Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов публикува служебна бележка за стажа си. Става за ВСС

Методи Лалов публикува служебна бележка за стажа си. Става за ВСС

Defakto.bg

Бившият шеф на Софийския районен съд Методи Лалов, последният официално номиниран кандидат за ВСС от съдийската квота, публикува служебна бележка за юридическия си стаж.

Дотук се стига заради „интереса“ на кадровици от мнозинството дали този кандидат отговаря на изискванията на закона. Законът за съдебната власт поставя като условия за членовете на ВСС наличието на минимум 15 г. юридически стаж, както и високи професионални и нравствени качества. Според бележката към деня на номинирането Лалов има 15 г. и 9 дни юридически стаж, в който влиза и близо половин година като адвокат.

„Представям служебна бележка в подкрепа на това, че преди броени дни придобих необходимия юридически стаж (15 г.) за да се кандидатирам за член на ВСС. Надявам се информацията да задоволи интереса на някои от членовете на действащия ВСС, които вместо да изпълняват задълженията си, се занимават с мен (разбрах, че са подпитвали тук-там за стажа ми).
Сега Съдийската колегия на ВСС трябва да реши и допустима ли е самономинация за изборен член на ВСС. Дано този „казус“ да не затрудни великолепната осморка от Съдийската колегия на ВСС и да не се наложи да премина и през обжалване на решението по допустимостта на номинацията по реда на чл. 29г, ал. 4 от ЗСВ.“, написа Методи Лалов във фейсбук. И даде знак, че няма да позволи да го зачертаят от надпреварата на формални основания.

Последните законови промени, в сила от 9 август м.г., сериозно ремонтираха процедурата за избор на членовете на кадровика на третата власт. Освен че предвидиха вотът да е на принципа 1 магистрат-1 глас, заложиха и гаранции за съдебен контрол по време на процедурата. Така отхвърлянето на номинациите поради несопустимост вече се оспорва пред смесен състав от двете върховни съдилища – трима от ВКС и двама от ВАС, избрани на случаен принцип.

Лалов е петият кандидат за новия съвет, съдиите трябва да изпратят там шестима. Останалите са Илияна Балтова от апелативния съд в Бургас, Любомир Нинов от районния съд във Варна, Николай Гунчев от ВАС и Красимира Милачкова от административиня съд София-град.

В началото на седмицата предстои три свои номинации да внесат магистрати от Върховния касационен съд. Те издигат Олга Керелска от гражданската колегия на ВКС и Красимир Шекерджиев и Цветинка Пашкунова от наказателната колегия. В момента Пашкунова е и член на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК).

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.