Последни новини
Home / Законът / Върховен прокурор и обвинител от Разград са новите номинации за ВСС

Върховен прокурор и обвинител от Разград са новите номинации за ВСС

Defakto.bg

Предложени са Магдален Маринов и Огнян Дамянов

Две предложения за прокурори в новия ВСС постъпиха в съвета, съобщиха оттам.

Номинираните са Огнян Пеев Дамянов – прокурор в Окръжна прокуратура – Разград, предложението е направено от обвинители от съдебните райони Разград, Търговище и Силистра.

Магдален Маринов

Другото предложение е на прокурори при Върховна касационна прокуратура, апелативни и окръжни прокуратури за Магдален Тошев Маринов – прокурор в отдел 01 „Специализиран“ при ВКП.

Миналата седмица бе направена първата номинация за квотата на обвинителите за новия ВСС – за районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова. Но тя е пристигнала във ВСС едва днес по обяд.

Твърди се, че за член на новия съвет вече е издигнат и председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов. От ВСС обаче заявиха, че дотук не са получавали такава номинация.

Огнян Дамянов

В предложението за Огнян Дамянов е казано, че той е прокурор от 1997 г., работил е все в Разград, бил е и окръжен обвинител на града и е създал атмосфера за много добра работа, бил уважават от магистрати и служители.

За Магдален Маринов се изтъква, че е в системата от 1991 г., бил е прокурор, включително за.-шеф на СГП, както и съдия, от 2009 г. е във Върховната касационна прокуратура. Предложителите заявяват също, че е награждаван от главния прокурор Борис Велчев през 2009 г. с парична награда от 2000 лв., и през 2015 г.от дсотир Цацаров със служебна благодарност и „награден нож“.

Крайният срок за постъпване на предложения за изборни членове на ВСС от квотата на прокурорите е 27 март 2017 г. По закон професионалната квота е от четирима.

Общото събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС ще се проведе в две последователни съботи на 27 май и на 3 юни.

Право на участие в Общото събрание имат 1506 прокурори от цялата страна, вотът е с бюлетини и електронен.

Дотук за квотата на съдиите официално е номинирана Илиана Балтова от апелативния съд в Бургас. По информация на „Правен свят“ ще бъдат издигнати и кандидатурите на Красимира Милачкова от столичния административен съд и на Николай Гунчев от ВАС. Той бе съдията, отправил преюдициалното запитване до Съда на ЕС по казуса „Елчинов“. След решението на Люксембург здравната каса вече не може да отказва да плати лечение в ЕС на здравоосигурени лица. Предложения за Милачкова и Гунчев досега не са постъпили във ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.