Последни новини
Home / Законът / ЦИК е отказала да свали имунитета на кандидат -депутат от “Да, България”, той сам се отказва от него

ЦИК е отказала да свали имунитета на кандидат -депутат от “Да, България”, той сам се отказва от него

Defakto.bg

 

Кандидатът за народен представител, за когото ЦИК отказа да бъде снет имунитетът му, е внесъл искане за отказ от имунитета си в комисията, съобщи БНР, позовавайки се на БГНЕС.
Бепрецедентно Централната избирателна комисия отказа да свали имунитета на кандидата за депутат от  “Да, България” Николай – Емил Шопов.  Искането беше на главния прокурор Сотир Цацаров, заради пътен инцидент, предизвикан от Шопов преди три дни.
При проведеното гласуване не е било постигнато необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите членове за приемане на решение, уточняват от Комисията. В  хода на разискванията са постъпили становища, че предложението на главния прокурор е немотивирано, добавят още от ЦИК. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
Главният прокурор поиска разрешение да бъде разследван Шопов  за инцидент от четвъртък, при който той е ударил с мотора си  в автомобил. Жертви няма. Пристигналите на място полицаи установили, че моторът е без регистрационни табели, а мотористът с американско свидетелство за правоуправление. Николай – Емил Шопов е откаран в ареста, където остава, докато разследващите установили, че е кандидат за депутат и не може да бъде задържан.
Законосъбразността на задържането на кандидата за народен представител за срок от 24 часа е било едно от възраженията на членовете на ЦИК, гласували срещу искането на главния прокурор, както и липсата на мотиви – то да се прави два дни преди парламентарните избори.
Отказът на ЦИК  да уважи искане на главния прокурор за сваляне на кандидат – депутатски имунитет е безпрецедентен.  Цацаров може да го атакува в тридневен срок, но при положение,че изборите ще са минали, това  изглежда безсмислено.

About De Fakto

Проверете също

Специалният прокурор да разследва и зам.-главни прокурори, да се номинира от Пленума на ВСС и избира с 15 “за”, отказите му – под съдебен контрол

Ред същностни предложения за промени за второ четене в проекта за специалния прокурор, който да …

Съдийската колегия избра радикалния модел за съдебната карта (обновена)

С 8 “за” мнозинството в Съдийската колегия избра радикалния, наричан също революционен модел за преструктуриране …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.