Последни новини
Home / Законът / ЦИК е отказала да свали имунитета на кандидат -депутат от “Да, България”, той сам се отказва от него

ЦИК е отказала да свали имунитета на кандидат -депутат от “Да, България”, той сам се отказва от него

Defakto.bg

 

Кандидатът за народен представител, за когото ЦИК отказа да бъде снет имунитетът му, е внесъл искане за отказ от имунитета си в комисията, съобщи БНР, позовавайки се на БГНЕС.
Бепрецедентно Централната избирателна комисия отказа да свали имунитета на кандидата за депутат от  “Да, България” Николай – Емил Шопов.  Искането беше на главния прокурор Сотир Цацаров, заради пътен инцидент, предизвикан от Шопов преди три дни.
При проведеното гласуване не е било постигнато необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите членове за приемане на решение, уточняват от Комисията. В  хода на разискванията са постъпили становища, че предложението на главния прокурор е немотивирано, добавят още от ЦИК. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
Главният прокурор поиска разрешение да бъде разследван Шопов  за инцидент от четвъртък, при който той е ударил с мотора си  в автомобил. Жертви няма. Пристигналите на място полицаи установили, че моторът е без регистрационни табели, а мотористът с американско свидетелство за правоуправление. Николай – Емил Шопов е откаран в ареста, където остава, докато разследващите установили, че е кандидат за депутат и не може да бъде задържан.
Законосъбразността на задържането на кандидата за народен представител за срок от 24 часа е било едно от възраженията на членовете на ЦИК, гласували срещу искането на главния прокурор, както и липсата на мотиви – то да се прави два дни преди парламентарните избори.
Отказът на ЦИК  да уважи искане на главния прокурор за сваляне на кандидат – депутатски имунитет е безпрецедентен.  Цацаров може да го атакува в тридневен срок, но при положение,че изборите ще са минали, това  изглежда безсмислено.

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.