Последни новини
Home / Законът / В синхрон: Бареков иска уволнение на Панов, а кадровици – проверка на председателя на ВКС (допълнена)

В синхрон: Бареков иска уволнение на Панов, а кадровици – проверка на председателя на ВКС (допълнена)

Defakto.bg

По предложение на Цацаров оплакванията на евродепутата бяха приети за сведение

Синхронна атака срещу председателя на ВКС Лозан Панов се разигра на пленума на съдебния съвет днес.

В центъра й бе писмо на Николай Бареков с искане за предсрочно освобождаване на Панов от поста, внесено от представляващия ВСС Димитър Узунов. А след като се оказа, че председателят на ВКС е в отпуск и го няма, Узунов подхвърли, че тече предизборна борба и сигурно Панов има ангажимент към „някакви митинги“!

След разгорещен дебат на границата на скандала, в който валяха предложения да се разследва какво ли не – от поведението на шефа на кабинета на Панов Роза Георгиева до разследване дали съдебни помощници на ВКС, „маскирани“ като охрана са гонили Бареков, на финала с 12 на 7 гласа ВСС гласува, че приема за сведение писмото на Бареков и че поставените въпроси не са от компетентността на пленума на ВСС. Предложението бе на Сотир Цацаров, а в гласуването той и Калин Калпакчиев този път се оказаха на едно мнение.

Но изобщо не е сигурно, че темата „Панов“ е закрита. Още повече, че в последните седмици той често е обект на атаки. И не само той.

Как се уволняват „тримата големи”?

Евентуалното уволнение на Панов, разбира се, не е невъзможно – никой от „тримата големи” не е бетониран на поста за времето на 7-годишния мандат.

Конституцията предвиди, че те си тръгват предсрочно при навършване на 65 г., оставка, влизане в сила на присъда, трайна невъзожност да изпълняват задълженията си и при „тежко нарушение или системно неизпълнение на задълженията, както и накърняване на престижа на съдебната власт”.

Процедурата е разписана в закона – основанията за предсрочно освобождаване се установяват от пленума на ВСС с минимум 17 гласа „за”, после се прави предложение до президента да издаде указ за това. Държавният глава не може да откаже повторно направено предложение.

Това се отнася както до председателите на двете върховни съдилища, така и до главния прокурор. А в най-новата ни история нито един от „тримата големи” не е напускал поста и въпросът никога официално не е обсъждан от ВСС.

Що се отнася до жалбите на евродепутата Николай Бареков, поводът е лекцията на румънския прокурор „Антикорупция” Лаура Кьовеши в Съдебната палата на 16 март, по време на визитата й у нас по покана на Лозан Панов. Бареков наистина не бе допуснат до залата от съдебната охрана, като преди това озвучи желанието си да попадне там с: „Имам въпроси към Лозан Панов!” Екипът на De Fakto, който беше в зала „Тържествена”, не видя развоя на събитията навън, вътре се чуваше обаче силно тропане по вратата. Очевидци казват, че гонене на евродепутата из коридорите на съдебната сграда и прилагане на каквато и да е сила спрямо него не е имало.

А днешната дискусия във ВСС, тя бе достатъчно красноречива.

Ето как се развиха нещата.

Предизборно?

Представляващият ВСС Димитър Узунов настоя писмото на Бареков да влезе като извънредна точка на пленума, заинтересува се къде е Лозан Панов и обяви: „Тече предизборна борба, сигурно г-н Панов има ангажимент към някакви митинги!”

„Подобно неуважително отношение е абсолютно недопустимо!”, скочи Камен Иванов.

Правосъдният министър Мария Павлова прикани да се спре с личните нападки. „Моля ви, емоцията е излишна!”, обяви тя.

А Юлия Ковачева реагира с контравъпроси: „Кой прави инсинуации с какво се занимава председателят на ВКС по време на отпуската си? Защо не се поставя въпросът за отсъствието на председателя на ВАС? Редно ли е да се прави инсинуация, че председателят на ВКС по време на отпуска си се занимава с политика? Не става дума за личността, а за институцията!”

Думата взе Сотир Цацаров с приканване за „мъничко тишина, да усмирите устрема си”. Продължи: „Не може всяко заседание да започва със скандал, колкото и да е голяма личната непирязън помежду ни. Отдавна сме разделени на реформатори, антиреформатори, кръга на Колев и Цацаров и прогресивните сили”. Предложи – писмото на Бареков да се включи като извънредна точка в дневния ред, да се приеме за сведение и толкова. Защото „нищо от поисканото не е от компетентността на ВСС и на този пленум в момента”.

Въпреки възраженията, че тогава ВСС изобщо не трябва да се занимава с Бареков, със 17 срещу 3 гласа писмото влезе в дневния ред.

И веднага стана точка първа.

Да се провери! Да се разпитат!

И, въпреки „миролюбивата“ заявка на главния прокурор, заваляха искания за проверки.

