Последни новини
Home / Законът / След проверка: Димитър Узунов се оказа невинен, пак

След проверка: Димитър Узунов се оказа невинен, пак

Defakto.bg

Проверката срещу представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, която бе образувана по данни, че е склонявал съдия към лъжесвидетелстване, е приключила и данни срещу него не са открити.

За сметка на това пък материалите са изпратени на Софийската градска прокуратура заради “данни за лъжесвидетелстване от магистрат”, съобщи “Дневник”. С две думи проверката срещу представляващия ВСС се е обърнала срещу съдията Люба Петрова, обвинила го в оказван натиск.

Случаят нашумя в последните месеци на 2016 г., когато се появи протокол от заседание в СГС по делото срещу съдия Евелин Драганов от Раднево, обвинен в заплаха за убийство на деловодителка. По това дело съдия Люба Петрова, също магистрат от Раднево, заявява, че Узунов я е карал да свидетелства срещу Драганов с обещание, че ще ѝ помогне по нейно наказателно дело.

Самата Петрова също е подсъдима по обвинения за престъпления по служба, подбуждане към лъжесвидетелстване, лъжесвидетелстване и нарушаване на Закона за кредитните институции. На 22 ноември м.г. след дълго протакане обаче съдийската колегия на ВСС я възстанови на длъжност съдия, защото е била отстранена не за действия по служба. А новите правила на закона вече позволяват отстраняване само в този случай.

Любопитно бе тогава изказването на представляващия съвета Узунов. Той обяви, че  при едно от разглежданията на молбата й за възстановяване, самата Петрова му била изпратила есемес, чието съдържание не бе предадено, но намекът бе, че го е заплашвала. И едва после дала показания как Узунов я рекетирал. С други думи – не той е изнудвал Петрова, а тя него.

Прокуратурата явно му се е доверила.

След няколко скандала – за еднолични решения кой да ходи на среща с европрокурорите, безпочвени обвинения към колеги за вземани от тях суми по проекти и т.н. мнозинството на ВСС твърдо застана зад представляващия. През ноември м.г. в писмо до 43-о Народно събрание Соня Найденова и Калин Калпакчиев приканиха депутатите да инициират дисциплинарно дело за уволнението на този си избраник. Но така и не получиха отговор.

А неотдавна Христо Иванов обяви, че Узунов може да е следващият председател на Върховния административен съд.

About De Fakto

Проверете също

Комисията по конституционни и правни въпроси в новото НС ще обсъжда прилагането на закона с главния прокурор на всеки 3 месеца

Общо 22 постоянни комисии ще има 46-о Народно събрание, гласуваха депутатите днес. Това е заложено …

Три сигнала до ректора на СУ, че д-р Петър Илиев е плагиатствал

Три сигнала за плагиатство в труд на д-р Петър Илиев са подадени до ректора на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.