Последни новини
Home / Законът / Звеното „Антикорупция“ с наръч обвинения – в „Напоителни системи“ и фонд „Земеделие“

Звеното „Антикорупция“ с наръч обвинения – в „Напоителни системи“ и фонд „Земеделие“

Defakto.bg

Прокурорското звено „Антикорупция“ към СГП работи активно, става ясно от съобщения на прокурорския пресцентър. То се оглавява от Румяна Арнаудова.

Само днес ни информираха за три повдигнати обвинения – две срещу бивши шефове на „Напоителни системи“ и едно срещу ексдиректор на държавен фонд „Земеделие“.

Днес обвинения са получили бившите изпълнителни директори на „Напоителни системи“ Ивайло Първанов и Стайко Ганчев. Те трябва да отговарят за стопански престъпления, от които държавното дружество е ощетено с общо около 963 000 лв.

Обвиненията са по разследването, образувано в началото на м. февруари 2017 г. за безстопанственост в „Напоителни системи “ ЕАД. Двамата са с мярка за неотклонение „подписка“.

Ето какво съобщава прокуратурата:

„На Ивайло Първанов е предявено обвинение сключване на неизгодни сделки (чл. 220, ал.2 вр. с ал.1, вр. с чл. 26 ал.1 НК). В периода от 15.12.2014 г. до 13.06.2016 г. в гр.София, при условията на продължавано престъпление, като Изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, Първанов е сключил 79 договори за правни и счетоводни услуги и за реклама на обща стойност 596 784, 56 лв. Не е имало необходимост от сключването на тези договори, тъй като дружеството е разполагало с юрисконсулти и счетоводители. От сключването на неизгодните сделки са произлезли значителни вреди за „Напоителни системи“ ЕАД, като случаят е особено тежък.

Стайко Ганчев е обвинен в 2 престъпления – сключване на неизгодна сделка (чл. 220, ал.1 от НК) и в безстопанственост (чл. 219 от НК).

На 24.02.2012 г. в гр. София, като изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД Ганчев е сключил консултантски договор с търговско дружество. По силата на този договор дружеството изпълнител е следвало срещу сумата от 20 000 лева да изготви и консултира „Напоителни системи“ ЕАД по отношение на необходимостта от лицензиране на държавното дружество като ВиК оператор по смисъла на Закона за регулиране на ВиК услуги, в това число процедурата по издаване на лиценз пред ДКЕВР. Разследването на СЗА – СГП е установило, че не е била налице необходимост от сключването на договор с такъв предмет, тъй като в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВКУ) не е предвиден лицензионен режим пред ДКЕВР. Освен това държавното дружество трикратно е уведомявано писмено от ДКЕВР, че като ВиК оператори следва да разработят и представят в ДКЕВР бизнес план за развитие на дейността. От сключването на този неизгоден договор за „Напоителни системи“ ЕАД е произлязла значителна вреда в размер на 20 000 лв.

На Ганчев е повдигнато и обвинение за умишлена безстопанственост – в периода от 06.11.2012 г. до 13.05.2013 г. в гр. София, умишлено не положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество, от това за последвали значителни щети за предприятието в размер на 346 389 лв., като сумата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Установено е, че по сключен договор на 02.08.2012 г. с търговско дружество за консултантски услуги, Ганчев разрешил извършване на плащане по фактури, без да е проверил дали действително е извършена работата, която е била фактурирана и без такава реално да е била извършена“

На 27 март пък обвиняем е станал бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Мирослав Николов. На него прокуратурата търси отговорност за умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета за фонда в размер на 19 950 лв. – престъпление по чл. 219 ал.3 вр. с ал.1 от НК. Той също е с „подписка“.

И Николов е обвинен заради консултантски договор, но в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации. Стойността на договора – 19 950 лв. е размерът на нанесената щета. Изпълнителният директор е сключил договор с външна фирма, макар че в ДФ “Земеделие“ има Дирекция „Връзки с обществеността, протокол и координация“, в която работят достатъчно на брой служители, заявяват от прокуратурата. Освен това, въпреки, че договорът не е бил изпълнен и не са извършени договорените дейности, на 09.07.2014 г. по разпореждане на Мирослав Николов било извършено плащане към търговското дружество.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.