Последни новини
Home / Законът / Даниела Доковска: България продължава да се бори с децата в риск, вместо да ги подкрепя

Даниела Доковска: България продължава да се бори с децата в риск, вместо да ги подкрепя

Defakto.bg

Нов закон трябва да замени остарелия Закон за борба с противообществени прояви на малолетните и непълнолетните (от 1952 г.)

Даниел Вълчев, бивш министър на образованието и Вергиния Мичева, бивш министър на правосъдието

Системата на детското правосъдие в България е изградена върху старо, немодерно и отхвърлено виждане за правното положение на децата в конфликт със закона и за реакцията срещу извършените от тях общественоопасни деяния.  Това показва анализ на 14-тия преглед на Юридически барометър за периодично наблюдение, анализ и оценка на състоянието на развитието на правния ред в България.

Остарялата нормативна уредба не отразява съвременните международноправни стандарти за детско правосъдие. Отсъства координация между органите с правомощия по отношение на деца, извършили общественоопасни деяния. Това не позволява на спрямо детето да се прилага комплексна грижа, смята проф. Цанкова*.  Много важно е в новите правила да бъде отчетена ролята на родителите, независимо дали живеят заедно с детето и дали са в страната или зад  граница. Има най-различни ситуации, когато едно дете е поверено на грижите на роднини, баба и дядо, докато родителите изкарват прехраната на семейството – отбеляза професор Цанкова.

Ралица Негенцова (вляво), председател на Висшия адвокатски съвет и Даниела Доковска, бивш председател на ВАдвС

В момента, в България са останали 4 възпитателни училища-интернати (ВУИ) и 2 социално-педагогически интернати (СПИ), в които са настанени 180 деца на възраст между 8 и 18 години.  Според Закона за борба с противообществени прояви на

малолетните и непълнолетните (ЗБППМН) настаняването в СПИ е възпитателна мярка, която предхожда възпитателната мярка „настаняване във ВУИ,  но практиката показва, че за едни и същи сходни прояви на малолетните и непълнолетните се прилагат алтернативно двете различни възпитателни мерки. Децата биват лишавани от свобода заради нарушения, за които възрастните не биха били наказани. Настаняването в тези институции представлява лишаване от свобода, защото режимът на престой не е свободен. Ако едно дете избяга от дома, то бива обявено за общодържавно издирване и се връща обратно от органите на МВР.  Това може да се преодолее само с отмяната на остарелия Закон за борба с противообществени прояви на малолетните и

непълнолетните (от 1952 г.) и замяната му с нов закон, който да отразява съвременните международни стандарти да детско правосъдие, подчерта госта на дискусията, съдията от СГС , бивш зам.-министър на правосъдието Вергиния Мичева. Вече има подготвен законопроект по отношение на детското правосъдие, който в най-скоро време може да бъде приет от депутатите в бъдещия парламент – каза Мичева и напомни колко много най-нов чуждестранен опит е използвал нейния екип. Съобразени са законодателните решения и практика от Грузия, Черна гора, Южна Африка, както и опита на Германия, Франция и Швейцария.

В мерките, които трябва да бъдат приети в новия закон за детското правосъдие, трябва да присъства института на „извеждане на малолетните от приложното поле на закон.  „Дете, под 14 години, извършило общественоопасно деяние,

е по-скоро дете в риск и спрямо него трябва да се прилагат мерки на закрила, а не наказания“, подчерта съдия Мичева.

В съвременните държави се говори за контрол на престъпността, а ние още се „борим” . В съзнанието на законодателя, контролът на престъпността, все още е нещо като корида. Това е въпрос на национален манталитет присъщ и на законодателя – с тези

думи в дискусията се включи и адвокат Даниела Доковска**.  Затова у нас непрекъснато се разраства наказателната репресия. Измислят се нови престъпления – извинете за неакадемичния израз, завишават се наказанията, разширяват се правомощията на полицията и прокуратурата, а вече се включиха и въоръжените сили. И на този фон  новата регламентация на детското правосъдие изглежда изключително трудна и не среща разбиране в широки кръгове не само на експертите, но и на гражданите. Искам да изразя голямото си уважение към колегите, които работиха по този проект и лично на колегата Мичева за положените добросъвестни и компетентни усилия за преглед на много чужди закони, за да бъдат намерени най-добрите варианти за нас. Всичко това е логично, но аз съм малко резервирана към „ присаждането” на правото, защото този закон трябва да отчете в най-голяма степен българското действащо законодателство. На мен ми се иска в този законопроект да я има грижата за детето с неговата подкрепа, в случаите, когато наказателната отговорност отпада. Но това трябва да се реши, като процедура в действащите наказателни закони. Това е една много тежка законодателна задача, което ще означава мерките за въздействие да се изведат извън наказателната репресия.

*Член. кор. проф. д.ю.н. Цанка Цанкова е член на Конституционния съд от парламентарната квота. Избрана е през 2009г. Преди това е два мандата заместник-декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където преподава семейно и наследственоправо. Проф. Цанкова, една от вдъхновителките на новия Семеен кодекси е автор на предговора на кодекса.

**Даниела Доковска е юрист, преподавател и предишен председател на Висшия адвокатски съвет. Сред учредителите е на сдружението Български адвокати за правата на човека.

Автор е на редица научни публикации в областта на наказателния процес, наказателното право и криминологията. Носител е на голямата награда за 2010 г. на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека. Последователно се застъпва за правото на справедлив процес и правна защита и се противопоставя на редица спорни законодателни изменения, с които властта заплашва да ограничи правото на достъп до честно правосъдие и да наруши интегритета на съдебната власт. Адвокат Доковска защитава и правата на децата с ментални увреждания в домовете, като се застъпва пред прокуратурата за ефективно разследване на данните за множество престъпления срещу тях.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.