Последни новини
Home / Законът / Бивш директор на болница с условна присъда за два „излишни“ договора

Бивш директор на болница с условна присъда за два „излишни“ договора

Defakto.bg

Условна присъда получи и на втора инстанция бившият директор на болница „Св.Пантелеймон“ в Ямбол Любомир Маринов. Той е сключил две неизгодни, ненужни сделки и умишлено е ощетил болницата  с 46 800 лв. с ДДС, реши апелативният съд в Бургас, съобщиха оттам.

Апелативният съд потвърждава наказанието от една година и четири месеца условно с три години изпитателен срок, наложена от окръжния съд в Ямбол. Освен това бившият директор е осъден да плати на болницата размера на щетата – 46 800 лв.

Любомир Маринов е признат за виновен в това, че през 2014 г. като изпълнителен директор, действайки в условията на продължавано престъпление съзнателно е подписал  два договора за предоставяне на консултантски услуги с „Л” ЕООД. Единият е за попълване и окомплектоване на документи, съгласно изисквания за кандидатстване по покана на МРРБ по проект за „Подкрепа за обновяване и модернизация на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации” по Приоритетна ос 1 “Устойчиво развитие“. Според втория договор болницата е платила на същото дружество и за извършване на консултантски услуги, свързани с изготвянето на анализ на разходи и ползи от участието в проекта за обновяване на лечебното заведение. Директорът е разпоредил лично авансовото плащане на двете възнаграждения по тях в общ размер на 46 800 лева, като по този начин е причинил на представляваното лечебно заведение имотна вреда.

Двете съдебни инстанции са единодушни, че сделките са неизгодни, защото не е имало никаква нуждя от сключването им. По делото е установено, че болницата изобщо не е получавала покана за участие в такава програма. Министерството на здравеопазването, в качеството му на бенефициент по схемата за безвъзмездна финансова помощ, не е депозирало в Управителния орган на ОПРР проектно предложение с обект на интервенция МБАЛ „Св. Пантелеймон” АД – гр. Ямбол, тъй като тази болница не е била предвидена за финансиране по Концепцията за преструктуриране на системата за болнична помощ на България за периода 2010 г. – 2017г. Здравното заведение дори не е било включено в групата на тези, които са могли да получат финансиране по ОПРР при наличие на свободен финансов ресурс.

Налице е пряк умисъл в действията на изпълнителния директор, който е бил наясно с всички тези факти, категоричен е съдът.

Последна инстанция е ВКС.

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.