Последни новини
Home / Законът / Номинацията за прокурор Гергана Мутафова постъпи във ВСС, крайният срок за предложения е 27 април

Номинацията за прокурор Гергана Мутафова постъпи във ВСС, крайният срок за предложения е 27 април

Defakto.bg

Анонсирата миналата седмица номинация на районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова за член на новия ВСС е постъпила в съвета, съобщиха оттам.

Това е третото поред предложение за кадровик от прокурорската квота. Другите двама са Марин Маринов от ВКП и обвинителят от Разград Огнян Дамянов.

Мутафова е издигната от прокурорите от пловдивския апелативен район.

По закон обвинителите изпращат във ВСС четирима свои представители. А крайният срок за номинации изтича на 27 април, напомнят днес от съвета.

Общото събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС ще се проведе в две последователни съботи на 27 май и на 3 юни.

Процедурата предвижда, че в 14-дневен срок от обявяването на предложенията кандидатите представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на ВСС, както и документи за съответствие с изискванията на закона. В същия срок кандидатите представят декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 2 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото си по чл. 19а, ал. 1.

За всяко постъпило предложение съответната колегия на ВСС изисква от Инспектората към ВСС подробни справки за всички проверки, като в 14 дневен срок от обявяване на всяко предложение по реда на чл. 29в, ал.3 съответната колегия на ВСС публикува на интернет страницата си документите по чл. 29г, ал.1 и документите на всеки кандидат от кадровото му дело по чл. 30а, ал.2.

Прокурорската колегия на ВСС се състои от 11 членове и включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание.

Срокът за номиниране от квотата на следователите изтече, претендентът е един – Евгени Диков.

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.