Последни новини
Home / Законът / Съдии в Бургас и Русе преподават на десетокласници сложната наука „Право“

Съдии в Бургас и Русе преподават на десетокласници сложната наука „Право“

Defakto.bg
Съдия Бъчварова облякла със своята тога десетокласничката Орнела Павлова, която е споделила, че възнамерява да изучава право.

Съдии от Бургас и Русе продължават да обучават учениците на сложната наука „Право“, а десетокласниците научават разликите между административни, наказателни и граждански дела, както и пътят, по който гражданите могат да защитават правата си.

Съдия Златина Бъчварова е поредният магистрат от Административен съд – Бургас, който очи в очи въвежда ученици в правото.В час по  Етика на 10 „а“ на  ПГРЕ „Г.С.Раковски“ съдията е разказала на младата  аудитория в Бургас как се обучават съдии,  какви личности трябва да са хората, които намятат тоги и на какви принципи е подчинена работата им.

„Има разлика в това да работиш като съдия и да бъдеш съдия“, е обяснила  Бъчварова, като е наблегнала, че съдийската професия изисква непрекъснато израстване, надграждане на придобитите знания и лично усъвършенстване. Тя е облякла със своята тога десетокласничката Орнела Павлова, която е споделила, че проявява интерес към професията и възнамерява да изучава право. Съдия Бъчварова е обърнала внимание, че Кодексът за етично поведение на българските магистрати е задължителен и разяснила принципите, които определят поведението на един съдия по време на работа и извън съдебната зала.

Урокът е  продължил с разяснения за делата, които разглежда административния съд,   как се разпределят делата по съдии и кой контролира работата на магистратите.  Лекцията е част от Образователната програма на ВСС и МОН, в която тази година като партньор се включва и Върховният административен съд.

В Русе пък  петдесет десетокласника от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“  са имали среща със  съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд  в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.   Десетокласнците са изслушали темата „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие“. Децата научили кои са институциите, към които могат да се обърнат, в случаите когато са застрашени или нарушени техните права и законни интереси, ккато и видовете дела и особеностите на гражданския, наказателния и административния процес.

Втората част на лекцията е била посветена на непълнолетните жертви и извършители на престъпления и на това как учениците да се предпазят да не станат жертва на престъпление.

Младежите са били запознати с най-често извършваните престъпления – кражби, грабежи, телесни повреди, сексуални престъпления, престъпления, свързани с наркотични вещества. Коментирани бяха и киберпрестъпления, с оглед огромното значението на интернет и социалните мрежи в съвременното ни общество.

По време на цялата лекция съдия Чокоева даваше конкретни примери на учениците, за да разберат по-добре представената им информация. Обърнала им внимание, че напоследък често се правят опити за неправомерно теглене на парични средства от чужди банкови сметки и че тази опасност грози всеки един, който пазарува онлайн стоки и услуги, като очерта пред учениците какви превантивни мерки, могат да бъдат предприети в тази насока.

Някои от учениците са споделили личен опит и впечатления от досега си със съда, във връзка с водени от техните родители дела за издръжка и за родителски права.

Същата тема съдия Чокоева ще представи на 29 март пред деветокласници от Математическата гимназия в града.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Един коментар

 1. Поразена съм от статията относно лекциите,които бургаски магистрати от Административния Съд изнасят на ученици,които имат намерения да следват Право,запознавайки ги с изискванията към българските магистрати и качествата,
  които трябвало да притежава ЧОВЕКЪТ ПОД ТОГАТА…Магистратите са били поздравени от ВСС,получили и наградата “Кристални везни на Правосъдието“…
  От лични наблюдения и водени дела знам,че в този Съд има блестящи и справедливи
  Съдии-ЮРИСТИ ПО ПРИЗВАНИЕ…но има и юристи по задължение,които позорят името Съдия…Трима Съдии от втория вид,на които съм правила ОТВОД И ТОЙ Е
  БИЛ ПРИЕТ,ЗАЩОТО НЕ Е БИЛ БЕЗПРИЧИНЕН са също в списъка на НАГРАДЕНИТЕ!
  Златина Бъчварова,която нарушавайки грубо ред от закони,ме елиминира като
  упълномощена да представлявам ищеца,обявявайки Пълномощното ми за неудостоверяващо правото ми да представлявам интересите му.Бях отстранена от
  Делото и успях само да предам писмените показания на упълномощителя ми…
  На третия ден от с.з.отидох да подам искането ни за Отвода й,но тя в Нарушение на
  Чл.150(1)иЧл151(1).ГПК,които дават правото на страна по Делото да се запознае с
  Протокола-3 дни след заседанието и 7 дни-срок за подаване на възражения и иск за поправка на Протокола,но в Деловодството ми съобщиха,че вече има Решение за
  прекратяване на Делото без право на обжалване!…В Решението изобщо не беше и
  споменато за писмените доказателства на Ищеца,който обвиняваше Социалните
  Служби на Бургас в престъпления-лъжесвидетелстване,укриване на документи и
  представени “Официални документи с невярно съдържание“от Регионалната директорка Снежана Атанасова-документни престъпления,наказуеми по Чл.314-316 от НК…Разбира се,обжалвахме до Върховния Адм.Съд,където ще искаме Отмяна на Влязлото в Сила Решение на съдия-докладчик Златина Бъчварова,която
  изнася лекции на учениците как полагат клетва и всеки Съдия ори встъпването си в
  длъжност-се пподписва под нея!…Какво лицемерие!…В списъка с наградените са и
  още двама бургаски магистрати,на които сме искали Отвод-Лилия Александрова,
  която ще обвиним в сериозни престъпления по други дела в Европейския Съд по
  Правата на Човека и Основните Свободи в Страсбург,а третият Съдия-докладчик с
  Отвод,също награден-Румен Йосифов-сме го оставили да го съди НАЙ-ВЪРХОВНИЯ
  СЪДИЯ-ГОСПОД!…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.