Последни новини
Home / Законът / Съдии в Бургас и Русе преподават на десетокласници сложната наука „Право“

Съдии в Бургас и Русе преподават на десетокласници сложната наука „Право“

Defakto.bg
Съдия Бъчварова облякла със своята тога десетокласничката Орнела Павлова, която е споделила, че възнамерява да изучава право.

Съдии от Бургас и Русе продължават да обучават учениците на сложната наука „Право“, а десетокласниците научават разликите между административни, наказателни и граждански дела, както и пътят, по който гражданите могат да защитават правата си.

Съдия Златина Бъчварова е поредният магистрат от Административен съд – Бургас, който очи в очи въвежда ученици в правото.В час по  Етика на 10 „а“ на  ПГРЕ „Г.С.Раковски“ съдията е разказала на младата  аудитория в Бургас как се обучават съдии,  какви личности трябва да са хората, които намятат тоги и на какви принципи е подчинена работата им.

„Има разлика в това да работиш като съдия и да бъдеш съдия“, е обяснила  Бъчварова, като е наблегнала, че съдийската професия изисква непрекъснато израстване, надграждане на придобитите знания и лично усъвършенстване. Тя е облякла със своята тога десетокласничката Орнела Павлова, която е споделила, че проявява интерес към професията и възнамерява да изучава право. Съдия Бъчварова е обърнала внимание, че Кодексът за етично поведение на българските магистрати е задължителен и разяснила принципите, които определят поведението на един съдия по време на работа и извън съдебната зала.

Урокът е  продължил с разяснения за делата, които разглежда административния съд,   как се разпределят делата по съдии и кой контролира работата на магистратите.  Лекцията е част от Образователната програма на ВСС и МОН, в която тази година като партньор се включва и Върховният административен съд.

В Русе пък  петдесет десетокласника от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“  са имали среща със  съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд  в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.   Десетокласнците са изслушали темата „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие“. Децата научили кои са институциите, към които могат да се обърнат, в случаите когато са застрашени или нарушени техните права и законни интереси, ккато и видовете дела и особеностите на гражданския, наказателния и административния процес.

Втората част на лекцията е била посветена на непълнолетните жертви и извършители на престъпления и на това как учениците да се предпазят да не станат жертва на престъпление.

Младежите са били запознати с най-често извършваните престъпления – кражби, грабежи, телесни повреди, сексуални престъпления, престъпления, свързани с наркотични вещества. Коментирани бяха и киберпрестъпления, с оглед огромното значението на интернет и социалните мрежи в съвременното ни общество.

По време на цялата лекция съдия Чокоева даваше конкретни примери на учениците, за да разберат по-добре представената им информация. Обърнала им внимание, че напоследък често се правят опити за неправомерно теглене на парични средства от чужди банкови сметки и че тази опасност грози всеки един, който пазарува онлайн стоки и услуги, като очерта пред учениците какви превантивни мерки, могат да бъдат предприети в тази насока.

Някои от учениците са споделили личен опит и впечатления от досега си със съда, във връзка с водени от техните родители дела за издръжка и за родителски права.

Същата тема съдия Чокоева ще представи на 29 март пред деветокласници от Математическата гимназия в града.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Един коментар

 1. Поразена съм от статията относно лекциите,които бургаски магистрати от Административния Съд изнасят на ученици,които имат намерения да следват Право,запознавайки ги с изискванията към българските магистрати и качествата,
  които трябвало да притежава ЧОВЕКЪТ ПОД ТОГАТА…Магистратите са били поздравени от ВСС,получили и наградата “Кристални везни на Правосъдието“…
  От лични наблюдения и водени дела знам,че в този Съд има блестящи и справедливи
  Съдии-ЮРИСТИ ПО ПРИЗВАНИЕ…но има и юристи по задължение,които позорят името Съдия…Трима Съдии от втория вид,на които съм правила ОТВОД И ТОЙ Е
  БИЛ ПРИЕТ,ЗАЩОТО НЕ Е БИЛ БЕЗПРИЧИНЕН са също в списъка на НАГРАДЕНИТЕ!
  Златина Бъчварова,която нарушавайки грубо ред от закони,ме елиминира като
  упълномощена да представлявам ищеца,обявявайки Пълномощното ми за неудостоверяващо правото ми да представлявам интересите му.Бях отстранена от
  Делото и успях само да предам писмените показания на упълномощителя ми…
  На третия ден от с.з.отидох да подам искането ни за Отвода й,но тя в Нарушение на
  Чл.150(1)иЧл151(1).ГПК,които дават правото на страна по Делото да се запознае с
  Протокола-3 дни след заседанието и 7 дни-срок за подаване на възражения и иск за поправка на Протокола,но в Деловодството ми съобщиха,че вече има Решение за
  прекратяване на Делото без право на обжалване!…В Решението изобщо не беше и
  споменато за писмените доказателства на Ищеца,който обвиняваше Социалните
  Служби на Бургас в престъпления-лъжесвидетелстване,укриване на документи и
  представени “Официални документи с невярно съдържание“от Регионалната директорка Снежана Атанасова-документни престъпления,наказуеми по Чл.314-316 от НК…Разбира се,обжалвахме до Върховния Адм.Съд,където ще искаме Отмяна на Влязлото в Сила Решение на съдия-докладчик Златина Бъчварова,която
  изнася лекции на учениците как полагат клетва и всеки Съдия ори встъпването си в
  длъжност-се пподписва под нея!…Какво лицемерие!…В списъка с наградените са и
  още двама бургаски магистрати,на които сме искали Отвод-Лилия Александрова,
  която ще обвиним в сериозни престъпления по други дела в Европейския Съд по
  Правата на Човека и Основните Свободи в Страсбург,а третият Съдия-докладчик с
  Отвод,също награден-Румен Йосифов-сме го оставили да го съди НАЙ-ВЪРХОВНИЯ
  СЪДИЯ-ГОСПОД!…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.