Последни новини
Home / Законът / „Техномаркет“ съди „Глориент“ за магазин на „Технополис“

„Техномаркет“ съди „Глориент“ за магазин на „Технополис“

Defakto.bg

Магазинът е в Сандански, делото се води в Благоевград, съдия е Петър Узунов

Любопитни факти от сагата „Техномаркет“-„Глориент“ се откроиха на дело в Благоевградския окръжен съд днес.

В процеса, заведен от веригата на Делян Пеевски срещу дружеството с международни инвеститори, се появи трети играч – „Технополис“, конкурент на „Техномаркет“.  Спорът е за магазин в Сандански, принадлежал някога на „Техномаркет“ и продаден от него на „Глориент“ в почти далечната вече 2006 г., след което веригата остава наемател на имота. И чак през 2016 г. от „Техномаркет“ предявяват иск за нищожността на някогашната продажба. Дотук схемата е позната и се повтаря в повечето процеси за 18 магазина в цялата стана и една административна сграда в София.

Кое е новото? Оказва се, че още в края на 2015 г. магазинът в Сандански е продаден от „Глориент“ на „Технополис“, за което наемателят „Техномаркет“ е бил уведомен и е напуснал без възражения. С други думи – в момента веригата на Пеевски съди „Глориент“ за магазин, който дори не е негов.

И това не е прецедент – същата е ситуацията с магазините в Бургас и Варна, продадени на „Технополис“. Както и с този в Божурище, който пък е продаден на „Техмарт“.

Съдия по делото за Сандански в Благоевградския окръжен съд е Петър Узунов, брат на представляващия ВСС Димитър Узунов. Днес бе първото заседание.

Въпросът за „Технополис“ бе поставен от защитата на „Глориент“ с настояване да се изясни  какво точно качество има това дружество в този процес. „Чужди права ли защитавате?“, реагира съдия Узунов. „Не, но е важно за производството“, отговори адвокат Ангел Ганев. А от „Техномаркет“ обявиха, че третото дружество наистина присъства в „шапката“ (т.е. в началото) на иска им. „И това ви е достатъчно?“, последва нова реплика от съдията Узунов, този път към „Техномаркет“. Имаме правен интерес да се установи нищожност на нотариалния акт и спрямо „Технополис“, бе отговорът. От което публиката разбра, че вероятно настояването е в едно дело да се атакуват както първата, така и втората продажба на магазина.

От „Глориент“ опонираха – трябва да се предяви отделен иск за собственост (от „Техномаркет“ към „Технополис“), което дори е било направено, но производството в тази част е прекратено. В делото, в което се оспорва друга сделка обаче „Технополис“ няма място, защото не са страна по нея.

След излизане за кратко съвещание (със себе си) съдия Петър Узунов обяви: исковете срещу „Технополис“ в случая са недопустими.

Но понеже това определение може да бъде оспорено пред Софийския апелативен съд, ход на делото не бе даден. Новата дата за процеса е 17 май. Едва тогава той ще стартира на първа инстанция, ако отново нещо не попречи.

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.