Последни новини
Home / Законът / Дилема: Компютър или “ръчен” жребий за дисциплинарните състави във ВСС

Дилема: Компютър или “ръчен” жребий за дисциплинарните състави във ВСС

Defakto.bg

Как занапред да се определят дисциплинарните състави по дела срещу магистрати – от компютърна система или чрез “ръчно” теглене на листчета с имена? Върху тази дилема разсъждаваше прокурорската колегия на ВСС днес. На финала реши да отнесе въпроса до пленума на съвета.

Освен за дисциплинарните състави и докладчиците по дисциплинарни дела става дума и за избора на конкурсни комисии, както и за определянето на 10 % от длъжностите в съда и прокуратурата, които да се заемат от “външни” юристи след конкурс.

По закон и в трите случаи изборът е на случаен принцип, чрез жребий. Но не е точно казано какъв. За това се хванаха в прокурорската колегия. Темата бе поставена от Васил Петров, когото в един ден компютърът определил за докладчик по две дисциплинарни дела.

Днес Сотир Цацаров обясни, че в момента се ползват три програмни продукта, изработени от служители във ВСС.  Като това е станало без изрично решение на съвета – нито на пленума, нито на някоя от колегиите. И предложи пленумът да вземе решение дали да продължи използването на тези продукти или да се възложи изработването на нови, единни за двете колегии.

Тук главният прокурор подхвърли, че за дисциплинарните състави за “справедливост” имената на кадровиците могат да се напишат на листчета и да се теглят от купа. Подчерта, че не критикува работата на служителите от ВСС. Още повече, че те не са получили точно задание.

В крайна сметка пленумът ще реши дали да се изработват  нови продукти с ясно формулирани задания. Купата като вариант очевидно отпада.

About De Fakto

Проверете също

Проф. Пламен Киров: “Юридическа каша” е да се променя Изборният кодекс през закона за извънредното положение

Видеонаблюдението на изборния  процес е невъзможно без промени в Изборния кодекс аконодателите създават “юридическа каша” …

Социално справедливо ли е данъчното облагане на доходите или как се облага капитала в България

  Бойчо Момчилов Според мен за никого не е тайна, че в България данъчната тежест …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.