Последни новини
Home / Законът / Зам.-главният прокурор Сарафов – тринайсетият кандидат за ВСС

Зам.-главният прокурор Сарафов – тринайсетият кандидат за ВСС

Defakto.bg

Издигат го 31 обвинители, сред тях и Румяна Арнаудова

Заместник-главният прокурор Борислав Боби Сарафов е последният, тринайсети кандидат за член на новия ВСС от квотата на обвинителите. Той е номиниран от 31 прокурори от ВКП и апелативната спецпрокуратура, сред които е и говорителят на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова.

Кандидатурата на Сарафов е внесена буквално в последните възможни часове вчера, когато изтече срокът за номиниране. Така за четирите места от прокурорската квота в новия съвет вече ще се борят 13 души.

“Предложителите се позовават на личните, професионалните и нравствените качества на кандидата. В мотивите е посочено, че г-н Сарафов е познат като почтен магистрат, който през последните 10 години ръководи и координира работата по дела с изключително висока фактическа и правна сложност и е работил по голяма част от най-знаковите дела, водени срещу фигури от организираната престъпност”, съобщават от ВСС.

Факт е обаче, че номинацията на Сарафов за член на съвета идва в разгара на конфликта му с националното следствие и неговия директор Евгени Диков, също зам.-главен прокурор и също издигнат за ВСС. За последно по сигнал на Сарафов Инспекторатът започна проверка на националното следствие и ръководството му за действията по разследването “Хитрино”. А преди това следователят Страхил Каменички прати Борислав Сарафов на съд заради обидното отношение към него и колегите му на служебно съвещание в Шумен, именно по трагедията в Хитрино.

Съдия Любомр Василев от СГС разбуни духовете, като прекрати делото, приемайки, че в случая Сарафов имал имунитет, понеже действал като прокурор. На 13 март следователят Каменички обжалва пред Софийския апелативен съд, а на другия ден Сарафов поиска проверка на следствието от Инспектората. Сега и САС е потвърдил, че зам.-главният прокурор не може дори граждански да отговаря за обида, понеже имал имунитет, съобщи “Правен свят”.

Според магистрати с номинирането на Сарафов Сотир Цацаров  се “спасява” и от този си заместник. И избирането му в съвета е сигурно.

Борислав Боби Сарафов е в екипа му от избирането на Цацаров за главен прокурор, след като преди това му бе конкурент в надпреварата.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.