Последни новини
Home / Законът / Зам.-главният прокурор Сарафов – тринайсетият кандидат за ВСС

Зам.-главният прокурор Сарафов – тринайсетият кандидат за ВСС

Defakto.bg

Издигат го 31 обвинители, сред тях и Румяна Арнаудова

Заместник-главният прокурор Борислав Боби Сарафов е последният, тринайсети кандидат за член на новия ВСС от квотата на обвинителите. Той е номиниран от 31 прокурори от ВКП и апелативната спецпрокуратура, сред които е и говорителят на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова.

Кандидатурата на Сарафов е внесена буквално в последните възможни часове вчера, когато изтече срокът за номиниране. Така за четирите места от прокурорската квота в новия съвет вече ще се борят 13 души.

„Предложителите се позовават на личните, професионалните и нравствените качества на кандидата. В мотивите е посочено, че г-н Сарафов е познат като почтен магистрат, който през последните 10 години ръководи и координира работата по дела с изключително висока фактическа и правна сложност и е работил по голяма част от най-знаковите дела, водени срещу фигури от организираната престъпност“, съобщават от ВСС.

Факт е обаче, че номинацията на Сарафов за член на съвета идва в разгара на конфликта му с националното следствие и неговия директор Евгени Диков, също зам.-главен прокурор и също издигнат за ВСС. За последно по сигнал на Сарафов Инспекторатът започна проверка на националното следствие и ръководството му за действията по разследването „Хитрино“. А преди това следователят Страхил Каменички прати Борислав Сарафов на съд заради обидното отношение към него и колегите му на служебно съвещание в Шумен, именно по трагедията в Хитрино.

Съдия Любомр Василев от СГС разбуни духовете, като прекрати делото, приемайки, че в случая Сарафов имал имунитет, понеже действал като прокурор. На 13 март следователят Каменички обжалва пред Софийския апелативен съд, а на другия ден Сарафов поиска проверка на следствието от Инспектората. Сега и САС е потвърдил, че зам.-главният прокурор не може дори граждански да отговаря за обида, понеже имал имунитет, съобщи „Правен свят“.

Според магистрати с номинирането на Сарафов Сотир Цацаров  се „спасява“ и от този си заместник. И избирането му в съвета е сигурно.

Борислав Боби Сарафов е в екипа му от избирането на Цацаров за главен прокурор, след като преди това му бе конкурент в надпреварата.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.