Последни новини
Home / Законът / Съдия разяснява на ученици що е то неизбежна отбрана и агресия на улицата

Съдия разяснява на ученици що е то неизбежна отбрана и агресия на улицата

Defakto.bg
 

„Съдът не се бори с престъпността, той прилага и пази закона“ – това заяви преди десетокласници от   ПГРЕ  „Г.С.Раковски“ съдия Лилия Александрова от Административен съд – Бургас.  Магистратът допълни, че съдът е арбитър, които разрешава спора само въз основа на доказателствата и закона и никой по никакъв начин не може да му влияе.
Поредната лекция от образователната програма “Съдебната система –информиран избор и гражданско доверие – Отворени съдилища и прокуратури“ беше на тема „Съдебната система в Република България“.  Съдия Александрова разясни пред десетокласниците разделението на властите според Конституцията на България. Тя обясни на учениците разликата между съдебна система и съдебна власт, разказа за видовете съдебни органи, създаването на административните съдилища и за работата на Административен съд – Бургас. Магистратът изказа задоволство от възможността чрез подобни срещи младите хора да повишават правните си знания.
Десетокласниците се интересуваха най-много за  най-тежкото наказание, което предвижда законът в България, задаваха  въпроси и за агресията на улицата. Как могат да се защитават от нападение без самите те да нарушат закона?- попитаха учениците. Съдия Александрова обясни,  че  това са казуси от наказателното право и разказа на разбираем  какво е институтът на неизбежната отбрана – какво представлява тя и  в какви случаи съдът счита, че са превишени нейните предели.
Следващата седмица предстои още трима от съдиите в Административен съд – Бургас да влязат в класните стаи и да запознаят десетокласниците от ПГРЕ „Г.С.Раковски“ с теми за Конституцията на Република България, основните права и задължения на гражданите и с професията “съдия“.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.