„Има въпроси, които са от нашата компетентност и касаят уронване престижа на съдебната власт”, обяви Светла Петкова. И продължи: „Това е самата организация на това мероприятие (лекцията на Кьовеши – б.р.) и специално на служител, началник на кабинета на председателя на ВКС, посрещащ хората, които идват на мероприятието и спиращ определени хора, които не фигурират в списъка. Този началник на кабинета е и пресаташе и е служител на съдебната власт и да се разгледа и този въпрос. Смятам, че поведението на г-жа Роза Георгиева не беше на ниво и трябва да бъде обсъдено”.

С началника на кабинета проверките изобщо не се изчерпиха. „В пресата, във всички медии се посочват участия на съдебни помощници като охрана. Ако председателят на ВКС им  е възложил да изпълняват и функцията на охранители… Това са неща от компетентността на ВСС. Да се направи проверка кои съдебни помощници присъстваха на вратата и в какво качество бяха там!”, настоя Светла Петкова.

И прикани да се искат обяснения за това от Лозан Панов, а и от началника на кабинета Роза Георгиева в друго заседание, на което председателят на ВКС да отговори и защо е уволнил шофьори от съда.

Включи се Димитър Узунов с цитати от писмото на Бареков: „Имам подозрения, че съдебните помощници целенасочено бяха пуснати срещу мен от г-н Панов. Кому е нужно правосъдието да бъде опозорено, когато срещу един европейски депутат се пускат двайсет униформени и цивилни?”.

На базата на което  Узунов заключи: „Когато председателят на ВКС се уличава в такова поведение, сме длъжни да извършим проверка разпореждал ли е той на съдебните помощници да проявяват агресия към Николай Бареков”.

За пчелите и меда, змиите и отровата

Тук Соня Найденова не издържа: „Интересно откъде са личните впечатления на г-жа Петкова, която не присъства на въпросното мероприятие? Не мога да разбера и как членове на съвета продължават да внушават, че председателят на ВКС едва ли не нарочно е насрочил срещата с Кьовеши по време, съвпадащо със заседанието на пленума на ВСС – поканата беше отправена далеч преди това и заседанието на пленума можеше да се отсрочи с няколко часа. За този случай ми идва наум една арменска поговорка: от едно и също цвете пчелата прави мед, а змията – отрова“.

Юлия Ковачева пък попита защо, след като писмото на Бареков е получено от Узунов на 17 март, членовете на съвета го виждат едва днес. „Ако този дебат продължава, той трябва да се случи в присъствието на председателя на ВКС. Руши се авторитета на институцията ВКС, това ли е целта? Какво искате да покажем на съдиите, какво общо има поведението на Роза Георгиева, та да се занимава пленума с нея – тя съдия ли е, прокурор, следовател?”, попита Ковачева.

„От 17 май от сутрин до вечер съм в болницата, г-жо Ковачева!”, патетично обясни Узунов късната поява на писмото. Не каза защо стои в болница, публиката предположи, че ходи при тежко пострадалата при катастрофа Галя Георгиева.

Думата взе и Ясен Тодоров, който преди дни обвини Панов в провокация към ВСС с лекцията на Кьовеши. „Понеже бях визиран, от името на отбора на змиите подддържам твърдението си, че в този ден и в този част конференцията беше провокация към състава на съвета и резултатите от тази провокация се виждат и днес. Не съм съгласен, че в сигнала на евродепутата Бареков се поставят и въпроси извън наша компетентност – стартирането на процедура за предсрочно освобождаване е в наша компетентност. Да разгледаме поставените въпроси от наша компетентност в присъствието на Лозан Панов”, поиска Тодоров.

Като ще ни „гоните“, кажете го ясно!

Калин Калпакчиев реагира: „Изговореното дотук не съдържа правни доводи, а казаното от г-н Тодоров няма връзка нито с правото, нито с добрия тон. Ако иска да ги говори, да ги говори в интервютата си, тук, на ВСС, отказвам да ги слушам. Ако искате дисциплинарно производство срещу Лозан Панов, срещу мен, срещу когото и да било, имайте достойнство, направете ясно предложение, не се прикривайте!”

В крайна сметка, с 12 срещу 7 гласа пленумът прие писмото на Бареков само за сведение.

Но и това не утоли страстите. Последва размяна на реплики между Калпакчиев и Цацаров, включително с нападки как единият „скочил” от районен в апелативен съд (Цацаров за Калпакчиев), а другият – от окръжен съд в креслото на главен прокуор (Калпакчиев за Цацаров).

Главният прокурор видимо се изнерви, иронично перифразира поговорката на Соня Найденова: „Пчелата се труди, труди и умира, змията просто сменя кожата си!”. А на финала обяви: „Срамувам се от това, че хора си присвояват правото да говорят от името на съдиите, не приемам моите професионални качества да бъдат сравнявани с тези на Калин Калпакиев!”

Такива ми ви работи.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.