Последни новини
Home / Законът / Районният съд в Първомай обучава тийнейджъри на право, държава и съдебна власт

Районният съд в Първомай обучава тийнейджъри на право, държава и съдебна власт

Defakto.bg

 

В Деня на отворените врати в Районен съд – Първомай ученици от ОУ „Г. Караславов“ и от Центъра за настаняване на деца от семеен тип са били специални гости в Съдебната палата.

Програмата е организирана съвместно от  Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката и  стартира в Районен съд – Първомай на 5 декември 2016 г., съобщи пресслужбата на Съдебна плава в Пловдив.

На местно ниво в реализацията са се включили магистратите Спасимир Здравчев и София Монева и административният секретар Атанаска Гаджева. Като външен лектор участва г-н Христо Кьосев – инспектор в Детската педагогическа стая при РУ на МВР – Първомай.

В часа на класа учениците от VII и VIII клас на училището партньор са били  обучени по темите: „Основни понятия в правото“ и „Разделение на властите според Конституцията на република България“.

Те са получили отговори и на въпросите  що е право, на какви области се разделя, що е държава,  какво представляват законовите и подзаконовите нормативни актове, що е законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви са характеристиките, функциите, управлението и структурата на съдебната власт, каква е структурата на съдилищата в Република България. През втория срок децата се запознаха с темите: „Законът и ние – права и отговорности“, „Наркотиците – лесен начин да изгубиш свободата си“ и „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите“.

Председателят на Районен съд – Първомай Спасимир Здравчев е подарлаи на всички ученици, участвали в програмата, по един екземпляр от Конституцията на България. Той връчи специален плакет на директорката на

По време на Деня на отворените врати във фоайето на Районен съд – Първомай е организирана изложба „Творим красота“ с произведения на изкуството, изработени от ученици. Три деца от училището партньор рисуваха в съдебната зала по време на инициативата.

 

About De Fakto

Проверете също

“Правосъдие за всеки” подновява протестите срещу политическото бездействие в НС за съдебна реформа

 Инициативата „Правосъдие за всеки” подновява протестните си  действия, а новото събитие  ще се проведе на …

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.