Последни новини
Home / Законът / Шест години затвор е новата присъда на Брендо

Шест години затвор е новата присъда на Брендо

Defakto.bg

Това реши Софийският апелативен съд при повторно гледане на казуса

Шест години затвор е новата присъда на Евелин Банев-Брендо по обвинение за организирана група (ОПГ) за пране на париот накотрафик. Тя бе четена днес от Софийския апелативен съд (САС).

Макар че ОПГ-тата са подсъдни на спецсъдилищата, делото срещу Брендо и други се води от “обикновените” съдилища, защото е заварен случай.

Това е второто решение на САС по казуса, след връщане от Върховния касационен съд.

На подсъдимата скамейка са Брендо, бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислана Дишлиева и Симо Крайчев. Днес двете дами бяха оправдани, но Крайчев получи ефективно наказание от 3 г. затвор. Третият в организираната група, според съдиите, е убитият Константин Дишлиев.

Евелин Банев е на свобода срещу гаранция и стриктно се явява по делата.

Името на Брендо дълго време не слизаше от новинарските страници след шумен арест, последван от разкрития за организиран международен канал.

В началото на 2013 г. състав на Софийският градски съд даде на Брендо седем и половина години затвор, 30 000 лева глоба и забрана да управлява фирма за 9 години. Останалите подсъдими получиха 3-годишни условни присъди.

През 2015 г. състав на САС с председател Иво Вапцаров и членове Стефан Илиев и Калинка Георгиева, оправда напълно всички подсъдими с “особено мнение” на Георгиева.

ВКС обаче върна случая за ново разглеждане във втората инстанция, понеже не ставало ясно какво е отменено и какво потърдено от нея.

Срещу Евелин Банев има и дело за наркотрафик в Италия. Там той първоначално бе осъден на 20 г. затвор, но касационниьт съд върна делото заради противоречиви доказателства и липса на мотиви. Последва ново осъждане от 20 г., сега пак се чака думата на касационния съд.

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.