Последни новини
Home / Законът / Елена Йончева заведе дело срещу Бойко Борисов за клевета (пълният текст на исковата молба)

Елена Йончева заведе дело срещу Бойко Борисов за клевета (пълният текст на исковата молба)

Defakto.bg

 Днес, сряда, журналистката Елена Йончева, кандидат депутат на БСП,  внесе в Софийския районен съд искова молба срещу бившия премиер Бойко Борисов за клевета и уронване престижа на журналистическата професия. Делото ще бъде по реда на гражданското производство, по което  ответникът  Борисов ще трябва да доказва истинността на твърденията си. 

Адвокат Георги Атанасов

Интересите на Елена Йончева пред съда ще представлява адвокат Георги Атанасов от адвокатско дружество  „Доковска, Атанасов и съдружници“, едно от най-авторитетните у нас. По реда на гражданския процес ще бъде избегнат и чадъра на имунитета, с който след изборите кандидат-депутатите се снабдяват, когато станат народни представители.  Така  Борисов няма да може да се позове на недосегаемост. Елена Йончева е предявила иск за обезщетение в размер на 20 000 лева.

От профила й във фейсбук, стана ясно, че ако съдът уважи иска й, тя ще дари парите на кампанията „Повече българчета за България“. Вярвам, че това е битка срещу тези, които смятат, че могат безнаказано да  клеветят, лъжат и заплашват“, написа още Йончева. Това е битка за повече честност и морал, казва тя.  Ако Бойко Борисов си позволява така да клевети и заплашва  български гражданин , казал критични думи за него и неговото управление , предствяте ли си  как би постъпли с всеки един българин, който няма тази трибуна, добавя още Йончева.

 Припомняме, че Йончева се закани да прати Борисов в съда,  след като бившият премиер обяви, че държавата е плащала милиони за интервютата й зад граница.  Така и не стана ясно какво точно има предвид Борисов, който по-късно опита зад държавната тайна да прикрие изявлението си.    „Да, ще заведа дело. Понеже съм сигурна, че всичко, което каза Борисов, е лъжа. Той опетнява не само моето име, но това и на журналистическата професия. За него всичко се свежда до едни пари…..Трябва може би да се напомни, че има и една друга дума – морал. Затова му предлагам следното споразумение. Когато стане ясно каква е истината, когато съдът се произнесе, аз съм готова да се откажа от всяка политическа битка, от парламента, в случай, че бъда избрана за депутат – ако Борисов не лъже. Но в случай, че Борисов е мъж, истински мъж, ако има чест и достойнство на държавник, да поеме своята отговорност и да напусне политическия живот на България, когато докажа, че той е просто един лъжец.“

Скандалът избухна на 10 март,  когато  бившият премиер Борисов по повод критики на Йончева за предишното управление,  обяви, че държавата е плащала по няколко милиона за интервюта и филмите й в чужбина „през една от партийните централи“. Един от цитатите, които фигурира в исковата молба на Йончева е:

„Сутринта слушах една, едно от новите лица, което аз го познавам от петдесет години… Делян Добрев беше вдигнал ръце от Елена Йончева, го гледах по Нова телевизия,  затова и закъснях малко… но аз искам да се обърна към колегите журналисти: Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето?  Питам: ако за интервю държавата България през една от централите си плаща на  журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати. Та туй ново лице, което си позволи за ГЕРБ да каже, че краде, и ако продължи да каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж премиер тогава, ясен конфликт  на интерес.“  (Целият текст на исковата молба най-долу)

 По повод изявленията на Борисов Йончева изрази разочарование и обяви, че ще го съди за клевета, защото изрича лъжи и клевети по неин адрес и така да петни журналистическата професия. И защото никога нито държавата, нито БНТ са плащали  командировките и филмите й в чужбина. От изявленията на бившия директор на БНТ Уляна Пръмова и журналистът Иван Гарелов, паднал жертва на смс от Борисов до служебния премиер Герджиков, стана ясно, че БНТ не е плащала филми и репортажи на Йончева от горещите точки на света, нито пък държавата е правила това.

 Eто какво е посочил в исковата молба адвокат Георги Атанасов от името на Елена Йончева:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РАЙОНЕН СЪДИЯ,

Доверителката ми ЕЛЕНА НИКОЛАЕВА ЙОНЧЕВА от гр. София е журналист, публицист и

общественик. Творческите й изяви са главно в областта на телевизионната журналистика и кинодокументалистиката, водила е телевизионни публицистични програми, а името й се свързва с репортажи от най-горещите точки на планетата – Косово, Чечня, Афганистан, Сирия, Ирак, Венецуела, Колумбия, Украина и много други.

В качеството й на човек с очевиден личен авторитет и присъствие в обществото и в съответствие с изявените й граждански позиции по актуални и значими обществени проблеми Елена Йончева е поканена да бъде кандидат за народен представител от листата на КП „БСП за България“, регистрирана за парламентарните избори на 26.03.2017 г. На предизборни срещи из страната Елена Йончева е оповестила публично мнението си и критичната си оценка за политически похвати, актове и резултати от управлението на ПП „ГЕРБ“.

В отговор на изявленията й председателят на ПП „ГЕРБ“ Бойко Методиев Борисов, действайки в качеството на председател и представляващ политическата партия, която оглавява, публично оповестява неверни факти, злепоставящи личността на Елена Йончева и уронващи честта и достойнството й.

