Последни новини
Home / Законът / Войната на пътя: ВКС отмени по-лека присъда на шофьор, убил две деца

Войната на пътя: ВКС отмени по-лека присъда на шофьор, убил две деца

Defakto.bg

Делото се връща за ново разглеждане

Върховният касационен съд отмени по-лека присъда на шофьор, обвинен за смъртта на две деца и раняването на още едно при автомобилна гонка.

Севдалин Мавров, Даниела Атанасова и Антоанета Данова от ВКС отхвърлят доводите, че шофьорът е направил всичко, за да помогне на децата и заслужава снизхождение. Не е така, категорични са тримата върховни съдии, те връщат делото за ново разглеждане от апелативния съд във Велико Търново.

Случаят е от 11 август 2015 г., пореден пример на вземащата жертви война на пътя. В този ден по пътя за Троян в района на Лесидрен аудито на Филип Михайлов блъска три деца, две от тях – 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов загиват, третото – 10-годишната Петя Божкова е ранена. Филип кара с около 122 км в час, състезавайки се с друг шофьор. После спира, изнася тялото на Велислава от банкета до пътното платно, казва на децата да се обадят на телефон 112.

На 1 юли 2016 г. окръжният съд в Ловеч го признава за виновен за нарушаване правилата на движение и причиняване по непредпазливост на смъртта на Велислава и Марино и Средна телесна повреда на Петя. Присъдата е 8 г. затвор при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 г.

На 19 декември 2016 г. обаче втората инстанция – апелативният съд във Велико Търново преквалифицира обвинението и намалява наказанието от 8 на 5 г. затвор при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип, забраната за шофиране става от 10 на 7 г. Мотивът е, че Михайлов е направил всичко да помогне на пострадалите.

Върховните съдии не са съгласни.
„Съгласно Постановление №1/83 г. по н. д. № 8/82 г. на Пленума на Върховния съд, за да е намаляващо отговорността обстоятелството „оказване помощ на пострадалия“, е необходимо: 1. деецът да е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия или пострадалите, като дали е направил всичко, зависещо от него, се преценява конкретно с оглед възможностите му, обстановката и характера на действията, които е извършил сам или заедно с други лица; 2. помощта да е била необходима, т. е. да е оказана на жив човек и да е насочена субективно и обективно към спасяване живота и запазване на здравето на пострадалия“, съобщават от ВКС.
И още: „В конкретния случай въззивната инстанция е приела три факта, които според нея обосновават „оказването на помощ на пострадалите“: изнасяне на пострадалата Цанкова от банкета в близост до пътното платно; призоваване на децата да се обадят на тел. 112; съвместен опит с други лица за отместване на автомобила, с цел изваждане на пострадалия Марино Цветанов, но след като установили тежкото състояние на детето, решили, че е по-добре да не го местят. В мотивите на ВКС пише, че преместването на пострадалата Цанкова на няколко метра от мястото, където тялото й се е било установило след удара с автомобила, по никакъв начин обективно и субективно не е насочено към спасяване на живота й. Когато смъртта е била неминуема кратко време след нараняването, какъвто е настоящият случай, отпада привилегированият състав, тъй като обективно помощта е била безпредметна. Според съда призоваването на децата от страна на подсъдимия да се обадят на тел. 112 не представлява действие по оказване помощ на пострадалите, но дори и подсъдимият да беше се обадил лично на телефон 112 и съобщил за произшествието, това поведение в конкретния случай  не може да обоснове извод, че е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия/пострадалите, доколкото Михайлов е бил в състояние да окаже и друга, не по-малко ефективна помощ, тъй като той не е имал наранявания, които да затрудняват менталния му капацитет или пък да ограничават/изключват движенията му. Върховните съдии пишат още, че опитът „да отместят автомобила и извадят пострадалия Марино Цветанов, но след като видели колко е тежко състоянието му, решили, че е по-добре да не го пипат“ сочи само на намерение да се окаже помощ на пострадалия.
„След като това намерение не е прераснало в активни действия, обективно насочени към оказване на помощ, то то не запълва съдържанието на състава на чл. 343а от НК“ – категорични са тримата от ВКС.Според върховните съдии с извършената преквалификация от ВТАС е допуснато нарушение на материалния закон, имащо за своя последица отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане, и в този смисъл жалбите на частното обвинение следва да бъдат уважени.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Един коментар

  1. На убиеца на трите деца до Луковит съдиите дадоха 15/ПЕТНАДЕСЕТ/години затвор! Децата са на СЪДИИ,една от тях е в ПРАВНАТА КОМИСИЯ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.