Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът проверява Евгени Диков и следователи по сигнал на Борислав Сарафов

Инспекторатът проверява Евгени Диков и следователи по сигнал на Борислав Сарафов

Defakto.bg

Случва се, след като магистрат от НСлС заведе дела срещу зам.-главния прокурор

Инспекторатът е започнал проверка на националното следствие по сигнал на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, научи De Fakto от Инспектората.

Главен инспектор Теодора Точкова

Сарафов е взел на мушка НСлС по повод делото за трагедията в Хитрино. Сигналът е внесен на 14 март – ден, след като следователят Страхил Каменички е обжалвал пред Софийския апелативен съд прекратяването на гражданско дело, заведено от него срещу зам.-главния прокурор за отправени обиди на служебно съвещание по „Хитрино”.

В сигнала до главния съдебен инспектор Теодора Точкова, цитиран от сайта Offnews, Сарафов е поискал проверка, “при която да се установи дали с действията, респективно бездействието си, директорът на НСлС г-н Евгени Диков и следователите от НСлС, на които е възложено разследването, са нарушили служебните си задължения и са създали предпоставки за опорочаване на процесуално-следствени действия по наказателно производство с изключително висок обществен интерес”.

Директорът на НСлС Евгени Диков

Сарафов заявява също, че 10 дни след трагедията в Хитрино, при която на 10 декември м.г. след преобръщане на цистерни взрив изпелели хора и домове, е бил командирован от Сотир Цацаров на място да организира разследването след „ежедневни оплаквания” от наблюдаващия прокурор Маргарита Георгиева. Включително, че командированите в Шумен следователи от НСлС са липсвали и така “не можеше да се осигури ритмичност” за огледи, събиране на доказателства, разпити на свидетели и др. неотложни следствени действия.

„Докато хората не можеха да стигнат до домовете си и ходеха с придружител да видят какво е останало от живота им и да нахранят животните си, разследващите не са си давали много зор, когато изобщо са били на мястото на трагедията да работят”, пресъздава още оплакванията Сарафов.

Заявява и че първоначалните огледи на катастрофата за събиране на горещи доказателства са били извършени от следователи от Следствения отдел към Окръжна прокуратура в Шумен, а не от НСлС, понеже директорът на Националното следствие Евгени Диков не създал необходимата организация.

Според зам.-главния прокурор краткото време за събиране на доказателства принудило наблюдаващия обвинител Маргарита Георгиева да действа на ръба, че и отвъд закона, възлагайки на некомпетентни по закон магистрати да извършат огледи, а след това със задна дата да официализира процесуално-следствените действия с възлагане на отделни огледи на НСлС.

Сарафов пише още: “От няколкото проведени при главния прокурор съвещания с ръководството на НСлС – директорът Диков и неговите заместници Лъчезар Пенев и Кънчо Митов, останах с дълбокото впечатление, че зам.директорът Пенев е в извънпроцесуални и нерегламентирани отношения с управителя на търговско дружество “Булмаркет” Станко Станков, което е собственик на дерайлиралия влак”.

С други думи, внушението е, че националното следствие е обрекло делото на неуспех.

Случва се, след като в началото на годината следователи от НСлС сигнализираха етичната комисия на Върховната касационна прокуратура за недопустимо поведение на Сарафов на оперативна среща в Шумен, дни след трагедията в Хитрино. А Страхил Каменички от НСлС заведе гражданско дело в СГС срещу зам.-главния прокурор за непозволено увреждане, в което му поиска 26 000 лв. обезщетение, както и частно наказателно дело за клевета в шуменския районен съд. Каменички цитираше обиди на Сарафов към следователите, че са безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго. И специално към него, че „имал заешко сърце”, понеже не бил повдигнал обвинения на „двама убийци” (двамата машинисти на дерайлиралия влак), докато са били в психиатрични заведения в Русе, когато провеждането на процесуални действия с тях е невъзможно.

Съдия Любомир Василев от СГС прекрати гражданското дело, защото, според него Сарафов действал като прокурор и имал имунитет и срещу търсене на гражданска отговорност. На 13 март това определение е оспорено от Каменички пред Софийския апелативен съд.

Евгени Диков не бе открит за коментар. Директорът на НСлС е единственият номиниран за член на новия съдебен съвет от квотата на следователите заради професионализма и почтеността му. Диков е сред малцината висши магистрати с еднозначно висока публична оценка на дейността му.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обяви за недопустима жалбата срещу необявяването на Бойко Борисов за депутат

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата срещу необявяването на Бойко …

Експерти: ГЕРБ не може да превръща Плана за развитие и устойчивост на България в заложник на изборите

Трима събеседници, експерти в своята област изразиха пред БНР неодобрение за заявената позиция на действащото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.