Последни новини
Home / Законът / Ученици питат съдия: Как се преценява вината при катастрофи? Наказва ли се полицай, който не си върши работата?

Ученици питат съдия: Как се преценява вината при катастрофи? Наказва ли се полицай, който не си върши работата?

Defakto.bg

Въпроси за отговорността при пътно-транспортно произшествие, при неизбежна отбрана, както и за обида са задали деветокласнициот математическата гимназия в Русе на съдия Николинка Чокоева.

Магистратът от окръжния съд в града се е срещнала с учениците в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съобщиха от пресслужбата на съда.

Съдия Николинка Чокоева е представила темата  „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие“.  Участвали и две студентки от ІV-ти курс на Юридическия факултет към Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Ето какво още съобщават от окръжния съд в Русе:

„Съдия Чокоева запозна учениците кои са институциите в Република България, към които могат да се обърнат, в случаите когато са застрашени или нарушени техните права и законни интереси, както и какъв е редът за търсене на защита и съдействие. Децата научиха и за особеностите в гражданското, наказателното и административното производство, в случаите на участие на дете.

Втората част на лекцията беше посветена на непълнолетните жертви и извършители на престъпления. Съдия Чокоева запозна младежите с най-често извършваните престъпления – кражби, грабежи, телесни повреди, сексуални престъпления, киберпрестъпления, престъпления, свързани с наркотични вещества, като наблегна на това как учениците могат да се предпазят да не станат жертва на такива престъпления. Засегната беше и темата за наказателната отговорност на непълнолетните и малолетните лица.

По време на срещата учениците зададоха множество въпроси, сред които: „Каква отговорност следва да понесете причинител на пътно-транспортно произшествие с пострадало лице в случай на виновно поведение от страна на пострадалия? Както и каква би била отговорността на водача, когато пострадалият е нямал вина за настъпилото произшествие?“; „В какви граници е допустима защитата при нападение и какви биха били последиците, ако отбраняващият се причини смърт на нападателя?“; „Какво е наказанието за нанесена обида и може ли пострадалият да търси обезщетение?“; „По какъв начин се доказват престъпленията?“; „Носят ли отговорност и ако да – каква, полицейските служители, когато не изпълняват служебните си задължения, не указват помощ и съдействие на нуждаещо се лице?“.

Срещите на съдии от Окръжен съд – Русе с ученици от Математическата гимназия ще продължат до края на учебната 2016/2017 година.“

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.