Последни новини
Home / Законът / След първата среща ГЕРБ-Обединени патриоти новият кабинет остана неясен

След първата среща ГЕРБ-Обединени патриоти новият кабинет остана неясен

Defakto.bg

Още идната седмица ще има нова сбирка

Първата среща между изпълнителното бюро на ГЕРБ и лидерите на Обединените патриоти не даде отговори за параметрите на новото управление и новия кабинет.

Стартът на преговорите бе даден след завръщането на Бойко Борисов от срещата на ЕНП в Малта, патриотите отидоха в централата на ГЕРБ.

На излизане Валери Симеонов отказа коментар, Волен Сидеров обяви, че компромиси трябва да има от всички страни, но нещата са в ръцете на ГЕРБ, получили най-много гласове на изборите. Красимир Каракачанов пък обяви, че си честитили изборния резултат, водили съвсем общи разговори и не обсъждали управленска програма.

Още идната седмица обаче ще има втора среща между ГЕРБ и патриотите.

А по неофициална информация в сряда в централата на ВМРО Симеонов, Каракачанов и Сиредов вече са обсъдили параметрите на обединението и условията им за съставяне на кабинет, съобщи news.bg.

Красимир Каракачанов, който бе и кандидатът на патриотите за президент, е най-често спряганото име за министър на отбраната, въпреки че и той бе сочен като евентуален наследник на Цецка Цачева на председателското място в 44-то Народно събрание.
Кандидатът му за вице през ноември 2016 година, Явор Нотев е сочен за евентуален министър на правосъдието в едно коалиционно правителство Борисов 3.

Говори се обаче, че кандидат за правосъден министър е и Цецка Цачева. А ГЕРБ надали ще отстъпят на друг председателското място в парламента.
Докато не бъде избрано ново правителство, служебното изпълнява функциите си.
Иначе правилата за съставяне на кабинет отдавна са известни – описани са в Конституцията.
Първо, президентът свиква заседание на новото Народно събрание до 1 месец от избирането му. На това първо заседание депутатите полагат клетва, встъпват в длъжност и започва да тече техният мандат. На това първо заседание избират председател и зам.-председатели на НС.
После след консултация с парламентарните групи президентът възлага мандат за съставяне на правителство на посочения от най-голямата група, в случая ГЕРБ, кандидат за премиер, очевидно Бойко Борисов. Ако в 7-дневен дневен срок той не предложи Министерски съвет, мандатът се възлага на кандидата на втората по численост парламентарна група, в случая БСП. Ако и те не успеят президентът прави последен опит, като предлага на трета парламентарна сила да опита да състави кабинет. При провал и на този опит, следва разпускане на НС, насрочване на нови избори и назначаване на служебно правителство.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.