Последни новини
Home / Законът / След първата среща ГЕРБ-Обединени патриоти новият кабинет остана неясен

След първата среща ГЕРБ-Обединени патриоти новият кабинет остана неясен

Defakto.bg

Още идната седмица ще има нова сбирка

Първата среща между изпълнителното бюро на ГЕРБ и лидерите на Обединените патриоти не даде отговори за параметрите на новото управление и новия кабинет.

Стартът на преговорите бе даден след завръщането на Бойко Борисов от срещата на ЕНП в Малта, патриотите отидоха в централата на ГЕРБ.

На излизане Валери Симеонов отказа коментар, Волен Сидеров обяви, че компромиси трябва да има от всички страни, но нещата са в ръцете на ГЕРБ, получили най-много гласове на изборите. Красимир Каракачанов пък обяви, че си честитили изборния резултат, водили съвсем общи разговори и не обсъждали управленска програма.

Още идната седмица обаче ще има втора среща между ГЕРБ и патриотите.

А по неофициална информация в сряда в централата на ВМРО Симеонов, Каракачанов и Сиредов вече са обсъдили параметрите на обединението и условията им за съставяне на кабинет, съобщи news.bg.

Красимир Каракачанов, който бе и кандидатът на патриотите за президент, е най-често спряганото име за министър на отбраната, въпреки че и той бе сочен като евентуален наследник на Цецка Цачева на председателското място в 44-то Народно събрание.
Кандидатът му за вице през ноември 2016 година, Явор Нотев е сочен за евентуален министър на правосъдието в едно коалиционно правителство Борисов 3.

Говори се обаче, че кандидат за правосъден министър е и Цецка Цачева. А ГЕРБ надали ще отстъпят на друг председателското място в парламента.
Докато не бъде избрано ново правителство, служебното изпълнява функциите си.
Иначе правилата за съставяне на кабинет отдавна са известни – описани са в Конституцията.
Първо, президентът свиква заседание на новото Народно събрание до 1 месец от избирането му. На това първо заседание депутатите полагат клетва, встъпват в длъжност и започва да тече техният мандат. На това първо заседание избират председател и зам.-председатели на НС.
После след консултация с парламентарните групи президентът възлага мандат за съставяне на правителство на посочения от най-голямата група, в случая ГЕРБ, кандидат за премиер, очевидно Бойко Борисов. Ако в 7-дневен дневен срок той не предложи Министерски съвет, мандатът се възлага на кандидата на втората по численост парламентарна група, в случая БСП. Ако и те не успеят президентът прави последен опит, като предлага на трета парламентарна сила да опита да състави кабинет. При провал и на този опит, следва разпускане на НС, насрочване на нови избори и назначаване на служебно правителство.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.