Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев от Рим: Позицията на България за кохезионните фондове бе зачетена от държавите -членки

Президентът Радев от Рим: Позицията на България за кохезионните фондове бе зачетена от държавите -членки

Defakto.bg

Като председател на Европейския съвет България ще вложи още повече енергия в бъдещето на обeдинена Европа, казва държавният глава

Президентът Румен Радев подписва Римската декларация.
Снимки от церемонията по повод 60 години от подписването на Римските договори.

Като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да  работи в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции, което би позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения.  Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след тържественото отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори, съобщи пресцентърът на президентството.  И още: Според държавния глава заяви,  приемането на Римската декларация е от ключово значение за развитието на започналите дискусии за бъдещето на ЕС през следващото десетилетие и отвъд този хоризонт. „Декларацията потвърждава единството на Съюза и неговата неделимост. Тя отразява и общото ни разбиране, че ЕС се нуждае от по-голяма ефективност и заздравяване на връзката си с гражданите, особено в контекста на множеството безпрецедентно сложни вътрешни и външни предизвикателства през последните години”, допълни Румен Радев.

Българският президент Румен Радев и германският канцлер Ангела Меркел

В рамките на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 9 и 10 март 2017 г. България издигна ясен глас в защита на единството на ЕС, на солидарността и кохезията като основни принципи на ЕС, припомни още държавният глава.

Преди дни председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепи изричното настояване на българския президент в Римската декларация да бъде включена и кохезионната политика. Българският президент бе категоричен, че тази политика има за цел  да  сближи икономически държавите членки и способства за единството на Европейския съюз чрез преодоляване на контрастите.По този повод сега Радев заявява:

„Позициите на страната ни срещнаха широко разбиране сред останалите държави членки и намериха отражение в текста на Римската декларация. Без тези принципи силна, просперираща и уважавана от целия свят Европа не е възможна. Без единството, солидарността и кохезията не можем да надградим историческите постижения на нашия Съюз”, подчертава той.

Българският президент участва в церемонията по повод 60 години от подписването на Римските договори, на която заедно с държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз подписа Римската декларация.

 „Римската декларация определя нов дневен ред на ЕС, който допълва и надгражда стратегическите ни приоритети и ще окаже влияние включително върху програмата и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС“, посочи още президентът.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.