Последни новини
Home / Законът / Варненският съдия Любомир Нинов – нова номинация за ВСС (допълнена)

Варненският съдия Любомир Нинов – нова номинация за ВСС (допълнена)

Defakto.bg

Магистратът от районния съд е бил претендент и за действащия съвет

Любомир Нинов от Районния съд във Варна е новата номинация за ВСС. Нинов отдавна работи в РС и е граждански съдия.

Той бе сред предложенията за действащия ВСС преди пет години, обсъждан от общото събрание на магистрати от варненския регион. Но номинацията му тогава не издържа конкуренцията с Даниела Костова и Каролина Неделчева. Двете станаха членове на съвета.

А досега не е имало кадровик от районно ниво.

Нинов е издигнат от 10 магистратите от районните съдилища във Варна, Търговище, Добрич и Административен съд – Варна, стана ясно по-късно от публикавуната номинация на страницата на ВСС.

В предложението е посочено, че съдия Нинов притежава нужните лични, професионални и нравствени качества, за да може да изпълнява пълноценно, обективно и отговорно задълженията на член на ВСС.

От Варна се чакат и други съдийски номинации, отново от районния съд, научи De Fakto. Като сигурен претендент се сочи Ерна Якова-Павлова, председател на районния съд. През 2014 г. тя получи втори мандат на поста от действащия ВСС. Макар да бе единствен кандидат, до избора й се стигна след прегласуване, понеже някои от кадровиците се били объркали.

Съдиите трябва да изпратят шестима свои избраници във ВСС. Досега кандидатът бе един – Илияна Балтова от апелативния съд в Бургас. Срокът за номинациите е до 10 април, общите изборни събрания ще са на 10 и 17 юни. На първото съдиите ще изслушат претендентите, на второто ще дадат своя вот.

Междувременно от Съюза на съдиите зададоха шест въпроса към претедентите за новия ВСС, в които включително им  предлагат да направят оценка на сегашния съвет, както и да очертаят собствените си параметри за независимост и отговорност.

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.