Последни новини
Home / Законът / ВАС отказа на Слави нова експертиза за референдума

ВАС отказа на Слави нова експертиза за референдума

Defakto.bg

Върховният административен съд отказа да назначи нова математико-статистическа експертиза, която да извърши повторно преброяване на бюлетините и пликовете от националния референдум.

Определението на Мариника Чернева, Аделина Ковачева, Галина Матейска, Тодор Петков и Светослав Славов е окончателно.

На 10 февруари на първа инстанция тричленка на ВАС отмени решението на ЦИК, с което окончателно бяха обявени резултатите от допитването за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, свеждане на партийната субсидия до 1 лев на глас и задължителен вот. Въпреки направените тогава преизчисления на участвалите в допитването обаче броят им отново не стига, за да станат резултатите задължителни.

На първа инстанция съдът назначи математико-статистическа експертиза и прие, че ЦИК неправилно е определила броя на участвалите в гласуването, защото е отчела само броя на намерените в урните пликове – 3 488 588. Според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването трябва да е 3 489 080 (референдумът би бил задължителен при 3 500 585 действителни гласа), разпореди тричленката на ВАС и върна преписката за ново произнасяне.

Това решение бе обжалвано и от ЦИК, и от Инициативния комитет начело със Слави Трифонов.

Комитетът поиска от петчленката след повторно преброяване на пликовете и бюлетините във всички СИК нова експертиза да посочи резултатите във всяка от секционните комисии, да каже има ли допуснати грешки при преборяването в тях и да направи сравнителна таблица на резултатите.

Искането е недопустимо, на касационна инстанция не се назначават експертизи, не се определят вещи лица, не се установяват нови факти, обясняват петимата от ВАС. Допускат се само писмени доказателства и се преценява дали законът е приложен правилно.

Делото ще се гледа по същество на 6 април.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.