Последни новини
Home / Законът / Отварят 24 секции за гласуване в арестите и затворите

Отварят 24 секции за гласуване в арестите и затворите

Defakto.bg

Преди деня за размисъл – нови дела за изборна търговия в страната

Разкрити са 24 избирателни секции в поделенията на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ /ГДИН/, съобщиха от Министерството на правосъдието.

В арестите и затворите в момента има 1222 души с право на глас – обвиняеми и подсъдими, които нямат вляза в сила присъда.

Избирателни секции са разкрити във всичките 12 затвора в страната и в 12 от арестите. Най-много гласоподаватели има в ареста на столичния бул. „Г. М. Димитров“ – 170. Най-малко ще отидат до урните в арестите в Сливен и Ямбол – съответно по 12 и 13 души.

Съгласно Изборния кодекс, избирателни секции в местата за лишаване от свобода се разкриват там, където има над 10 лица, имащи право на глас.

В същото време преди деня за размисъл на 25 април и вота за парламент на 26 април, в страната продължават да се образуват дела за изборни престъпления. Това става ясно от няколко съобщения на прокуратурата днес.

В Сливен районната прокуратура е внесла в съда искане за постоянна мярка „задържане под стража“ на Стефан С., обвинен за предизборна търговия. В периода от 11 до 18 март той е предлагал пари на осем души, за да гласуват за определена партия, заявяват от обвинението.

В Айтос е започнало досъдебно производство срещу неизвестен извършител, организирал безплатни екскурзии до Турция, за да „склони“ група избиратели за кого да гласуват.

Безплатните екскурзии са организирани на 10 и на 17 март. В офиса на политическа сила е извършено претърсване и изземване, прибрани са списъци и документи, разпитани са множество свидетели. Към момента по случая няма задържани.

Районната прокуратура в Разград пък е започнала разследване по чл. 162 от НК за проповядване или подбуждане към етническа омраза, насилие или дискриминация чрез слово, печат или други средства за масова информация.

Поводът е, че рано сутринта днес на централната улица в град Лозница полицията е открила плакати на кандидат за депутат. Върху главата на кандидата е залепена глава на диво животно и след това плакатът е ксерокопиран. Разпространените рекламни и агитационни материали съдържат и обиден текст на чужд език.

Извършителите се издирват.

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.