Последни новини
Home / Законът / ВСС няма да проверява съдебните помощници

ВСС няма да проверява съдебните помощници

Defakto.bg

След реми 5 на 5 съдийската колегия на ВСС на практика отказа проверка как и по какъв ред се назначават съдебните помощници във всички съдилища в страната и с какви функции се товарят те.

Предложението бе на Калин Калпакчиев, поводът – назначаването на съпругата на Яне Янев Галя Янева за съдебен помощник във ВАС. За това писа „Съдебни репортажи” – госпожа Янева е издържала обявения във ВАС конкурс с отличие при положение, че на два конкурса за младши съдия преди това не е стигала до втори туп заради ниски оценки на писмения изпит. А и напусна Софийския градски съд, където работеше като съдебен помощник при старото ръководство, след като показа слаби резултати на теста, пуснат от Калоян Топалов.

Днес Калпакчиев обаче бе категоричен – излиза от този конкретен случай и предлага на колегите си принципен анализ на ситуацията със съдебните помощници, като преди това в срок до 30 април от съдилищата се изиска информация за техния брой, назначения и функции.

Даде пример за драстични разминавания в две равни по натовареност административни съдилища във Велико Търново и в Ловеч – в първия има четирима съдебни помощници, във втория – нито един.

Светла Петкова се противопостави – не било вярно, че положението на съдебните помощници не било уредено, имало уредба и в ЗСВ, и в правилниците за дейността на ВКС и на ВАС. И се върна на любимата си тема – никъде не било позволено съдебните помощници да се използват „по начина, по който бяха използвани при посещението на румънската прокурорка (Лаура Кьовеши – б.р.) от г-н Лозан Панов.”

Шефът на комисията по съдебна администрация Каролина Неделчева зяви, че исканата информация и без това редовно постъпва при тях, приложена е и днес, а не е работа на ВСС да се произнася по законосъобразността на назначенията в администрацията – това може да направи само съдът.

„Искането ми не е да проверяваме съдилищата или да ревизираме закона, а да видим как той се изпълнява на практика. Нека разговорът е и за това необходимо ли е да се промени законът или пък всичко може да се уреди чрез промени в правилника, което е в наша компетентонст. Това няма да навреди, а широко ще разтвори завесата и ще сложи край на битуващото мнение, че тези длъжности често се използват за роднински, шуробаджанашки назначения”, опита се да убеди колегите Калпакчиев.

Но не успя.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев, шеф на Военно-окръжна прокуратура – София

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на …

Становище на Прокурорската колегия по ЗСВ: Чрез Прокурорския съвет Народното събрание ще си избира главен прокурор

Направен е опит да се омаловажи ролята на прокуратурата чрез наложеното неравно третиране на съдиите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.