На 10.03.2017 г., на публично обществено събитие – Кръгла маса по екология и земеделие, провеждаща се в гр. Бургас, председателят на партията Бойко Борисов заявява следното: „Сутринта слушах една, едно от новите лица, което аз го познавам от петдесет  години… Делян Добрев беше вдигнал ръце от Елена Йончева, го гледах по Нова телевизия, затова и закъснях малко… но аз искам да се обърна към колегите журналисти: Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето?  Питам: ако за интервю държавата България през една от централите си плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати. Та туй ново лице, което си позволи за ГЕРБ да каже, че краде, и ако продължи да каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж премиер тогава, ясен конфликт  на интерес.“

За да не остане съмнение у публиката кого и в какво уличава, на 12.03.2017 г., отново в качеството си на председател на ПП „ГЕРБ“ и изразяващ мнението на партията, на многолюдно публично предизборно събрание в гр. Варна, Бойко Борисов добавя: „И тогава аз казах, че ако много продължава да говори, много добре си спомням предишния мандат как платихме един големи пари, милиони… но тя прекрасно знае за какво става въпрос. Станишев прекрасно знае за какво става въпрос. За мене има явен конфликт на интереси, тогава беше първа дама и й казах просто да си мери приказките…“

Фактите, които председателят на ПП „ГЕРБ“ изнася в публичните си изявления на тези две събития, са неверни, но са намерили, поради общоизвестната популярност на автора им,   широко разпространение в медиите и по Интернет. Информационни сайтове, блогърски публикации, електронни медии се упражняват в интерпретиране на изявленията, в създаване и тиражиране на оценки и настроения, в моделиране на пропагандния ефект, който те произвеждат.

Българското правителство никога не е заплащало на Елена Йончева пари за интервюта или пък за производството на нейни документални филми и репортажи. Маниерът на поведение на първия ответник и съдържанието на направените от него изявления на двете събития сериозно увреждат честта и достойнството на Елена Йончева. Те поставят под съмнение творческите, личностните и професионалните й успехи и качества. Те внушават на публиката съществуването на факти относно някакви специални условия за осъществяване на журналистическата практика на Елена Йончева, които държавата осигурява персонално за нея, в отлика от тези на останалите журналисти. Представят я като безскрупулен користолюбец, който, пропагандирайки честност и безкористност, пази в тайна огромните облаги, които е получавал чрез милионни правителствени плащания за интервю; като човек, който в условията на пряк конфликт на интереси използва личните си отношения с бивш министър-председател, за да получава неследващи се икономически облаги от журналистическата си практика.

Описаното поведение и изявления причиниха и продължават да причиняват  неимуществени вреди на Елена Йончева, тъй като засягат защитими от закона нейни блага, обект  на законна защита. Те накърняват духовения й интегритет, честта и достойнството й, доброто й име, професионалния й авторитет, както и репутацията й на изявен общественик, заявяващ и отстояващ трайна гражданска позиция.

Изложените факти илюстрират правния интерес на Елена Йончева да потърси защита по съдебен ред на правото си на обезщетение за причинените й неимуществени вреди. Отговорност за обезщетяването й по реда на чл. 45 от ЗЗД носи първият ответник Бойко Методиев Борисов, а солидарна отговорност с него, на основание чл. 49 от ЗЗД, следва да носи политическата партия – ПП „ГЕРБ“, която го е натоварила с участие в предизборната кампания, включила го е партийните листи за кандидати за народни представители и го е направила свое лице, изявяващо волята на партията при предизборната агитация на избирателите.

На това основание, уважаеми господин районен съдия, моля да ни призовете на съд и като се уверите в истинността на изложените факти, да постановите съдебно решение, с което да  осъдите двамата ответници – БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ, председател на Политическа партия  „ГЕРБ“, гр. София, община „Триадица“, Площад България 1, НДК – Административна сграда, ет.17, и ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „ГЕРБ“ със седалище и адрес на управление гр. София, община

„Триадица“, Площад България 1, НДК – Административна сграда, ет. 17, да заплатят солидарно

на доверителката ми ЕЛЕНА НИКОЛОВА ЙОНЧЕВА обезщетение за причинените й неимуществени

вреди в размер на 20 000 (двадесет хиляди) лева, ведно със законната лихва, считано от 10.03.2017 г. до окончателното изплащане на сумата, както и направените по делото разноски.

Доказателствени искания:

Във връзка с установяване на фактите, изложени в обстоятелствената част на исковата

молба, моля да допуснете и съберете следните доказателства:

1. Моля да приемете като писмени доказателства следните документи: +

1.1. Констативен протокол от 17.03.2017 г. на нотариус с рег. № 389 по регистъра на

Нот. камара за съдържанието на изявление на Бойко Методиев Борисов от 10.03.2017 г.

в гр. Бургас;

1.2. Констативен протокол от 22.03.2017 г. на нотариус с рег. № 620 по регистъра на

Нот. камара за съдържанието на изявление от 12.03.2017 г. на Бойко Методиев

Борисов, документирано от видеофайл от предизборна среща в гр.Варна;

1.3. Копие на рекламна страница за регистрацията на ПП „ГЕРБ“ за изборите за народни

представители през м.март на 2017 г., удостоверяваща правосубектността и

качеството му на лице на партията пред избирателите;

1.4. Пълномощно.

2. Моля да допуснете разпит на 4 (четирима) свидетели при условията на довеждане, които

ще установяват различни обстоятелства, описани в исковата молба, включително за вида,

характера и интензитета на причинените неимуществени вреди.

3. В зависимост от позицията на ответниците ще ангажираме и други доказателства.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.