Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът „спря“ протеста в мина Оброчище, написа споразумение на миньорите (снимки)

Омбудсманът „спря“ протеста в мина Оброчище, написа споразумение на миньорите (снимки)

Defakto.bg
Мая Манолова написа споразумение на миньорите с работодателя им и протестът спря.

Протестът и гладната стачка на миньорите от мангановата мина в Оброчище приключиха късно снощи, след като   подписаха споразумение за колективен трудов договор с изпълнителния директор на фирмата-концесионер Дейвид Уелингс.  Документът бе собственоръчно написан от омбудсмана Мая  Манолова, която изигра ключова роля при тежките преговори вчера. Под номер 1 в договора бе разписан ангажиментът на Уелингс от 1 април да увеличи заплатите на всички 230 служители в рудодобивния комплекс „Евроманган“ ЕАД  със 158 лева. (Факсимиле вижте в галерията от снимки.)

Близо четири часа отне на обществения защитник да убеди изпълнителния директор на фирмата,  че трябва да парафира споразумението за колективния трудов договор.

Факсимиле от споразумението

Освен това Манолова успя да отвоюва ваучери за храна и за дните, в които е положен извънреден труд, медицински прегледи, увеличение от 23 ст. на 30 ст. на час заплащане за нощната смяна, минерална

вода и ободряващи напитки за миньорите втора смяна. Настояването им за безплатен транспорт до работното място също бе удовлетворено, като страните се споразумяха до възстановяването на редовния транспорт „Евроманган“ ЕАД да изплаща на работещите по 12 лева транспортни разходи на 100 км. на автомобил при представяне на съответните документи и след проверка. Дните на протеста – от 9-ти до 23-ти март 2017 г., ще се начисляват като платен отпуск, а тези от миньорите, които нямат право на такъв – като неплатен.

Работещите в „Евроманган“ ЕАД започват работа днес.

До намесата на омбудсмана се стигна след като повече от две седмици нито една държавна институция не обърна внимание на протеста на хората.

Финалната част на споразумението, факсимиле

Миналия петък те изпратиха жалба до обществения защитник и вчера сутринта тя пристигна на място, за да се запознае с проблемите и техните искания.

Предната вечер – в сряда, екип от експерти на Министерството на енергетиката (МЕ) слезе в мината, за да констатира, че подземният комплекс е „в добро състояние“.  Позицията на енергийното ведомство бе, че няма и нарушения в концесионния договор. Това предизвика мощното недоволство на миньорите и двамата експерти бяха бурно освиркани.

След положени сериозни усилия през целия ден от страна на омбудсмана за среща с представител на фирмата в късния следобед тя се осъществи, със съдействието на МЕ.

Омбудсманът подкрепи протеста на миньорите

Разговорът около масата на преговорите продължи дълго и с напрежение, като на няколко пъти диалогът бе на път да прекъсне. Позицията на работодателя изглеждаше категорична, че исканията на миньорите са нереалистични. Към 17.30 часа пристигна и 5-членен екип от инспекцията по труда в  Добрич, който му връчи призовка за представяне на документи.

Служителите обясниха, че от години се опитват да стигнат до някого от ръководството на фирмата, но частната охрана не ги допуска. Те благодариха на Мая Манолова, че именно нейното присъствие им е „отворило“ вратата и те отчасти могат да си свършат работата.

Към 20.00 часа Дейвид Уелингс прие да подпише споразумението за рамков договор, който омбудсманът изготви собственоръчно и подписа като свидетел.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.