Последни новини
Home / Законът / 11 души на съд за търговия с бебета

11 души на съд за търговия с бебета

Defakto.bg

14 бременни продали децата си в Гърция, цената варирала между 200 и 2000 евро

Организирана престъпна група за търговия с новородени в съседна Гърция е предадена на спецсъда. Обвинителният акт срещу 11 души е внесен от окръжната прокуратура във Варна.

Групата е действала от 2009 до 2011 г., цената на бебе варирала от 200 до 2000 евро, съобщиха от прокуратурата.

Начело на организацията били 43-годишният  Александър Т. от Ямбол и половинката му, с която живеели на семейни начала – 43-годишната Светла Ж. от Варна.

Александър и Светла се установили в град Ламия в Гърция. Мъжът набирал чрез посредници бременни от Варненско и Ямболско, предимно от ромски произход. Организирал транспортирането им до Ламия и ги настанявал в квартира. После със Светла уреждали приемането на жените в болница, където да родят децата си, които щели да бъдат продадени на гръцки семейства.

Александър осигурявал  и „баща” на новороденото, който в болницата бил регистриран като втори родител и полагал грижи за родилките и новородените при престоя им там. След изписването до реализирането на сделката грижите поемали роднините на Светла Елена Ж. и Павлина Д.

Александър преговарял с кандидат-осиновителите, договарял цената, показвал им бебето, подготвял и нужните документи. След като бебето било предавано на приемащото го семейство, той  получавал парите. По-значителните суми оставали за него, далеч по-малко получавали родилката и посредникът, осигурил контакта й с Александър.

Всеки от участниците в престъпната схема набирал и транспортирал бременни жени от България, които били държани в принудително подчинение, независимо от съгласието им. В Гърция след раждането на бебетата майките подписвали декларации, с които се отказвали от децата си и ги давали за осиновяване. Разследването е установило 14 бременни жени, продали бебета си. Едно от родените в Гърция деца е било върнато след сигнал на българските власти до гръцките.

Делото срещу приелите да изтъргуват децата си майки е отделено и предадено по компетентност на районната прокуратура във Варна.

На Специализирания наказателен съд са предадени лидерите на престъпната група Александър Т. и Светла Ж., и членовете –техният син 25-годишният Илиян Ил. от Варна, 39-годишната Елена Ж. от Варна, 57-годишната Павлина Д. от  с.Снежина, община Провадия, вече е осъждана, 33-годишният Николай М. от Провадия , 46-годишният Георги Ст. от Бургас,  52-годишниятРади А.от Ямбол, който е с предходна съдимост, 65-годишният Митко С. от Стралджа, област Ямбол, 40-годишният Светослав П. и 55-годишната Величка А. от Варна.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия обсъжда ветото на президента върху “кариерните бонуси” за членовете на ВСС

Правна комисия ще разгледа президентското вето върху Закона за съдебната власт.  Президентът Румен Радев върна …

Прокламацията на Независимостта е рядък миг на единомислие и желание на граждани и управници в името на Родината (обновена)

      Поздравление на президента Румен Радев до българския народ по случай Деня на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.