Последни новини
Home / BREXIT / Старт на Брекзит, заседания в Брюксел

Старт на Брекзит, заседания в Брюксел

Defakto.bg

Британският премиер Тереза Мей даде старт на брекзит, очаква се трите европейски институции – Европейски съвет, Европейски парламент и Европейска комисия да заседават за задействането на процедурата днес. Уведомлението за излизане от общността ще бъде обсъдено от еврокомисарите и от лидерите на групи в Европейския парламент, съобщи БНР.

Случва се, след като около полунощ българско време британският премиер Тереза Мей подписа писмото, което официално поставя началото на излизането на Великобритания от ЕС. То ще бъде връчено днес на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Според сценария (в 14.30 ч. българско време) писмото трябва да бъде връчено в Брюксел на Доналд Туск от британския посланик в ЕС сър Тим Бароу. Задействането на член 50 дава на двете страни две години да постигнат споразумение, така че ако те не се договорят допълнително за удължаване на срока за преговори, Великобритания ще престане да бъде член на ЕС на 29 март 2019 година.

Процедурата изисква до 2 години британското правителство да сключи споразумение с останалите 27 държави по условията на напускането. Става дума за хиляди юридически актове, от които Обединеното кралство трябва да се оттегли.

Брекзитът ще доведе до сериозни последствия – човешки, икономически, правни, социални и политически, но липсата на споразумение ще донесе още по-тежки последици, предупреди наскоро главният преговарящ на Еврокомисията Мишел Барние.

Великобритания е втората по големина икономика в ЕС по номинален ръст на БВП след Германия, с четвъртата по големина годишна вноска в общия бюджет на ЕС, и трета по брой на населението. В страната живеят и десетки хиляди българи.

Водеща тема в преговорите да бъде уреждането на статута на постоянно пребиваващите във Великобритания европейци, подчерта председателят на групата на социалистите в европарламента Джани Питела:

Например има много хора от България, които живеят в Обединеното кралство. Там общо има около 3 милиона европейци, които живеят и работят. Трябва да е ясен техният статут по време на преговорите и след приключването им, заявява той пред БНР.

Депутатът от ЕНП Елмар Брок също припомня, че България има пряк интерес да защити гражданите си:

Правата на българските граждани, живеещи във Великобритания, трябва да бъдат гарантирани – това е нашето условие. Ще трябва да се уреди техният статут, както и този на британците, живеещи в Европа. Трябва да има реципрочност и тази тема да е в самото начало на преговорите.

Елмар Брок и Джани Питела са категорични, че икономическите загуби от раздялата ще са по-сериозни за Великобритания, отколкото за ЕС, тъй като останалите 27 страни формират заедно по-голям и устойчив пазар. Финалното споразумение за Брекзит трябва да бъде гласувано от евродепутатите като едно от условията, за да влезе в сила.

През следващия 1 месец експертите на правителствата ще уточняват политическите насоки и принципи за воденето на преговорите. Те ще бъдат одобрени от лидерите на ЕС на извънредна среща на 29 април. После държавите-членки отново ще преговарят, преди да дадат подробен окончателен мандат на главния преговарящ – Барние, вероятно в края на май.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Иван Брегов: Някои кратки бележки относно методическото ръководство върху дейността на прокуратурите

Иван Брегов, Институт пазарна икномика Според предложения Закон за изменение и допълнение на Конституцията една …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.