Последни новини
Home / Законът / Бащи и „Доналд Тръмп“ пак на протест за споделено родителство

Бащи и „Доналд Тръмп“ пак на протест за споделено родителство

Defakto.bg
Бащи отново излязоха на протест пред Съдебната палата с искане за споделено родителство.
Сред тях бе и човек, имитиращ Доналд Тръмп. Организаторите обясниха появата му така: „Както Доналд Тръмп е искал да направи Америка велика отново, така ние казваме, че ако съдът направи децата ни щастливи отново, то правосъдието ще стане отново велико”, съобщи БГНЕС.
На 26 декември м.г. в деня на бащата бащи, организирани от Асоциация за детско развитие „Член 24“, отново бяха пред Съдебната палата и настояха за законови промени, които да сложат край на „разполовеното родителство“. Поводът днес е, че за 6 април е насрочено първо заседание по тълкувателно дело на Гражданската колегия на ВКС, което трябва да отговори дали при сегашната законова уредба споделеното родителство е възможно. Някои съдилища го допускат при споразумение между родителите.
Пламен Борисов от „Член 24“ обясни, че споделеното родителство е като споделените пътувания и споделената икономика. „Страшно ефективно е. Така се гарантира на детето възможността да изгради лична връзка с всеки един от родителите, а и всеки един от тях да понесе сравнително по-рано тежестта и радостите на родителството. В Австралия е много ефективен законът, в Европа има в почти всички държави споделено родителство”, посочи той. Според Борисов предложението за изменение на Семейния кодекс не е достатъчно добро, а стъпка напред. „За да стане истинското споделено родителство модерното европейско и световно законодателство предлага то да е под формата на оборима презумпция. Когато родителите влязат в съд, той да направи всичко възможно, за да разпредели така времето на детето, че то да прекарва не по-малко от 35% от времето си, с когото и да е от родителите си”, посочи Пламен Борисов. Той поясни, че в момента това време е около 2 %, което са два уикенда месечно и от 20 до 30 дни ваканция през лятото. „Това не е достатъчно за изграждане на нормална връзка дете-родител. Този режим произвежда неделни татковци и по-рядко майки. По този начин дете и родител си ходят на свиждане. На свиждане се ходи в болница или затвор, а родител и дете имат нужда да изграждат ефективна връзка”, заяви Борисов.
Проектът за Смеен кодекс, подготвен миналата година и пуснат за обществено обсъждане,  прави опит да реши част от тези проблеми, включително чрез засилване на участието на детето в решаването на родителските въпроси след развод, както и насърчаване на родителите да постигнат „мирно“ споразумение помежду си.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.