Последни новини
Home / Законът / Моментна снимка: 14 дела за корупция и 1 за организирана престъпност стигнали до ВКС

Моментна снимка: 14 дела за корупция и 1 за организирана престъпност стигнали до ВКС

Defakto.bg

14 дела за „висока“ корупция, схващана в най-широк смисъл, и 1 дело за организирана престъпност – това е моментната снимка на битката с престъпленията, приемани за обществен бич, според историята им в съда.

Точно толкова са били през март делата за въпросните престъпления, стигнали до последната инстанция, Върховния касационен съд. Най-известните имена на подсъдими са на бившия председател на СГС Владимира Янева и на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов.

Статистиката става публична в изпълнение на препоръките от последния доклад на Еврокомисията и приетия в отговор план за действие от служебния кабинет. Със заповед от 1 март на председателя на ВКС Лозан Панов се нарежда ежемесечно да се публикува списък на предстоящите за разглеждане дела, свързани с корупционни престъпления и организирана престъпност, както и незабавно да се публикуват постановените по тях решения.

Със същата заповед Панов одобрява и „каталог на корупционните престъпления“, общо около 30 на брой. Сред тях, освен подкупа, има и „престъпления на длъжностни лица с евентуален корупционен елемент“ – престъпления по служба, документни престъпления, издаване на чужда тайна, трафик на хора, безстопанственост, неизгодна сделка, контрабанда, пране на пари. Както и „злоупотреба със служебно положение с евентуален корупционен елемент“ – изборна търговия, присвоявания, престъпления против правосъдието, против народното здраве и околната среда.

Така в „корупционния“ списък попадат двама магистрати. Единият е русенският съдия Николай Стефанов,  обвинен за подкуп, условно осъден на първа инстанция и оправдан на втора. ВКС връща делото за ново разглеждане в софийския апелативен съд. Вторият магистрат е Владимира Янева, чието дело няма финал във ВКС. Тя бе осъдена на две инстанции за разрешаването на спецразузнавателни средства за цели 300 дни по „Червей“, получи 1 г. условно, апелативният съд й добави и 1000 лв. глоба.

Има и двама бивши кметове – Петко Арнаудов на Царево и Емил Цанков на Белоградчик, и двамата оправдани дотук, решенията на ВКС се чакат. Арнаудов е подсъдим за раздаването на безценица на имоти по морето, Цанков – за престъпления по служба и безстопанственост.

Четири дела са срещу държавни служители – бивш инспектор по труда от Ямбол, данъчен от Пловдив, двама служители на агенцията „Управление на частна държавна собственост“ на МО, публичен изпълнител от Варна. Преобладават условните присъди, има и пробация, како и един оправдан. ВКС още не се е произнесъл.

Организираната престъпност пък се отчита с едно дело срещу петима, като на първа инстанция единият от тях е осъден като ръководител на групата, но на втора е станал само участник в нея. А останалите са се оказали членове на друга ОПГ. Присъдите засега са ефективни – между 6 г. и 3 г., чака се решението на ВКС.

Натрапва се сравнение – през 2016 г. в Румъния отчитат 870 влезли в сила присъди срещу хора от властта, сред които 1 министър, 2 сенатори, 8 депутати, 1 евродепутат, 9 съдии, 9 кметове.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.