Последни новини
Home / Законът / Съдия разяснява на ученици що е то неизбежна отбрана и агресия на улицата

Съдия разяснява на ученици що е то неизбежна отбрана и агресия на улицата

Defakto.bg
 

„Съдът не се бори с престъпността, той прилага и пази закона“ – това заяви преди десетокласници от   ПГРЕ  „Г.С.Раковски“ съдия Лилия Александрова от Административен съд – Бургас.  Магистратът допълни, че съдът е арбитър, които разрешава спора само въз основа на доказателствата и закона и никой по никакъв начин не може да му влияе.
Поредната лекция от образователната програма “Съдебната система –информиран избор и гражданско доверие – Отворени съдилища и прокуратури“ беше на тема „Съдебната система в Република България“.  Съдия Александрова разясни пред десетокласниците разделението на властите според Конституцията на България. Тя обясни на учениците разликата между съдебна система и съдебна власт, разказа за видовете съдебни органи, създаването на административните съдилища и за работата на Административен съд – Бургас. Магистратът изказа задоволство от възможността чрез подобни срещи младите хора да повишават правните си знания.
Десетокласниците се интересуваха най-много за  най-тежкото наказание, което предвижда законът в България, задаваха  въпроси и за агресията на улицата. Как могат да се защитават от нападение без самите те да нарушат закона?- попитаха учениците. Съдия Александрова обясни,  че  това са казуси от наказателното право и разказа на разбираем  какво е институтът на неизбежната отбрана – какво представлява тя и  в какви случаи съдът счита, че са превишени нейните предели.
Следващата седмица предстои още трима от съдиите в Административен съд – Бургас да влязат в класните стаи и да запознаят десетокласниците от ПГРЕ „Г.С.Раковски“ с теми за Конституцията на Република България, основните права и задължения на гражданите и с професията “съдия“.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.