Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата почва проверка за „патриотичната“ блокада на границата (допълнена)

Прокуратурата почва проверка за „патриотичната“ блокада на границата (допълнена)

Defakto.bg

На мушка са трима кандидат-депутати

Проверка за блокадата на границата ни с Турция навръх изборите започва прокуратурата.

На мушка са и „лица, ползващи се с имунитет“, става ясно от съобщението на прокурорския пресцентър. На браздата на Капитан Андреево бяха лидерите на Обединените патриоти Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров.

Проверяват се трима кандидат-депутати, поясни по-късно говорителят на Цацаров Румяна Арнаудова, но не назова имена. На кадрите от блокадата се вижда и евродепутатът Ангел Джамбазки, кандидат и за 44-о НС.

Блокадата бе инициирана от патриотите, за да спрат пристигащите за изборите автобуси от Турция. Стигна се включително до грозни сцени с хора, принудени пеша да пресекат границата.

От ДОСТ пък биха сигнали за погазване на конституционни права и извършени престъпления. Прокуратурата обаче се е задействала по сигнали на граждани и на „Протестна мрежа“, каза Арнаудова.

Днес прокуратурата обяви проверката. Както и че обвинители от СГП ще я извършват лично заради „данните за извършено престъпление от общ характер и от лица, ползващи се с имунитет по смисъла на чл. 160 от Изборния кодекс“. Забраната е за задържане и обвиняване на кандидати за народни представители без разрешението на ЦИК. Защитата се ползва от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите. После следва промежутък до конституирането на парламента и полагането на клетва на новите избраници, в който те нямат имунитет.

Защитата не действа от 12 ч. днес, когато ЦИК обяви резултатите.

Ето цялото съобщение на прокуратурата:

„До главния прокурор на Р България са постъпили множество сигнали от граждани за това, че на 24 март 2017 г. в района на ГКПП „Капитан Андреево“, по време на митинг, са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите на 44-то Народно събрание.

Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е станало публично известно и чрез медиите.

Според сигналите са налице данни за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 167 ал. 1 от НК.

Главният прокурор изпрати всички сигнали на Софийска градска прокуратура за извършване на проверка.

Предвид данните за извършено престъпление от общ характер и от лица, ползващи се с имунитет по смисъла на чл. 160 от Изборния кодекс, прокурори от Софийска градска прокуратура започват лична проверка.

В хода на проверката ще бъдат изискани от средствата за масова информация всички записи и предавания, съдържащи кадри от поведението на лицата, срещу които са сигналите. Ще бъдат снети обяснения от граждани и длъжностни лица (служители на МВР) и ще се изискат относимите по случая документи.“

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.