Последни новини
Home / Законът / 6 810 336 души гласуват за 44-то Народно събрание

6 810 336 души гласуват за 44-то Народно събрание

Defakto.bg

Изборният ден в страната започна точно в 7 часа сутринта.

12 081 са избирателните секции в страната. Право на глас имат 6 милиона 810 336 души.

По изчисления на  местни партийни централи между 6 и 7000 души от Турция се очаква да упражнят правото си на вот на днешните парламентарни избори в област Кърджали.  Очаква се напрегната битка за всеки глас.

Още автобуси с избиратели от Турция пристигнаха в района на Кърджали в навечерието на предсрочния вот. Според източници на „Хоризонт“ до този момент от Турция са пристигнали над 200 автобуса.

Изселниците ни имат право да гласуват в общо 506 секции в района.  19 партии и коалиции ще се борят за гласовете на местните избиратели.

В 371 секции гласуват българите в чужбина

Сънародниците ни зад граница ще могат да упражнят днес правото си на глас в 371 секционни избирателни комисии в 70 държави, съобщи БНР.

Със 101 по-малко са избирателните секции в Турция, в сравнение с парламентарния вот през 2014 година. Броят им е максималният по закон за държава извън Европейския съюз – 35.  Това е една от причините от изселническите организации да очакват спад в избирателната активността. 19 500 души са подали заявление за гласуване в южната ни съседка, но ще могат да гласуват и хора, които не са го направили. За тази цел те ще трябва да декларират, че са пълнолетни български граждани, не са под запрещение и не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“, както и че няма да гласуват повторно на друго място. Декларациите могат да се попълват само в избирателните секции.

Най-много – осем, са те в Бурса. В Истанбул са седем. В Бурса, където има близо 50 хиляди имащи право на глас изселници от България, се очаква до урните да стигнат около 10 хиляди. В Авджълар истанбулският квартал с най-много изселници от страната ни, броят на гласувалите едва ли ще надмине 1700. Заради малкия брой секции се очаква струпванията на желаещи да гласуват да продължат до самия край на изборния ден.

В Молдова секциите са три. Те са разположени в столицата и в районите с компактно българско население.

Гласуването на сънародниците ни в Белгия ще бъде в повече избирателни секции, като се очаква този път евентуалните опашки да са по-малко, съобщава кореспондента на БНР  Мая Добрева.  Осем са избирателните секции за гласуване в Белгия, като пет от тях са в столицата. Освен в сградата на посолството и в постоянното представителство към Европейския съюз, живеещите българи в Брюксел могат да подадат гласа си и в нова избирателна секция в северния квартал „Скарбек“.

58 избирателни секции са открити във Великобритания.  В някои квартали на Лондон, където живеят много българи, за разлика от друг път има по две секции. Поради часовата разлика, избирателните секции отвориха в 9.00 часа българско време.  В българското посолство в Лондон, както и на президентските избори, има 4 секции. В лондонските квартали Баркинг, Стратфорд и Тотнъм, където живеят много българи и при избори обикновено се образуват по-дълги опашки, за това гласуване са открити по две секции във всеки от тях.   Общо в Лондон има 22 избирателни пункта, а в Англия те са 52.

Четири избирателни секции има в Шотланидия и по една в Уелс в Кардиф и в Северна Ирландия в Арма. Подобно на всички останали държави, българите във Великобритания, които искат да упражнят правото си на глас, но не са в списъците, ще трябва на място да попълват необходимите декларации. Гласуването ще приключи в 22.00 часа българско време.

В Германия са разкрити 13 секции в 8 населени места. Въпреки рекордния брой подадени заявления за гласуване в Германия – над 2700, заради отказ от германските власти и на тези избори допълнителни секции не бяха разкрити. Българските граждани ще могат да гласуват в три секции и в Берлин, и в Мюнхен, в две секции – във Франкфурт, както и в Дармщат, Хамбург, Магдебург, Щутгарт и Мюнстер. Днес много българи ще гласуват в секции в граничещи с Германия държави. Това ще се окаже по-лесно, отколкото да пътуват по 200 км до най-близката до тяхното населено място секция във Федералната република.

Над 3 хиляди заявления са подали българите в Испания за участие в днешните избори. Разкрити са общо 38 избирателни секции. Най-много са подадените заявления в Памплона, Барселона и Колядо Вилялба. Българската общност в Испания наброява около 300 хиляди души.

Българите в Република Сърбия могат да гласуват в посолството в Белград и консулството в Ниш, в българските културно-информационни  центрове в Димитровград и Босилеград.

Българските граждани в Канада ще  гласуват в 7 избирателни секции.  Секции са разкрити в градовете Отава, Торонто, Монреал, Калгари и Ванкувър.  Изборният ден приключва в 20:00 часа местно време или в ранните часове на понеделник българско време.  За сравнение, на последните парламентарни избори през 2014 година българите в Канада, които по официални данни са около 50 хиляди души, са имали възможност да гласуват в 4 избирателни секции. Тогава от правото си на глас се възползваха 1639 души.

Избирателните секции в Австралия са отворили преди часове. Данните от последните две гласувания в Австралия показват, че средно в избирателна секция гласуват между 150 и 200 души. Резултатите ще станат известни утре.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.