Последни новини
Home / Законът / За пореден път законът „помилва“ телефонен измамник

За пореден път законът „помилва“ телефонен измамник

Defakto.bg

Поредно споразумение за пореден път “ помилва“ по закон 48-годишен телефонен измамник, който не за първи път е измамил възрастни хора по схемата “ съдействай на полицай“.

По споразумение на Районна прокуратура-Казанлък е осъден Роман Д., на 48 г., за това, че в периода от 26 октомври 2016  г. до 16 януари 2017 г. в гр.Казанлък, в съучастие и  при условията на продължавано престъпление – на четири пъти, представяйки се за длъжностно лице – служител на МВР, е възбудил и поддържал заблуждение у четири лица, че ще съдействат на полицията, като с това е причинил имотна вреда общо за сумата от 6 950 лева – престъпление по чл.210, ал.1, т.1 във връзка с чл.209, ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 вр.с ал.1 вр.с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.  Районен съд-Казанлък му е наложил наказание от две години и половина условно с пет години изпитателен срок. Роман Д. е възстановил изцяло причинените от престъплението вреди в размер на 6 950 лева.

По делото е установено, че в гр. Казанлък, на 16 януари 2017 г., Роман Д. се свързал по домашния телефон със 77-годишна жена, като се представил за служител на МВР. Той обяснил, че пенсионерката трябвало да съдейства на полицията за залавяне на телефонни измамници, като за тази цел е нужно да хвърли от терасата на дома си наличните й пари. На същата дата пенсионерката си изтеглила спестяванията си  от 3500 лева.  По-късно е бил подаден сигнал в полицията. Роман Д. бил заловен под жилищния блок на свидетелката, ръкомахайки и твърдейки, че е полицай и тя трябва да пусне парите. В случая деянието е останало недовършено поради държането на измамника т органите на МВР, като паричната сума е били възстановена на пострадалата жена.

Роман Д. е бил признат за виновен, че е извършител и на други три измами на територията на гр.Казанлък по схемата „съдействие на полицай“ за залавяне на телефонни измамници. Неговата роля била да взема парите от възрастни жени и да ги пренася до място, посочено от неустановено по делото лице. На 4 януари 2017 г. той извършил измама за сумата от 1 200 лв. спрямо 83-годишна жена. На 26 октомври 2016 г. извършил измама за сумата от 3 000 лв. спрямо 86-годишна жена. На 24 ноември 2016 г. извършил измама за сумата от 2 750 лв. спрямо 83-годишна жена. Парите са възстановени на трите пострадали жени от Роман Д.  На делото той се е признал за виновен.

Споразумението е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.

Очевидно се  налага промяна в закона, така че „актуалните“телефонни  измамници да влизат в затвора, а не  да остават на свобода, макар и с условни присъди.  На първо време споразумението с подобни герои на днешно време може да бъде изключено от договарянето между обвиняемия и прокуратурата, казват спецове по наказателно право.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.