Последни новини
Home / Законът / Димитър Узунов оттегли точката „Калин Калпакчиев”. Но завинаги или „до второ нареждане”?

Димитър Узунов оттегли точката „Калин Калпакчиев”. Но завинаги или „до второ нареждане”?

Defakto.bg

След няколко упорити настоявания да се обсъди „независимостта” и изобщо поведението на Калин Калпакчиев, днес представляващият ВСС Димитър Узунов оттегли точката от дневния ред на съдийската колегия. Без обяснения.

Темата се повдига от близо месец, с позоваване на публикация в „Монитор” от края на януари, в която има снимки на Калин Калпакчиев с Христо Иванов и съдия Мирослава Тодорова. Без да е ясно откога е фотосът и кое е позорното в него. Осмината вносители на предложението от ВСС не са дали обяснения. Но в медии се появиха обвинения за контакти с политика Иванов и с дисциплинарно разследваната Тодорова, в чийто дисциплинарен състав е Калпакчиев и не си е направил отвод.

„Това оттегляне окончателно ли е или до второ нареждане?”, попита Калин Калпакчиев днес.

„На разпит ли съм? Не смятам да отговарям на въпроси, заявявам желанието на всички вносители точката да бъде оттеглена”, лаконичен бе Узунов.

„Въпросът, зададен от колегата Калпакчиев, е резонен, доколкото касае негови действия, бездействия… Мисля, че отговор се дължи, обратното означава да стои в неизвестност кога ще бъде обсъждано поведението му и дали ще бъде осъждано”, намеси се Юлия Ковачева.

„Точката няколкократно беше внасяна, аз имам готовност да коментирам поставения въпрос, макар предложението да не съдържа фактология и теза и единствено да служи за легитимация на една негативна кампания от месеци, която стана част от дневния ред на ВСС. Липсата на отговор понякога е по-силна от даването на отговор. Запазвам си правото в някое от следващите заседания да внеса точката от мое име за разглеждане от ВСС. И членовете на ВСС да имат достойнството да кажат тук публично мнението си,  а не да се крият зад един или друг вносител”, категоричен бе Калин Калпакчиев. И изрично посочи, че приканва към публични позиции Даниела Костова и Светла Петкова от ВСС, които също са подписали предложението. „Съдии сте, щом се подписвате, трябва да кажете какво мислите по този въпрос”, прикани той.

Не получи отговор.

About De Fakto

Проверете също

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Във ВСС бе открита изложба с ученически творби за „държавата на реда, закона и справедливостта“

Изложба с ученически творби „В страната на справедливостта“ бе открита във Висшия съдебен съвет. С …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.