Последни новини
Home / Законът / 11 души на съд за търговия с бебета

11 души на съд за търговия с бебета

Defakto.bg

14 бременни продали децата си в Гърция, цената варирала между 200 и 2000 евро

Организирана престъпна група за търговия с новородени в съседна Гърция е предадена на спецсъда. Обвинителният акт срещу 11 души е внесен от окръжната прокуратура във Варна.

Групата е действала от 2009 до 2011 г., цената на бебе варирала от 200 до 2000 евро, съобщиха от прокуратурата.

Начело на организацията били 43-годишният  Александър Т. от Ямбол и половинката му, с която живеели на семейни начала – 43-годишната Светла Ж. от Варна.

Александър и Светла се установили в град Ламия в Гърция. Мъжът набирал чрез посредници бременни от Варненско и Ямболско, предимно от ромски произход. Организирал транспортирането им до Ламия и ги настанявал в квартира. После със Светла уреждали приемането на жените в болница, където да родят децата си, които щели да бъдат продадени на гръцки семейства.

Александър осигурявал  и „баща“ на новороденото, който в болницата бил регистриран като втори родител и полагал грижи за родилките и новородените при престоя им там. След изписването до реализирането на сделката грижите поемали роднините на Светла Елена Ж. и Павлина Д.

Александър преговарял с кандидат-осиновителите, договарял цената, показвал им бебето, подготвял и нужните документи. След като бебето било предавано на приемащото го семейство, той  получавал парите. По-значителните суми оставали за него, далеч по-малко получавали родилката и посредникът, осигурил контакта й с Александър.

Всеки от участниците в престъпната схема набирал и транспортирал бременни жени от България, които били държани в принудително подчинение, независимо от съгласието им. В Гърция след раждането на бебетата майките подписвали декларации, с които се отказвали от децата си и ги давали за осиновяване. Разследването е установило 14 бременни жени, продали бебета си. Едно от родените в Гърция деца е било върнато след сигнал на българските власти до гръцките.

Делото срещу приелите да изтъргуват децата си майки е отделено и предадено по компетентност на районната прокуратура във Варна.

На Специализирания наказателен съд са предадени лидерите на престъпната група Александър Т. и Светла Ж., и членовете –техният син 25-годишният Илиян Ил. от Варна, 39-годишната Елена Ж. от Варна, 57-годишната Павлина Д. от  с.Снежина, община Провадия, вече е осъждана, 33-годишният Николай М. от Провадия , 46-годишният Георги Ст. от Бургас,  52-годишниятРади А.от Ямбол, който е с предходна съдимост, 65-годишният Митко С. от Стралджа, област Ямбол, 40-годишният Светослав П. и 55-годишната Величка А. от Варна.

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.