Последни новини
Home / Законът / След проверка: Димитър Узунов се оказа невинен, пак

След проверка: Димитър Узунов се оказа невинен, пак

Defakto.bg

Проверката срещу представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, която бе образувана по данни, че е склонявал съдия към лъжесвидетелстване, е приключила и данни срещу него не са открити.

За сметка на това пък материалите са изпратени на Софийската градска прокуратура заради „данни за лъжесвидетелстване от магистрат“, съобщи „Дневник“. С две думи проверката срещу представляващия ВСС се е обърнала срещу съдията Люба Петрова, обвинила го в оказван натиск.

Случаят нашумя в последните месеци на 2016 г., когато се появи протокол от заседание в СГС по делото срещу съдия Евелин Драганов от Раднево, обвинен в заплаха за убийство на деловодителка. По това дело съдия Люба Петрова, също магистрат от Раднево, заявява, че Узунов я е карал да свидетелства срещу Драганов с обещание, че ще ѝ помогне по нейно наказателно дело.

Самата Петрова също е подсъдима по обвинения за престъпления по служба, подбуждане към лъжесвидетелстване, лъжесвидетелстване и нарушаване на Закона за кредитните институции. На 22 ноември м.г. след дълго протакане обаче съдийската колегия на ВСС я възстанови на длъжност съдия, защото е била отстранена не за действия по служба. А новите правила на закона вече позволяват отстраняване само в този случай.

Любопитно бе тогава изказването на представляващия съвета Узунов. Той обяви, че  при едно от разглежданията на молбата й за възстановяване, самата Петрова му била изпратила есемес, чието съдържание не бе предадено, но намекът бе, че го е заплашвала. И едва после дала показания как Узунов я рекетирал. С други думи – не той е изнудвал Петрова, а тя него.

Прокуратурата явно му се е доверила.

След няколко скандала – за еднолични решения кой да ходи на среща с европрокурорите, безпочвени обвинения към колеги за вземани от тях суми по проекти и т.н. мнозинството на ВСС твърдо застана зад представляващия. През ноември м.г. в писмо до 43-о Народно събрание Соня Найденова и Калин Калпакчиев приканиха депутатите да инициират дисциплинарно дело за уволнението на този си избраник. Но така и не получиха отговор.

А неотдавна Христо Иванов обяви, че Узунов може да е следващият председател на Върховния административен съд.

About De Fakto

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.