Последни новини
Home / Законът / Йонко Грозев, съдия в Страсбург: Не делата, концентрацията на собствеността на медиите удря свободното слово

Йонко Грозев, съдия в Страсбург: Не делата, концентрацията на собствеността на медиите удря свободното слово

Defakto.bg

Конференция в Страсбург за диалога между Евросъда и журналистите

Над 250 експерти, политици, журналисти, съдии обсъждат днес в Страсбург как да насърчат диалога между Европейския съд по правата на човека и свободните медии.
Големият проблем пред свободата на изразяване в България в момента е концентрацията на собствеността на медиите, заявява българският съдия Йонко Грозев в интервю за БНР.

Ето какво казва нашият съдия в Евросъда по правата на човека:

Българските съдилища възприеха практиката на този съд по отношение на защита на свободата на изразяване.

В случаите, в които едно дело за клевета или обида стигне до Върховен касационен съд, аз имам спокойствието, че ще има разумно решение. Проблеми се появяват тогава, когато определени дела за клевета или обида не подлежат на жалба пред Върховния касационен съд, когато се решават на местно ниво. Тогава възникват понякога проблеми и ние имаме поредица от такива решения.

Имаше един случай със скрит запис с румънски журналисти, имаше един случай с търсене на отговорност за изказвания на адвокат в процеса – все примери, за които човек, ако проследява как се развива практиката на българските съдилища, той ще види как действително гаранциите за свобода на изразяване, защитата на обществения интерес са неща, които навлязоха в съдебната практика на българските съдилища.

Проблемът със свободата на изразяване в България в момента е с концентрацията на собствеността на медиите, с непрозрачната собственост, но Евросъдът не може да помогне  в това”.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.