Последни новини
Home / Законът / Ясен Тодоров: Визитата на Кьовеши е провокация! Провокация срещу кого, пита съдия Весислава Иванова (допълнена)

Ясен Тодоров: Визитата на Кьовеши е провокация! Провокация срещу кого, пита съдия Весислава Иванова (допълнена)

Defakto.bg

 

Ясен Тодоров

Членът на ВСС и председател на етичната комисия към прокурорската колегия на Съвета Ясен Тодоров заяви пред bTV тази сутрин,  че посещението на Лаура Кьовеши в България е било „една провокация от страна на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов“.  Абсурдно е споделянето на  опит да бъде наричано провокация, репликира съдия  Весислава Иванова.

Съдия Весислава Иванова

Става въпрос за дискусията, организирана от Върховния касационен съд (ВКС), с Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция.

По думите на Тодоров срещата е била организирана в ден и час, за които се е знаело, че има заседание на пленума на ВСС. Освен това Панов е завършил речта си „чисто политически“ – с упрек към президента Румен Радев, че не присъства. Държавният глава вече се срещна с Кьовеши при предишното ѝ посещение и каквото са имали да си кажат, вероятно са си го казали, обясни Тодоров в ефира на bTV.  Ако г-н Тодоров бе отишъл да чуе Лаура Кьовеши, щеше да разбере, че казаното от Лозан Панов означаваше, че  румънският президент сериозно подкрепя оглавяваната от Кьовеши специализирана дирекция срещу политическата корупция.

Той добави, че целта е постигната – „станал е цирк“, който ще бъде използван от поне две политически формации в предстоящите избори

На въпрос защо преди два месеца ВСС отхвърли предложението да се срещне с Кьовеши, Тодоров отговори, че ако тя трябва да се среща с някого, то това са нейните колеги в прокуратурата. Водещата пропусна да попита – след като българската прокуратура не желае да покани румънската прокурорка, това означава ли, че  обществото в България не трябва да знае как работи  това антикорупционно звено в Румъния?

Съдията от СГС Весислава Иванова, последвала в студиото изявите на Ясен Тодоров, постави вместо журналиста логичния въпрос:  “ Провокация срещу какво е  посещението на Лаура Кьовеши?“

Споделянето на  опит в професионална област с колеги от различни държави никога не се е определяло като провокация, заяви Иванова.  „Ден след посещението на Кьовеши, ние съдиите имахме среща с колеги от Холандия и Португалия,  които споделяха друг опит в области,  които вълнуват професията. Разбира се,  че няма провокация в подобни колегиални срещи“, отговори си сама на въпроса съдия Иванова. Тя напомни нещо изключително важно, което предишният събеседник на Марчева отбегна да каже, а именно –  че антикорупционната дирекция на Кьовеши се радва на завидните  55% обществено одобрение в Румъния. „За една публична институция това е високо признание“,  каза тя.

Отделно, антикорупционната прокуратурата в Румъния е възстановила в бюджета над 667 млн. евро от престъпна дейност, срещу 40 млн. евро бюджет на звеното, както и че  90% от присъдите по обвинителните актове на спецдирекцията  са  осъдителни.

На какво отгоре Тодоров призова хората да  не гледат в чуждия опит, а да са патриоти на нашите достижения, не разбрахме?

Досещаме се само, че  заинтересуваните  да няма подобна  структура у нас са твърде много.  И все по високите етажи на властта.  Но не разбрахме каква е работата на един редови член на ВСС да отправя внушения и критики срещу гостуването на един перфектен прокурор на съседна и приятелска държава?!

По каква причина Тодоров, като член на  съдебния съвет се тревожи  кои политически партии можело да се възползват от посещението на професионалния прокурор, не стана ясно?  Не разбрахме и какво лошо има в това, след като и ЕК призна достиженията на антикорупционното звено в Румъния?  Ясно е само, че някой във ВСС се занимава с това, което не му е работа, но висшестоящите началници, виждат само онова, което на тях им  върши работа.

Лозан Панов, председател на ВКС

17, 30 ч

По-късно, отново пред bTV, самият Лозан Панов категорично отрече да е „провокирал“ някого с визитата на Кьовеши, още по-малко с деня и часа на нейната лекция. Бяхме отправили молба заседанието на пленума на ВСС в този ден да не бъде сутринта, а следобяд, обяви председателят на Върховния касационен съд. И напомни, че само два дни преди това той като председателстващ съдийската колегия на ВСС е отстачил запо-късен час заседание заради форум на правосъдния министър Мария Павлова.

На въпрос дали се чувства като камикадзе, Панов отговори: „Защо? Да казваш истината не значи да си камикадзе“. Но бе категоричен – за да е успешна битката с корупцията, тя трябва да се води от всички. И посочи – в Румъния зад тази кауза застанаха президент, ВСС, главен прокурор, а гражданите излязоха да я защитят и на улицата.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.