Последни новини
Home / Законът / Ученици питат съдия: Как се преценява вината при катастрофи? Наказва ли се полицай, който не си върши работата?

Ученици питат съдия: Как се преценява вината при катастрофи? Наказва ли се полицай, който не си върши работата?

Defakto.bg

Въпроси за отговорността при пътно-транспортно произшествие, при неизбежна отбрана, както и за обида са задали деветокласнициот математическата гимназия в Русе на съдия Николинка Чокоева.

Магистратът от окръжния съд в града се е срещнала с учениците в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съобщиха от пресслужбата на съда.

Съдия Николинка Чокоева е представила темата  „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие“.  Участвали и две студентки от ІV-ти курс на Юридическия факултет към Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Ето какво още съобщават от окръжния съд в Русе:

„Съдия Чокоева запозна учениците кои са институциите в Република България, към които могат да се обърнат, в случаите когато са застрашени или нарушени техните права и законни интереси, както и какъв е редът за търсене на защита и съдействие. Децата научиха и за особеностите в гражданското, наказателното и административното производство, в случаите на участие на дете.

Втората част на лекцията беше посветена на непълнолетните жертви и извършители на престъпления. Съдия Чокоева запозна младежите с най-често извършваните престъпления – кражби, грабежи, телесни повреди, сексуални престъпления, киберпрестъпления, престъпления, свързани с наркотични вещества, като наблегна на това как учениците могат да се предпазят да не станат жертва на такива престъпления. Засегната беше и темата за наказателната отговорност на непълнолетните и малолетните лица.

По време на срещата учениците зададоха множество въпроси, сред които: „Каква отговорност следва да понесете причинител на пътно-транспортно произшествие с пострадало лице в случай на виновно поведение от страна на пострадалия? Както и каква би била отговорността на водача, когато пострадалият е нямал вина за настъпилото произшествие?“; „В какви граници е допустима защитата при нападение и какви биха били последиците, ако отбраняващият се причини смърт на нападателя?“; „Какво е наказанието за нанесена обида и може ли пострадалият да търси обезщетение?“; „По какъв начин се доказват престъпленията?“; „Носят ли отговорност и ако да – каква, полицейските служители, когато не изпълняват служебните си задължения, не указват помощ и съдействие на нуждаещо се лице?“.

Срещите на съдии от Окръжен съд – Русе с ученици от Математическата гимназия ще продължат до края на учебната 2016/2017 година.“

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.