Последни новини
Home / Законът / Находка! Дело за морални вреди се точи 11 години, 1 месец и 26 дни

Находка! Дело за морални вреди се точи 11 години, 1 месец и 26 дни

Defakto.bg

Близо 5 години е отнело администрирането на въззивна жалба и последващото й възстановяване (поради липсата й) по дело за непозволено увреждане, продължило общо 11 години, 1 месец и 26 дни.

Това установи Инспекторатът при проверка на две от 139-те заявления за нарушаване правото на гражданите на разглеждане и решаване на делата в разумен срок, извършена в периода 1 октомври – 31 декември 2016 г.

Двамата заявители са били ответници по делото за непозволено увреждане, образувано по  чл. 49 и чл. 45 от Закона за задълженията и договорите.  Чрез изявления в предаване по национална телевизия те са засегнали доброто име, причинили психически стрес и неудобства на лицето, завело делото и поискало обезщетение за неимуществени вреди.

При разглеждането на делото са допуснати редица забавяния в движението му, причинени от действията на съдилищата.

Първоинстанционният съд – Софийски районен съд, много пъти е отлагал производството, 5 пъти заради нередовно призоваване на едни и същи ответници.

Администрирането на въззивните жалби на двамата заявители е продължило 3 години и 3 месеца. Те са подадени през юли 2007 г., а въззивното дело в Софийски градски съд е образувано през октомври 2010 г. В първото съдебно заседание пред въззивната инстанция е установено, че една от въззивните жалби не се намира в кориците по делото.

Поради това СГС връща делото на СРС за възстановяване на жалбата. Процедурата по чл. 108 от действащия тогава Правилник за администрацията в съдилищата е продължила 1 година и 10 месеца. Съдът е съставил проект на въззивната жалба, приканил е страните да вземат становище по съставения проект и с протоколно определение я е възстановил.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.