Последни новини
Home / Без категория / ВСС отказа проверка в Благоевград

ВСС отказа проверка в Благоевград

Defakto.bg

За това настояваше в две жалби магистрат

С 5 на 6 гласа мнозинството в съдийската колегия на ВСС отказа проверка в Благоевград. Конкретно – на новия председател на районния съд Вера Коева.

Предложението бе направено от Калин Калпакчиев, но по две жалби на съдията от РС-Благоевград Атанас Симеонов Иванов.

В първата, от 13 февруари магистратът твърди, че със заповед на председателя на Вера Коева от 10 февруари съдия е назначен за ръководител на гражданското отделение в разрез с принципа за съдийското самоуправление и поставя под съмнение случайното разпределение на делата.

Втората жалба от 14 февруари е, че на 31 януари отново със заповед на Вера Коева са утвърдени незаконосъбразни вътрешни правила за разпределение на делата. За това съдия Иванов моли ВСС да извърши провепка дали при провеждането на общото събрание на съда и утвърждаването на вътрешни правила за разпределението на делата е спазен законът.

Предложението на Калпакчиев бе проверката да се извърши от трима от колегията.

Главният инспектор Теодора Точкова съобщи, че също е получила жалбите, но проверка на Инспектората не е разпоредена, защото предметът им е извън тяхната компетентност.

Председателят на етичната комисия на колегията Даниела Костова пък обяви, че жалбите са били препратени на шефа на окръжния съд в града Катя Бельова и тя сама е разпоредила проверка, която се извършва от шестима окръжни съдии.

Не маловажна подробност е, че след острия конфликт между окръжен и районен съд в Благоевград, Вера Коева бе „избраничката” на Бельова за поста.

„Става дума за проблеми, свързани с администрирането на съда. Всички знаят, че от години има напрежение между ОС и РС, както и вътре между съдиите. Съдийската колегия трябва да следим развитието на процесите в районния съд, наша е отговорносттаза назначенията, едната проверка няма да изключи другата”, опита да убеди колегите си Калпакчиев.

А след отказа на мнозинството изказа надежда поне да бъдат уведомени за резултатите от проверката на Бельова.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Главните прокурори на България и Турция откриха съвместен форум за противодействие на тероризма

  Противодействието и неутрализирането на терористични престъпления, начините за идентифициране на терористични клетки, както и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.