Последни новини
Home / Законът / ВАС отказа на Слави нова експертиза за референдума

ВАС отказа на Слави нова експертиза за референдума

Defakto.bg

Върховният административен съд отказа да назначи нова математико-статистическа експертиза, която да извърши повторно преброяване на бюлетините и пликовете от националния референдум.

Определението на Мариника Чернева, Аделина Ковачева, Галина Матейска, Тодор Петков и Светослав Славов е окончателно.

На 10 февруари на първа инстанция тричленка на ВАС отмени решението на ЦИК, с което окончателно бяха обявени резултатите от допитването за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, свеждане на партийната субсидия до 1 лев на глас и задължителен вот. Въпреки направените тогава преизчисления на участвалите в допитването обаче броят им отново не стига, за да станат резултатите задължителни.

На първа инстанция съдът назначи математико-статистическа експертиза и прие, че ЦИК неправилно е определила броя на участвалите в гласуването, защото е отчела само броя на намерените в урните пликове – 3 488 588. Според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването трябва да е 3 489 080 (референдумът би бил задължителен при 3 500 585 действителни гласа), разпореди тричленката на ВАС и върна преписката за ново произнасяне.

Това решение бе обжалвано и от ЦИК, и от Инициативния комитет начело със Слави Трифонов.

Комитетът поиска от петчленката след повторно преброяване на пликовете и бюлетините във всички СИК нова експертиза да посочи резултатите във всяка от секционните комисии, да каже има ли допуснати грешки при преборяването в тях и да направи сравнителна таблица на резултатите.

Искането е недопустимо, на касационна инстанция не се назначават експертизи, не се определят вещи лица, не се установяват нови факти, обясняват петимата от ВАС. Допускат се само писмени доказателства и се преценява дали законът е приложен правилно.

Делото ще се гледа по същество на 6 април.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.