Последни новини
Home / Законът / Уволниха Елка Пенчева – съдията, забатачил над 400 дела

Уволниха Елка Пенчева – съдията, забатачил над 400 дела

Defakto.bg

Съдия Елка Пенчева, оставила без решение над 400 търговски дела, бе уволнена от ВСС днес.

Решението бе гласувано единодушно от съдийската колегия. Като един от предложителите, Лозан Панов не участва в обсъждането и гласуването. Милка Итова и Мария Кузманова също си направиха отвод, защото са работили с Пенчева в Софийския градски съд, а и в първия състав на Инспектората.

Елка Пенчева като инспектор

От 2008 г. до 2012 г., докато е в Инспектората, Елка Пенчева е проверявала работата на съдиите от цялата страна, след което се връща в СГС. На нейна сметка в момента са нерешени над 400 търговски дела и нд 130 частни жалби, които се  преразпределят между останалите 22 съдии.

Шокиращият пример на отказано правосъдие особено нашумя този месец, но не е от вчера, нито от онзи ден. Дисциплинарното дело срещу Елка Пенчева е образувано още през 2015 г. по предложение на председателя на ВКС Лозан Панов, после към него са присъединени две предложения на шефа на СГС Калоян Топалов и едно на Инспектората.

Близо две години обаче решение нямаше заради валящите непрекъснато жалби срещу тази съдийка.

В същото време, по предложение на Инспектората в началото на месеца тя бе отстранена от работа от ВСС и моментално след това подаде оставка. Което й отваряше перспективата безпроблемно да напусне съдебната власт. 20-те заплати обезщетение тя вече е взела още при встъпването си като инспектор.

Дисциплинарният състав обаче накрая приключи работата си с предложение за уволнение, което влезе в днешния дневен ред. А молбата за оставка на Пенчева още не е разгледана от комисията КАК.

Днес, отново по предложение на Панов, колегията образува дисциплинарно дело и срещу Даниела Врачева от апелативния спецсъд, разпределила делото за ареста на Ценко Чоков.

По искане на Инспектората пък започва второ дисциплинарно дело и срещу съдията-партиец Мариян Марков, който вече бе уволнен, но решението не е влязло в сила.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.