Последни новини
Home / Законът / И прокуратурата обяви: България не е в челната десятка на нарушителите в Страсбург

И прокуратурата обяви: България не е в челната десятка на нарушителите в Страсбург

Defakto.bg

България е на 15-о място в класацията по подадени жалби пред Евросъда по човешките права в Страсбург, а след 2013 г. е излязла от челната десятка на нарушителите на евроконвенцията.

Това съобщи прокуратурата “поради множество запитвания от представители на медиите”.

Данните, извлечени от доклада на Евросъда за 2016 г., вече бяха представени в анализ на доц.Светла Маргаритова в нейния блог “Права на човека” и публикувани в De Fakto.

Днес ги преповтаря прокуратурата.

Към 31.12.2016 г. общият брой на висящите жалби е 79 750, от които 723 са срещу България, като по този показател страната ни се нарежда на 15-то място в класацията.

Водещо място в класацията на 10-те държави с най-голям брой жалби пред ЕСПЧ за 2016 г. заемат Украйна (22,8%), Турция (15,8%), Унгария (11,2%), Русия (9,8%), Румъния (9,3%), Италия (7,8%).

Според представената в доклада информация на 10 хил. души българско население се пада малко повече от 1 жалба – 1,23.

По този показател България се нарежда зад Босна (2,7), Хърватска (1,82), Естония (1,57), Унгария (5,67), Македония (1,64), Литва (1,31), Латвия (1,41) Молдова (2,36), Черна гора (2,65) Румъния (4,15), Сърбия (1,89). При това страната ни е с много по-добри показатели от държави с приблизително същата численост на населението, като Сърбия и Унгария.

Броят на висящите български жалби в абсолютни цифри бележи чувствителен спад за последните пет години, като през 2016 г. те са 882.

След 2013 г. страната ни не фигурира в „класацията“ на 10-те държави с най-голям брой осъдителни решения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Един коментар

  1. наблюдател

    Мисля, че най- голяма роля за излизане на България от челната десятка изиграха измененията в ЗСВ и ЗОДОВ през 2012г.Тогава възложиха на Инспектората към ВСС да прави проверките по жалби за забавено правосъдие. Явно се справя добре!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.