Последни новини
Home / Законът / Външният министър Ради Найденов: Няма да предадем четиримата български граничари на Турция

Външният министър Ради Найденов: Няма да предадем четиримата български граничари на Турция

Defakto.bg

Михаил Цонков и колегите му са признати за невинни от съда у нас, има и решение на Страсбург

България няма никакво основание да предаде на Турция четиримата наши граничари, на които вчера бяха връчени обвинителни актове заради инцидент от 2008 г. Ние сме правова държава и ще защитим своите граждани – това обяви външният министър Ради Найденов пред Нова тв.

Вчера районният съд в Бургас връчи на бившия граничен полицай Михаил Цонков и трима негови колеги обвинителни актове от турската прокуратура по молба за правна помощ. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер, нарушил морската ни граница край Резово на 17 април 2008 г. Четиримата са призовани да се явят за обяснения на 13 април в южната ни съседка.

Случаят е разследван у нас, има оправдателна присъда на български съд, има и решение на Евросъда по правата на човека в Страсбург, напомни министър Найденов. Граничарите могат да са спокойни, България е правова държава и правата им ще бъдат защитени, категоричен бе дипломат №1.

Още през февруари, след първите съобщения за призовки от Турция до Михаил Цонков, Министерството на правосъдието разпрати уведомителни писма до всички заинтересовани органи за решението на Евросъда по делото „Дерия Ерджан и други срещу България“ заедно с текста на самото решение.

Жалбата на родинните на починалия турски рибар е била за нарушения на чл. 2 (право на живот) и чл. 6 § 1 (право на справедлив съдебен процес и ефективно разследване) от  Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Правителството на Турция също е встъпила като страна по делото.

В решението си от 16 декември 2014 г. съдебен състав на Европейския съд по правата на човека единодушно е обявил  за недопустима, поради явна необоснованост, жалбата на роднините на починалия, след нещастен инцидент турски рибар, при който български гранични  полицаи са направили опит да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море.

Съдът е приел, че случаят засяга настъпването на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие, и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали  прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.  

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.