Последни новини
Home / Законът / Съдът в Шумен насрочи дело срещу зам.-главния прокурор Сарафов

Съдът в Шумен насрочи дело срещу зам.-главния прокурор Сарафов

Defakto.bg

Районият съд в Шумен насрочи наказателното дело за обида срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. То ще се гледа на 20 април. Докладчик е съдия Диана Георгиева.

Делото – от частен характер, бе заведено от следователя от националното следствие Страхил Каменички заради отправените му обиди от Сарафов на служебно съвещание за „Хитрино“ в началото на годината. Съвещанието е било в Шумен. А на него зам.-главният прокурор си е позволил да обвинява следователите, че били безделници и деквалифицирани, сочи следователят Каменички. Лично на него пък Сарафов обявил, че има „заешко сърце“, задето още не бил повдигнал обвинение на „двама убийци“ (машинистите на дерайлиралия на гара Хитрино влак), докато били в психиатрични заведения в Русе.

Случаят обяснимо нашумя – заради участниците и приповдигането на „служебната“ завеса за ставащото в редиците на обвинението. Прикова вниманието и с въпроса – може ли да бъден съден един зам.-главен прокурор, който, като всички магистрати има функционален имунитет срещу наказателно и гражданско преследване само за действията си по служба?

Следователят Каменички заведе две дела срещу Сарафов – гражданско в София и наказателно -в Шумен. „Софийските“ отговори са налице. Според Любомир Василев от СГС в случая отговорният обвинител е защитен от имунитета си, понеже бил действал като прокурор. И прекрати гражданското дело, без да му дава ход. Апелативният съд потвърди прекратяването. Е, всичко ли му е позволено на прокурора тогава, гръмнаха социалните мрежи.

В Шумен – засега – придвижиха казуса към съдебната зала. Разбира се, няма пречка делото да се прекрати по всяко време, но все си мислим, че кое действие е „по служба“, а кое – отвъд нея, би трябвало да се преценява конкретно, в съдебното дирене.

Развоят предстои. А случващото се заприлича на война между Сарафов и националното следствие, след като по сигнал на зам.-главния прокурор Инспекторатът започна проверка на директора на НСлС Евгени Диков и заместниците му за разследването „Хитрино“. Напоследък тази седмица пък изненадващо Борислав Сарафов стана и кандидат за новия ВСС, издигнат от група обвинители, сред които говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Изберат ли го, Сарафов ще напусне четвъртия етаж на Съдебната палата, съответно и върховете на прокуратурата. Позицията във ВСС безспорно също е висока и отговорна, но не е същата. Кандидат за същия нов съвет, но от квотата на следователите, е и Евгени Диков.

С две думи – става все по-интересно.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Един коментар

  1. ivan ivanov

    Когато корифея на правната мисъл Ася Петрова се размрънка по всички медии че зам.гл. прокурор Ситнилски и се карал по делото Наглите ВСС веднага му образува дисц. Дело, за награда – Ася стана зам. Гл. Прокурор. За Сарафов – няма дисц. Дело, а член на ВСС. Каква низост и помярщина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.