Последни новини
Home / Законът / 12 прокурори ще се борят за 4 места в новия ВСС, засега

12 прокурори ще се борят за 4 места в новия ВСС, засега

Defakto.bg

Има и трета съдийска номинация – на Николай Гунчев от ВАС

Днес, в последния ден за номиниране на прокурори в новия ВСС, кандидатите са общо 12. До миналата седмица те бяха шестима, в края на деня в петък са постъпили още шест предложения. Общо прокурорите избират четирима свои представители във ВСС, т.е. съотношението в състезанието по трима кандидати ще се борят за едно место. Ако, разбира се, не постъпят още предложения до 17 часа днес.

Постъпила е и нова, трета поред съдийска номинация – на Николай Гунчев от ВАС.

Кои са новите прокурорски кандидати?

Прави впечатление, че повечето са на ръководни длъжности, има и един бивш зам.-правосъден министър.

Ивайло Стефанов Медаров е зам.-окръжен прокурор на София, номиниран от обвинители от столичната окръжна прокуратура. Мотивите са притежавания от него административен опит, правната му подготовка и висок професионализъм, почтеността му и изключителното доверие, с което се ползва сред колегите си.

Даниела Илиева Машева е прокурор във Върховната касационна прокуратура, зам.-правосъден министър в кабинета „Борисов“-1. Предлагат я прокурори от ВКП, като сочат нейния висок професионализъм, приносът ѝ за повишаване на капацитета на прокурорите при съблюдаване на правата на децата, участващи в правни процедури, работата ѝ за подобряване на междуинституционалното сътрудничество в областта на превенцията на децата и други.

Галина Стоянова на един от изборите за апелативен прокурор във ВСС.

Галина Христова Стоянова – зам.апелативен прокурор на София, е номинирана от обвинители от апелативния район. В предложението е посочено, че прокурор Стоянова може да представлява професионалните интереси на прокурорите, тъй като притежава професионален, управленчески и административен опит, лични и нравствени качества за изборен член на ВСС.

Окръжният прокурор на Перник Пламен Василев Найденов е предложение на обвинители от този район. При номинацията му се акцентира, че той ще способства за разрешаване на проблемите в прокуратурата, за подобряване на ефективността и качеството на работа в съдебната система като цяло. Със своя опит и нравствени качества ще допринесе за укрепване и повишаване на авторитета на съдебната власт.

Евгени Иванов Иванов от Военноапелативната прокуратура, председател на Асоциацията на прокурорите е издигнат от колеги и членове на съсловната организация.  В предложението се сочат неговият професионализъм и обществена ангажираност, безспорен авторитет и лидерски качества, както и успешното отстояване и защитаване на интересите на прокурорите и позициите на АПБ във връзка с динамичните процеси на реформа на съдебната власт на форуми от национален и международен характер.

Ясенка Димитрова Шигарминова от апелативната прокуратура в Пловдив е номинирана от обвинители от окръжната и апелативната прокуратури там.  В предложението е посочено, че кандидатът се ползва с безупречна репутация, принципна, честна, отстояваща мнението си, тя ще изпълнява задълженията си като член на ВСС добросъвестно и професионално, както и че би допринесла за доброто администриране на съдебната система.

Становищата за кандидатите и въпросите към тях могат да се представят до 12 май 2017 г. и ще бъдат публикувани на страницата на ВСС.

Новото съдийско предложение

Николай Гунчев от Върховния административен съд е номиниран от съдии и от двете върховни съдилища ВКС и ВАС. Сред предложителите са Борислав Белазелков, Стоил Сотиров, Даниела Стоянова от ВКС, както и Галина Солакова, Джузепе Роджери, Жанета Петрова от ВАС.

Гунчев е зам.-председател на Съюза на юристите, член на Съюза на съдиите и на Асоциацията на административните съдии, автор е на преюдициалното запитване „Елчинов“ до Съда на ЕС (след което здравната каса у нас вече е длъжна да покрива разноски на осигурените за лечение в чужбина). В предложението се казва, че личните му качества го поставят сред най-уважаваните практикуващи юристи, изтъква се приносът на съдията за подготвянето на предложения за изменение на Конституцията на Република България и на Закона за съдебната власт в областта на устройството и организацията на съдебната власт. Акцентират се на изградената от него отлична международна репутация.

Предложения за съдии за новия ВСС се правят до 10 април. Дотук кандидатите са тгрима, а местата – шест.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.