Последни новини
Home / Законът / Цацаров поиска отстраняване, после и уволнение на трима прокурорски шефове

Цацаров поиска отстраняване, после и уволнение на трима прокурорски шефове

Defakto.bg

Предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу един районен и двама зам.-районни прокурори е внесъл Сотир Цацаров днес в прокурорската колегия на ВСС. Иска се също тримата да бъдат отстранени от длъжност, а като наказание – да бъдат уволнени, съобщиха от пресслужбата на ВКП.

По принцип днес колегията би трябвало да има редовно заседание, но няма.

На мушка са районинят обвинител на Варна Цветанка Гетова, заместничката й Милена Даскалова, както и зам.-районният прокурор на Кърджали Чавдар Чавдаров. До исканията се е стигнало след проверки на Инспектората на ВКП по сигнали на звеното „Антикорупция“.

Какви са фактите, според съобщението?

Случаят „Варна“

„В хода на проверката във Варна е констатирано, че на 11 декември 2016г. около 17 часа жена сигнализирала в Първо РУ на МВР в морския град,  че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете им деца,  е отправил закана с убийство. Мъжът е осъждан за убийство на първата си съпруга. Разследващият полицай  е уведомил Районната прокуратура – Варна. Прокурор Цветанка Гетова в качеството си на административен ръководител изпратила в Първо РУ на МВР дежурния прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.

Малко по- късно в сградата на районното управление пристигнали Гетова и заместничката й Милена Даскаловапровели среща с Началника на  Първо РУ, от когото се поинтересували за хода на разследването по делото за закана с убийство. Веднага след това влезли в кабинета, в който разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на пострадалатаи го прекъснали, като прочели записаното до момента в протокола за разпит. След като се запознали с текста  в протокола, воден до този момент Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние. Дежурният прокурор обяснил, че разпитът все още не е приключил и предстои да бъдат установени тези обстоятелства. Това провокирало намесата на Гетова и Даскалова, които започнали да задават въпроси на свидетелката. Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави „ залепена като гербова марка“.

Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и дежурния прокурор да напуснат кабинета, а когато останали насаме със свидетелката, Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а „ той имал достатъчно хора и познати“,както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози. Позволила си и препоръка към свидетелката да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него. Тогава свидетелката попитала дали може да оттегли жалбата си. Даскалова отговорила утвърдително, след което тя и Гетова позволили на разследващия полицай и дежурния прокурор да продължат с разпита на пострадалата.

На следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си. Дадените предния ден показания обяснила със силна емоция и необмислена постъпка и заявила, че не изпитва опасения за себе си.

Участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел по досъдебно производство, без да има това процесуално право, повишаването на тон, прекъсването на процесуално- следствени действия, недопустимите изявления и коментари по отношение на пострадалата и мотивирането й да оттегли жалбата си и да промени показанията си, така че да осуети разкриването на обективната истина, проявеното неуважение към прокурора, разследващия полицай и свидетелката, сочат на извършени от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения. Действията им представляват дисциплинарно нарушение на чл. 307, ал.3, т.3 от Закона за съдебната власт“, се казва в съобщението на прокурорския пресцентър.

Случаят „Кърджали“

За него се казва:

„На 13.03.2017г. на тел.112 са постъпили  сигнали за това, че двама бракониери товарят чували с мрежи и риба в зелен джип до моста за с.Лисиците. Сигналът е предаден на РУ на МВР- Кърджали и на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури гр.Кърджали. Всяка от уведомените служби изпратила свой екип от служители за проверка на сигналите. Служителите на ИАРА първи забелязали автомобила, за който били подадени данните – джип „Нисан“, модел „Терано“. В близост до Оловно-цинковия комбинат – Кърджали автомобилът е пресрещнат и спрян от полицейски патрул. При извършената проверка е установено , че автомобилът е собственост и се управлява от заместник районния прокурор на РП Кърджали, а в багажника на автомобила били открити найлонови чували, пълни с рибарска мрежа и риба. При измерването било установено, че рибата била с общо тегло 40,800кг. – 38 кг. моруна, 2 кг. речен кефал и 800 гр. бяла риба.

За извършено нарушение по Закона за рибарството и аквакултурите, на заместник районния прокурор Чавдаров е съставен акт от контролните органи.

Действията на Чавдаров, както и съставянето на акт за административно нарушение, беше отразено в медиите.

Укоримостта на поведението на прокурор Чавдаров произтича от обществено неприемливата и недопустима ситуация магистрат да нарушава установените в законите правила и с това съществено се накърнява престижа на съдебната власт“.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.