Последни новини
Home / Законът / „Техномаркет“ съди „Глориент“ за магазин на „Технополис“

„Техномаркет“ съди „Глориент“ за магазин на „Технополис“

Defakto.bg

Магазинът е в Сандански, делото се води в Благоевград, съдия е Петър Узунов

Любопитни факти от сагата „Техномаркет“-„Глориент“ се откроиха на дело в Благоевградския окръжен съд днес.

В процеса, заведен от веригата на Делян Пеевски срещу дружеството с международни инвеститори, се появи трети играч – „Технополис“, конкурент на „Техномаркет“.  Спорът е за магазин в Сандански, принадлежал някога на „Техномаркет“ и продаден от него на „Глориент“ в почти далечната вече 2006 г., след което веригата остава наемател на имота. И чак през 2016 г. от „Техномаркет“ предявяват иск за нищожността на някогашната продажба. Дотук схемата е позната и се повтаря в повечето процеси за 18 магазина в цялата стана и една административна сграда в София.

Кое е новото? Оказва се, че още в края на 2015 г. магазинът в Сандански е продаден от „Глориент“ на „Технополис“, за което наемателят „Техномаркет“ е бил уведомен и е напуснал без възражения. С други думи – в момента веригата на Пеевски съди „Глориент“ за магазин, който дори не е негов.

И това не е прецедент – същата е ситуацията с магазините в Бургас и Варна, продадени на „Технополис“. Както и с този в Божурище, който пък е продаден на „Техмарт“.

Съдия по делото за Сандански в Благоевградския окръжен съд е Петър Узунов, брат на представляващия ВСС Димитър Узунов. Днес бе първото заседание.

Въпросът за „Технополис“ бе поставен от защитата на „Глориент“ с настояване да се изясни  какво точно качество има това дружество в този процес. „Чужди права ли защитавате?“, реагира съдия Узунов. „Не, но е важно за производството“, отговори адвокат Ангел Ганев. А от „Техномаркет“ обявиха, че третото дружество наистина присъства в „шапката“ (т.е. в началото) на иска им. „И това ви е достатъчно?“, последва нова реплика от съдията Узунов, този път към „Техномаркет“. Имаме правен интерес да се установи нищожност на нотариалния акт и спрямо „Технополис“, бе отговорът. От което публиката разбра, че вероятно настояването е в едно дело да се атакуват както първата, така и втората продажба на магазина.

От „Глориент“ опонираха – трябва да се предяви отделен иск за собственост (от „Техномаркет“ към „Технополис“), което дори е било направено, но производството в тази част е прекратено. В делото, в което се оспорва друга сделка обаче „Технополис“ няма място, защото не са страна по нея.

След излизане за кратко съвещание (със себе си) съдия Петър Узунов обяви: исковете срещу „Технополис“ в случая са недопустими.

Но понеже това определение може да бъде оспорено пред Софийския апелативен съд, ход на делото не бе даден. Новата дата за процеса е 17 май. Едва тогава той ще стартира на първа инстанция, ако отново нещо не попречи.

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  „Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен …

ВКС отмени присъдата за убийство на баща от дъщеря и зет, връща делото за ново разглеждане на САС

ВКС връща на САС за ново разглеждане делото за убийството на 86-годишния  Стефан Янев в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.