Последни новини
Home / Законът / Христо Иванов: Димитър Узунов може да е следващият председател на ВАС

Христо Иванов: Димитър Узунов може да е следващият председател на ВАС

Defakto.bg

Представляващият ВСС Димитър Узунов, „човекът с есемесите, човекът с прегръдките, випускникът на Симеоново – поредният“ е много вероятно да стане следващият председател на Върховния административен съд. Това прогнозира бившият правосъден министър Христо Иванов във видеочат, излъчван във фейсбук и цитиран от offnews.bg.

Иванов участва в чата като председател на „Да, България!“. Той напомни, че председателят на ВАС е важна фигура и от него зависи дали ще има съдебен кънтрол върху цялата администрация в държавата в следващите 7 години. За това е и един от „тримата големи“ в съдебната власт наред с главния прокурор и шефа на Върховния касационен съд.

Мандатът на сегашния председател на ВАС Георги Колев изтича наесен, номинациите за негов наследник официално не са започнали, това трябва да стане най-рано през април. Но ще бъде избиран от действащия Висш съдебен съвет, в който има твърдо мнозинство. Именно то направи Димитър Узунов свой представляващ, след мълниеносна и изненадваща ротация, заменяйки „неудобната“ Соня Найденова.

Напоследък Узунов все по-често взема думата във ВСС, най-вече за да търси сметка на опозицията там за какво ли не, като обича да се позовава на „обществения интерес“. В същото време той нашумя покрай скандалния есемес до бившия премиер, в който Борисов  бе уведомен за още невзето решение на съвета, скандал избухна заради решението на Узунов еднолично да определи кадровиците, които ще се срещнат с европрокурорите, проверяващи държавното ни  обвинение, в характерен стил напада председателя на ВКС Лозан Панов.

Неофициално за поста във ВАС се спрягат и имената на декана на Юридическия факултет на СУ проф.Сашо Пенов, на адвоката Георги Гатев, сега зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС.

„Под шума и прахта, който се вдига около предизборната кампания“ се сменят и трите власти, включително съдебната, където вече текат номинации за членове на новия ВСС от професионалните квоти, напомни по този повод Христо Иванов.

Коментира и визитата на румънския прокурор „Антикорупция“ Лаура Кьовеши –  че в опит тя да бъде заглушена, се е вдигнал голям шум. Изброи – като се започне с представяне на програмата на ГЕРБ в областта на правосъдието (в деня на лекцията на Кьовеши в Съдебната палата, вчера), през изцепки на „един палячо, понастоящем евродепутат“ и цялата истерия на отбрани медии, до инсценирана акция срещу председателя на ВКС Лозан Панов.

„Всичко това имаше една цел – и това е да не се види лицето на един смел прокурор, на един смел човек, който прилага закона и стои зад цяла институционална практика, лицето на успеха на борбата срещу корупцията, който е възможен и в България. Това, от което се страхуват всичките тези мизерници, е, че ако хората в България чуят това, което казва г-жа Кьовеши, ще стигнат до извода, че това нещо го искат и е възможно в България. А това в предизборна обстановка е много страшно“, заявява Христо Иванов.

На въпрос, свързан с личността на кандидат-депутата от ДПС и медиен собственик Делян Пеевски, отговаря: „Не бива да забравяме, че г-н Пеевски може би е талантлив, може би доста се е развил в самостоятелен политически фактор, но да не забравяме, че той е инструмент-слуга, обслужващ персонал на друг по-голям модел.

Един ден г-н Пеевски, като всички преди него, ще стане излишен, твърде скъп, прекалено и ще бъде изхвърлен в канавката, както много преди него… Това не е заплаха, не ние ще го направим, техните собствени господари ще ги изхвърлят като кучета. Такава е логиката на това да си служител-парцал на мрака. Така че ще дойде този ден и за г-н Пеевски, както беше и за г-н Василев, и се случи и за много други.

Дали ще бъде жив той в тази канавка или не е въпрос, който само Господ може да реши. Когато дойде този ден, ако г-н Пеевски реши да говори, ние ще бъдем там да настояваме той да бъде чут, ще бъдем там да настояваме той да получи правосъдие, отговорност, заслуженото. Но също и всички останали, които се крият зад него, които се опитват, като го изхвърлят зад борда, да се спасят.

Да не останат неуважени от българското правосъдие, защото само изпиването на чашата докрай от всички тези задкулисни играчи ще изчисти нашето общество“.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.