Последни новини
Home / Законът / “Техномаркет” съди “Глориент” за магазин на “Технополис”

“Техномаркет” съди “Глориент” за магазин на “Технополис”

Defakto.bg

Магазинът е в Сандански, делото се води в Благоевград, съдия е Петър Узунов

Любопитни факти от сагата “Техномаркет”-“Глориент” се откроиха на дело в Благоевградския окръжен съд днес.

В процеса, заведен от веригата на Делян Пеевски срещу дружеството с международни инвеститори, се появи трети играч – “Технополис”, конкурент на “Техномаркет”.  Спорът е за магазин в Сандански, принадлежал някога на “Техномаркет” и продаден от него на “Глориент” в почти далечната вече 2006 г., след което веригата остава наемател на имота. И чак през 2016 г. от “Техномаркет” предявяват иск за нищожността на някогашната продажба. Дотук схемата е позната и се повтаря в повечето процеси за 18 магазина в цялата стана и една административна сграда в София.

Кое е новото? Оказва се, че още в края на 2015 г. магазинът в Сандански е продаден от “Глориент” на “Технополис”, за което наемателят “Техномаркет” е бил уведомен и е напуснал без възражения. С други думи – в момента веригата на Пеевски съди “Глориент” за магазин, който дори не е негов.

И това не е прецедент – същата е ситуацията с магазините в Бургас и Варна, продадени на “Технополис”. Както и с този в Божурище, който пък е продаден на “Техмарт”.

Съдия по делото за Сандански в Благоевградския окръжен съд е Петър Узунов, брат на представляващия ВСС Димитър Узунов. Днес бе първото заседание.

Въпросът за “Технополис” бе поставен от защитата на “Глориент” с настояване да се изясни  какво точно качество има това дружество в този процес. “Чужди права ли защитавате?”, реагира съдия Узунов. “Не, но е важно за производството”, отговори адвокат Ангел Ганев. А от “Техномаркет” обявиха, че третото дружество наистина присъства в “шапката” (т.е. в началото) на иска им. “И това ви е достатъчно?”, последва нова реплика от съдията Узунов, този път към “Техномаркет”. Имаме правен интерес да се установи нищожност на нотариалния акт и спрямо “Технополис”, бе отговорът. От което публиката разбра, че вероятно настояването е в едно дело да се атакуват както първата, така и втората продажба на магазина.

От “Глориент” опонираха – трябва да се предяви отделен иск за собственост (от “Техномаркет” към “Технополис”), което дори е било направено, но производството в тази част е прекратено. В делото, в което се оспорва друга сделка обаче “Технополис” няма място, защото не са страна по нея.

След излизане за кратко съвещание (със себе си) съдия Петър Узунов обяви: исковете срещу “Технополис” в случая са недопустими.

Но понеже това определение може да бъде оспорено пред Софийския апелативен съд, ход на делото не бе даден. Новата дата за процеса е 17 май. Едва тогава той ще стартира на първа инстанция, ако отново нещо не попречи.

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

Етичната комисия на СУ “Кл. Охридски”: Петър Илиев е плагиатствал значително от дисертацията на Наталия Киселова

Предстои процедура по отстраняването му  от Юридическия факултет на  Софийския университет Заключението на Етичната комисия …

БХК публикува тайните актове на главния прокурор

  Достъп до актовете правозащитниците получиха след два отказа на прокуратурата и три дела по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.