Последни новини
Home / Законът / ВСС няма да проверява съдебните помощници

ВСС няма да проверява съдебните помощници

Defakto.bg

След реми 5 на 5 съдийската колегия на ВСС на практика отказа проверка как и по какъв ред се назначават съдебните помощници във всички съдилища в страната и с какви функции се товарят те.

Предложението бе на Калин Калпакчиев, поводът – назначаването на съпругата на Яне Янев Галя Янева за съдебен помощник във ВАС. За това писа „Съдебни репортажи” – госпожа Янева е издържала обявения във ВАС конкурс с отличие при положение, че на два конкурса за младши съдия преди това не е стигала до втори туп заради ниски оценки на писмения изпит. А и напусна Софийския градски съд, където работеше като съдебен помощник при старото ръководство, след като показа слаби резултати на теста, пуснат от Калоян Топалов.

Днес Калпакчиев обаче бе категоричен – излиза от този конкретен случай и предлага на колегите си принципен анализ на ситуацията със съдебните помощници, като преди това в срок до 30 април от съдилищата се изиска информация за техния брой, назначения и функции.

Даде пример за драстични разминавания в две равни по натовареност административни съдилища във Велико Търново и в Ловеч – в първия има четирима съдебни помощници, във втория – нито един.

Светла Петкова се противопостави – не било вярно, че положението на съдебните помощници не било уредено, имало уредба и в ЗСВ, и в правилниците за дейността на ВКС и на ВАС. И се върна на любимата си тема – никъде не било позволено съдебните помощници да се използват „по начина, по който бяха използвани при посещението на румънската прокурорка (Лаура Кьовеши – б.р.) от г-н Лозан Панов.”

Шефът на комисията по съдебна администрация Каролина Неделчева зяви, че исканата информация и без това редовно постъпва при тях, приложена е и днес, а не е работа на ВСС да се произнася по законосъобразността на назначенията в администрацията – това може да направи само съдът.

„Искането ми не е да проверяваме съдилищата или да ревизираме закона, а да видим как той се изпълнява на практика. Нека разговорът е и за това необходимо ли е да се промени законът или пък всичко може да се уреди чрез промени в правилника, което е в наша компетентонст. Това няма да навреди, а широко ще разтвори завесата и ще сложи край на битуващото мнение, че тези длъжности често се използват за роднински, шуробаджанашки назначения”, опита се да убеди колегите Калпакчиев.

Но не успя.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.