Последни новини
Home / Законът / Отстраниха от длъжност частен изпълнител от Шумен, за да не заработи пак

Отстраниха от длъжност частен изпълнител от Шумен, за да не заработи пак

Defakto.bg

Апелативният съд във Варна уважи частния протест на Окръжна прокуратура Шумен и отстрани от длъжност частния съдебен изпълнител (ЧСИ) Асен Тонев, обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. Втората съдебна инстанция отмени определение на Окръжен съд от 15 март тази година, с което това искане е било оставено без уважение, съобщиха от апелативния съд.

От края на ноември 2016 година Тонев е бил привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОД МВР Шумен за присвояване в особено големи размери. Разследването е установило, че по девет от изпълнителните дела той е присвоил от специалната сметка сумата от 256 907 лева, които ползвал за лични нужди. Според закона това е тежко умишлено престъпление, представляващо особено тежък случай, извършено в продължителен период от време и от длъжностно лице.

Тонев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер с 5000 лева, определена от ОС-Шумен. Частният съдебен изпълнителвече е изтърпял наказание „отстраняване от длъжност за 1 година“, наложено му от Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители. За този период от време архивът на Тонев е бил предаден на друг ЧСИ. Срокът на наказанието му е изтекъл на 12 януари 2017, а месец по-късно със заповед на министъра на правосъдието Асен Тонев е бил възстановен на длъжност ЧСИ. Предстоящо е и връщането на архива му. Междувременно в протеста на прокуратурата се сочи, че за друго допуснато от него нарушение Камарата на ЧСИ е насрочила за разглеждане ново дело.

За да отстрани Тонев от длъжност ЧСИ, днес Апелативният съд във Варна е преценил, че той е обвинен за тежко умишлено престъпление, свързано със службата му. „Ако Асен Тонев приеме отново във владение архива на изпълнителните си дела, то този факт може да създаде реална опасност за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото“, са се мотивирали още съдиите. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.