Последни новини
Home / Законът / 12 прокурори ще се борят за 4 места в новия ВСС, засега

12 прокурори ще се борят за 4 места в новия ВСС, засега

Defakto.bg

Има и трета съдийска номинация – на Николай Гунчев от ВАС

Днес, в последния ден за номиниране на прокурори в новия ВСС, кандидатите са общо 12. До миналата седмица те бяха шестима, в края на деня в петък са постъпили още шест предложения. Общо прокурорите избират четирима свои представители във ВСС, т.е. съотношението в състезанието по трима кандидати ще се борят за едно место. Ако, разбира се, не постъпят още предложения до 17 часа днес.

Постъпила е и нова, трета поред съдийска номинация – на Николай Гунчев от ВАС.

Кои са новите прокурорски кандидати?

Прави впечатление, че повечето са на ръководни длъжности, има и един бивш зам.-правосъден министър.

Ивайло Стефанов Медаров е зам.-окръжен прокурор на София, номиниран от обвинители от столичната окръжна прокуратура. Мотивите са притежавания от него административен опит, правната му подготовка и висок професионализъм, почтеността му и изключителното доверие, с което се ползва сред колегите си.

Даниела Илиева Машева е прокурор във Върховната касационна прокуратура, зам.-правосъден министър в кабинета “Борисов”-1. Предлагат я прокурори от ВКП, като сочат нейния висок професионализъм, приносът ѝ за повишаване на капацитета на прокурорите при съблюдаване на правата на децата, участващи в правни процедури, работата ѝ за подобряване на междуинституционалното сътрудничество в областта на превенцията на децата и други.

Галина Стоянова на един от изборите за апелативен прокурор във ВСС.

Галина Христова Стоянова – зам.апелативен прокурор на София, е номинирана от обвинители от апелативния район. В предложението е посочено, че прокурор Стоянова може да представлява професионалните интереси на прокурорите, тъй като притежава професионален, управленчески и административен опит, лични и нравствени качества за изборен член на ВСС.

Окръжният прокурор на Перник Пламен Василев Найденов е предложение на обвинители от този район. При номинацията му се акцентира, че той ще способства за разрешаване на проблемите в прокуратурата, за подобряване на ефективността и качеството на работа в съдебната система като цяло. Със своя опит и нравствени качества ще допринесе за укрепване и повишаване на авторитета на съдебната власт.

Евгени Иванов Иванов от Военноапелативната прокуратура, председател на Асоциацията на прокурорите е издигнат от колеги и членове на съсловната организация.  В предложението се сочат неговият професионализъм и обществена ангажираност, безспорен авторитет и лидерски качества, както и успешното отстояване и защитаване на интересите на прокурорите и позициите на АПБ във връзка с динамичните процеси на реформа на съдебната власт на форуми от национален и международен характер.

Ясенка Димитрова Шигарминова от апелативната прокуратура в Пловдив е номинирана от обвинители от окръжната и апелативната прокуратури там.  В предложението е посочено, че кандидатът се ползва с безупречна репутация, принципна, честна, отстояваща мнението си, тя ще изпълнява задълженията си като член на ВСС добросъвестно и професионално, както и че би допринесла за доброто администриране на съдебната система.

Становищата за кандидатите и въпросите към тях могат да се представят до 12 май 2017 г. и ще бъдат публикувани на страницата на ВСС.

Новото съдийско предложение

Николай Гунчев от Върховния административен съд е номиниран от съдии и от двете върховни съдилища ВКС и ВАС. Сред предложителите са Борислав Белазелков, Стоил Сотиров, Даниела Стоянова от ВКС, както и Галина Солакова, Джузепе Роджери, Жанета Петрова от ВАС.

Гунчев е зам.-председател на Съюза на юристите, член на Съюза на съдиите и на Асоциацията на административните съдии, автор е на преюдициалното запитване “Елчинов” до Съда на ЕС (след което здравната каса у нас вече е длъжна да покрива разноски на осигурените за лечение в чужбина). В предложението се казва, че личните му качества го поставят сред най-уважаваните практикуващи юристи, изтъква се приносът на съдията за подготвянето на предложения за изменение на Конституцията на Република България и на Закона за съдебната власт в областта на устройството и организацията на съдебната власт. Акцентират се на изградената от него отлична международна репутация.

Предложения за съдии за новия ВСС се правят до 10 април. Дотук кандидатите са тгрима, а местата – шест.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.