Последни новини
Home / Законът / Цацаров поиска отстраняване, после и уволнение на трима прокурорски шефове

Цацаров поиска отстраняване, после и уволнение на трима прокурорски шефове

Defakto.bg

Предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу един районен и двама зам.-районни прокурори е внесъл Сотир Цацаров днес в прокурорската колегия на ВСС. Иска се също тримата да бъдат отстранени от длъжност, а като наказание – да бъдат уволнени, съобщиха от пресслужбата на ВКП.

По принцип днес колегията би трябвало да има редовно заседание, но няма.

На мушка са районинят обвинител на Варна Цветанка Гетова, заместничката й Милена Даскалова, както и зам.-районният прокурор на Кърджали Чавдар Чавдаров. До исканията се е стигнало след проверки на Инспектората на ВКП по сигнали на звеното „Антикорупция“.

Какви са фактите, според съобщението?

Случаят „Варна“

„В хода на проверката във Варна е констатирано, че на 11 декември 2016г. около 17 часа жена сигнализирала в Първо РУ на МВР в морския град,  че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете им деца,  е отправил закана с убийство. Мъжът е осъждан за убийство на първата си съпруга. Разследващият полицай  е уведомил Районната прокуратура – Варна. Прокурор Цветанка Гетова в качеството си на административен ръководител изпратила в Първо РУ на МВР дежурния прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.

Малко по- късно в сградата на районното управление пристигнали Гетова и заместничката й Милена Даскаловапровели среща с Началника на  Първо РУ, от когото се поинтересували за хода на разследването по делото за закана с убийство. Веднага след това влезли в кабинета, в който разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на пострадалатаи го прекъснали, като прочели записаното до момента в протокола за разпит. След като се запознали с текста  в протокола, воден до този момент Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние. Дежурният прокурор обяснил, че разпитът все още не е приключил и предстои да бъдат установени тези обстоятелства. Това провокирало намесата на Гетова и Даскалова, които започнали да задават въпроси на свидетелката. Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави „ залепена като гербова марка“.

Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и дежурния прокурор да напуснат кабинета, а когато останали насаме със свидетелката, Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а „ той имал достатъчно хора и познати“,както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози. Позволила си и препоръка към свидетелката да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него. Тогава свидетелката попитала дали може да оттегли жалбата си. Даскалова отговорила утвърдително, след което тя и Гетова позволили на разследващия полицай и дежурния прокурор да продължат с разпита на пострадалата.

На следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си. Дадените предния ден показания обяснила със силна емоция и необмислена постъпка и заявила, че не изпитва опасения за себе си.

Участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел по досъдебно производство, без да има това процесуално право, повишаването на тон, прекъсването на процесуално- следствени действия, недопустимите изявления и коментари по отношение на пострадалата и мотивирането й да оттегли жалбата си и да промени показанията си, така че да осуети разкриването на обективната истина, проявеното неуважение към прокурора, разследващия полицай и свидетелката, сочат на извършени от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения. Действията им представляват дисциплинарно нарушение на чл. 307, ал.3, т.3 от Закона за съдебната власт“, се казва в съобщението на прокурорския пресцентър.

Случаят „Кърджали“

За него се казва:

„На 13.03.2017г. на тел.112 са постъпили  сигнали за това, че двама бракониери товарят чували с мрежи и риба в зелен джип до моста за с.Лисиците. Сигналът е предаден на РУ на МВР- Кърджали и на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури гр.Кърджали. Всяка от уведомените служби изпратила свой екип от служители за проверка на сигналите. Служителите на ИАРА първи забелязали автомобила, за който били подадени данните – джип „Нисан“, модел „Терано“. В близост до Оловно-цинковия комбинат – Кърджали автомобилът е пресрещнат и спрян от полицейски патрул. При извършената проверка е установено , че автомобилът е собственост и се управлява от заместник районния прокурор на РП Кърджали, а в багажника на автомобила били открити найлонови чували, пълни с рибарска мрежа и риба. При измерването било установено, че рибата била с общо тегло 40,800кг. – 38 кг. моруна, 2 кг. речен кефал и 800 гр. бяла риба.

За извършено нарушение по Закона за рибарството и аквакултурите, на заместник районния прокурор Чавдаров е съставен акт от контролните органи.

Действията на Чавдаров, както и съставянето на акт за административно нарушение, беше отразено в медиите.

Укоримостта на поведението на прокурор Чавдаров произтича от обществено неприемливата и недопустима ситуация магистрат да нарушава установените в законите правила и с това съществено се накърнява престижа на съдебната власт“.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.