Последни новини
Home / Законът / За пореден път законът „помилва“ телефонен измамник

За пореден път законът „помилва“ телефонен измамник

Defakto.bg

Поредно споразумение за пореден път “ помилва“ по закон 48-годишен телефонен измамник, който не за първи път е измамил възрастни хора по схемата “ съдействай на полицай“.

По споразумение на Районна прокуратура-Казанлък е осъден Роман Д., на 48 г., за това, че в периода от 26 октомври 2016  г. до 16 януари 2017 г. в гр.Казанлък, в съучастие и  при условията на продължавано престъпление – на четири пъти, представяйки се за длъжностно лице – служител на МВР, е възбудил и поддържал заблуждение у четири лица, че ще съдействат на полицията, като с това е причинил имотна вреда общо за сумата от 6 950 лева – престъпление по чл.210, ал.1, т.1 във връзка с чл.209, ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 вр.с ал.1 вр.с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.  Районен съд-Казанлък му е наложил наказание от две години и половина условно с пет години изпитателен срок. Роман Д. е възстановил изцяло причинените от престъплението вреди в размер на 6 950 лева.

По делото е установено, че в гр. Казанлък, на 16 януари 2017 г., Роман Д. се свързал по домашния телефон със 77-годишна жена, като се представил за служител на МВР. Той обяснил, че пенсионерката трябвало да съдейства на полицията за залавяне на телефонни измамници, като за тази цел е нужно да хвърли от терасата на дома си наличните й пари. На същата дата пенсионерката си изтеглила спестяванията си  от 3500 лева.  По-късно е бил подаден сигнал в полицията. Роман Д. бил заловен под жилищния блок на свидетелката, ръкомахайки и твърдейки, че е полицай и тя трябва да пусне парите. В случая деянието е останало недовършено поради държането на измамника т органите на МВР, като паричната сума е били възстановена на пострадалата жена.

Роман Д. е бил признат за виновен, че е извършител и на други три измами на територията на гр.Казанлък по схемата „съдействие на полицай“ за залавяне на телефонни измамници. Неговата роля била да взема парите от възрастни жени и да ги пренася до място, посочено от неустановено по делото лице. На 4 януари 2017 г. той извършил измама за сумата от 1 200 лв. спрямо 83-годишна жена. На 26 октомври 2016 г. извършил измама за сумата от 3 000 лв. спрямо 86-годишна жена. На 24 ноември 2016 г. извършил измама за сумата от 2 750 лв. спрямо 83-годишна жена. Парите са възстановени на трите пострадали жени от Роман Д.  На делото той се е признал за виновен.

Споразумението е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.

Очевидно се  налага промяна в закона, така че „актуалните“телефонни  измамници да влизат в затвора, а не  да остават на свобода, макар и с условни присъди.  На първо време споразумението с подобни герои на днешно време може да бъде изключено от договарянето между обвиняемия и прокуратурата, казват спецове по наказателно право.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши приветства Демерджиев за отнетия монопол на прокуратурата върху изпращането дела в ЕП

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура (ЕП) са обсъдили   министърът на правосъдието …

Спецпрокуратурата прекрати проверката срещу Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков за злоупотреба със СРС

Прокуратурата отказа да оразува досъдебно производство и прекрати проверката по сигнал на служебния вътрешен министър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.