Последни новини
Home / Законът / Войната на пътя: ВКС отмени по-лека присъда на шофьор, убил две деца

Войната на пътя: ВКС отмени по-лека присъда на шофьор, убил две деца

Defakto.bg

Делото се връща за ново разглеждане

Върховният касационен съд отмени по-лека присъда на шофьор, обвинен за смъртта на две деца и раняването на още едно при автомобилна гонка.

Севдалин Мавров, Даниела Атанасова и Антоанета Данова от ВКС отхвърлят доводите, че шофьорът е направил всичко, за да помогне на децата и заслужава снизхождение. Не е така, категорични са тримата върховни съдии, те връщат делото за ново разглеждане от апелативния съд във Велико Търново.

Случаят е от 11 август 2015 г., пореден пример на вземащата жертви война на пътя. В този ден по пътя за Троян в района на Лесидрен аудито на Филип Михайлов блъска три деца, две от тях – 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов загиват, третото – 10-годишната Петя Божкова е ранена. Филип кара с около 122 км в час, състезавайки се с друг шофьор. После спира, изнася тялото на Велислава от банкета до пътното платно, казва на децата да се обадят на телефон 112.

На 1 юли 2016 г. окръжният съд в Ловеч го признава за виновен за нарушаване правилата на движение и причиняване по непредпазливост на смъртта на Велислава и Марино и Средна телесна повреда на Петя. Присъдата е 8 г. затвор при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 г.

На 19 декември 2016 г. обаче втората инстанция – апелативният съд във Велико Търново преквалифицира обвинението и намалява наказанието от 8 на 5 г. затвор при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип, забраната за шофиране става от 10 на 7 г. Мотивът е, че Михайлов е направил всичко да помогне на пострадалите.

Върховните съдии не са съгласни.
„Съгласно Постановление №1/83 г. по н. д. № 8/82 г. на Пленума на Върховния съд, за да е намаляващо отговорността обстоятелството „оказване помощ на пострадалия“, е необходимо: 1. деецът да е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия или пострадалите, като дали е направил всичко, зависещо от него, се преценява конкретно с оглед възможностите му, обстановката и характера на действията, които е извършил сам или заедно с други лица; 2. помощта да е била необходима, т. е. да е оказана на жив човек и да е насочена субективно и обективно към спасяване живота и запазване на здравето на пострадалия“, съобщават от ВКС.
И още: „В конкретния случай въззивната инстанция е приела три факта, които според нея обосновават „оказването на помощ на пострадалите“: изнасяне на пострадалата Цанкова от банкета в близост до пътното платно; призоваване на децата да се обадят на тел. 112; съвместен опит с други лица за отместване на автомобила, с цел изваждане на пострадалия Марино Цветанов, но след като установили тежкото състояние на детето, решили, че е по-добре да не го местят. В мотивите на ВКС пише, че преместването на пострадалата Цанкова на няколко метра от мястото, където тялото й се е било установило след удара с автомобила, по никакъв начин обективно и субективно не е насочено към спасяване на живота й. Когато смъртта е била неминуема кратко време след нараняването, какъвто е настоящият случай, отпада привилегированият състав, тъй като обективно помощта е била безпредметна. Според съда призоваването на децата от страна на подсъдимия да се обадят на тел. 112 не представлява действие по оказване помощ на пострадалите, но дори и подсъдимият да беше се обадил лично на телефон 112 и съобщил за произшествието, това поведение в конкретния случай  не може да обоснове извод, че е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия/пострадалите, доколкото Михайлов е бил в състояние да окаже и друга, не по-малко ефективна помощ, тъй като той не е имал наранявания, които да затрудняват менталния му капацитет или пък да ограничават/изключват движенията му. Върховните съдии пишат още, че опитът „да отместят автомобила и извадят пострадалия Марино Цветанов, но след като видели колко е тежко състоянието му, решили, че е по-добре да не го пипат“ сочи само на намерение да се окаже помощ на пострадалия.
„След като това намерение не е прераснало в активни действия, обективно насочени към оказване на помощ, то то не запълва съдържанието на състава на чл. 343а от НК“ – категорични са тримата от ВКС.Според върховните съдии с извършената преквалификация от ВТАС е допуснато нарушение на материалния закон, имащо за своя последица отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане, и в този смисъл жалбите на частното обвинение следва да бъдат уважени.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Един коментар

  1. На убиеца на трите деца до Луковит съдиите дадоха 15/ПЕТНАДЕСЕТ/години затвор! Децата са на СЪДИИ,една от тях е в ПРАВНАТА КОМИСИЯ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.