Последни новини
Home / Законът / Три нови номинации за прокурорската квота във ВСС, кандидатите станаха шестима

Три нови номинации за прокурорската квота във ВСС, кандидатите станаха шестима

Defakto.bg

В деловодството на Висшия съдебен съвет са депозирани предложения с кандидатури на трима прокурори за изборен член на ВСС от квотата на прокурорите, съобщиха оттам.

Така общо кандидатурите на обвинители за новия съвет стават шест за четири места. Крайният срок за номинации е 27 март.

Мери Найденова

Прокурори от Върховна административна прокуратура предлагат Мери Десюва Найденова от отдел „Административно-съдебен надзор“ на ВАП. В предложението е посочено, че прокурор Найденова притежава изключителни морални качества, силно е ангажирана с личните и професионални проблеми на колегите си и притежава необходимите професионални и нравствени качества да бъде избрана за член на ВСС.

 

Пламен Марков

Пламен Иванов Марков от апелативната спецпрокуратура е втората номинация. Предложението е на магистрати от апелативната и първоинстанционната спецпрокуратури. Посочено, че Пламен Марков се ползва с висок авторитет и уважението на своите колеги от всички структури на прокуратурата, а притежаваните от него човешки, професионални и нравствени качества го правят достоен да бъде избран за член на ВСС. Преди години Пламен Марков бе и депутат.

Георги Кузманов

Прокурори от Съдебно-следствения район – Бургас предлагат кандидатурата на Георги Стойков Кузманов – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас. За него е казано, че притежава необходимите нравствени, професионални и лични качества да бъде член на ВСС, като със своя прокурорски и административен опит успешно ще представлява и ще защитава интересите на магистратите, съдебните служители и на съдебната система като цяло, издигайки нейния авторитет.

Прокурорската колегия на ВСС се състои от 11 членове и включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима избрани от Народното събрание.

Кандидадът на следователите е Евгени Диков.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: За да се възстанови справедливостта, трябва да се демонтира прокурорския чадър над корупцията

Важният национален консенсус е този за законността и справедливостта. Ако искаме този парламент да бъде …

Омбудсманът поздрави народните представители с топ проблеми на гражданите  

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до депутатите от 47-ото Народно събрание, в което подробно ги …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.