Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов внесе кандидатурата си за ВСС

Методи Лалов внесе кандидатурата си за ВСС

Defakto.bg

Правя го, защото ще съм представител на всички съдии, заявява той

Доскорошният председател на Софийския районен съд Методи Лалов е внесъл кандидатурата си за член на новия ВСС.

Това обяви самият Лалов в профила си във фейсбук. Засега е първият кандидат, който се самономинира – възможност, дадена по закон.

А иначе става петият кандидат за съдийската квота на съвета.

„Днес подадох кандидатурата си за изборен член на съдийската колегия на ВСС. Направих това 10 дни след като навърших изискуемия се 15 г. юридически стаж. Правя това воден от разбирането, че не бива да бъдем зрители на случващото се около нас, а трябва да отдадем собствените си усилия за подобряване на обществената среда“, написа Лалов в социалната мрежа.

И приложи заявлението си да се кандидатира.

В него пише: „Излагам номинацията си сам не защото нямам подкрепата на колегите от Софийския районен съд, а заради тях и за да заявя осъзнатата необходимост да бъда представител на всеки един съдия, независимо от района, в който работи.

Надявам се, че сега, когато за първи път изборът е пряк, ще изпратим там хора, които могат да бъдат проводници на надигащата се енергия сред съдиите за реформа в управлението на съдебната система. Време е да извадим некадърните и непочтените от ВСС. Да заявим, че не искаме отново членове, чийто професионален път в преобладаващата си част е преминал на административни постове или които са излъчени явно или тайно от т.нар. съдебна номенклатура“.

Методи Лалов подаде оставка като председател на СРС в знак на протест срещу кадровата политика на действащия съвет към най-големия съд в страната. Случи се след протест на магистратите и служителите в края на м.г. под прозорците на ВСС. В знак на солидарност заместниците му също подадоха оставки.

В момента СРС временно се управлява от избраника на мнозинството в съдийската колегия Стефан Милев. А първият конкурс за титуляр се провали заради липса на кандидати.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.