Последни новини
Home / Законът / Моментна снимка: 14 дела за корупция и 1 за организирана престъпност стигнали до ВКС

Моментна снимка: 14 дела за корупция и 1 за организирана престъпност стигнали до ВКС

Defakto.bg

14 дела за „висока“ корупция, схващана в най-широк смисъл, и 1 дело за организирана престъпност – това е моментната снимка на битката с престъпленията, приемани за обществен бич, според историята им в съда.

Точно толкова са били през март делата за въпросните престъпления, стигнали до последната инстанция, Върховния касационен съд. Най-известните имена на подсъдими са на бившия председател на СГС Владимира Янева и на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов.

Статистиката става публична в изпълнение на препоръките от последния доклад на Еврокомисията и приетия в отговор план за действие от служебния кабинет. Със заповед от 1 март на председателя на ВКС Лозан Панов се нарежда ежемесечно да се публикува списък на предстоящите за разглеждане дела, свързани с корупционни престъпления и организирана престъпност, както и незабавно да се публикуват постановените по тях решения.

Със същата заповед Панов одобрява и „каталог на корупционните престъпления“, общо около 30 на брой. Сред тях, освен подкупа, има и „престъпления на длъжностни лица с евентуален корупционен елемент“ – престъпления по служба, документни престъпления, издаване на чужда тайна, трафик на хора, безстопанственост, неизгодна сделка, контрабанда, пране на пари. Както и „злоупотреба със служебно положение с евентуален корупционен елемент“ – изборна търговия, присвоявания, престъпления против правосъдието, против народното здраве и околната среда.

Така в „корупционния“ списък попадат двама магистрати. Единият е русенският съдия Николай Стефанов,  обвинен за подкуп, условно осъден на първа инстанция и оправдан на втора. ВКС връща делото за ново разглеждане в софийския апелативен съд. Вторият магистрат е Владимира Янева, чието дело няма финал във ВКС. Тя бе осъдена на две инстанции за разрешаването на спецразузнавателни средства за цели 300 дни по „Червей“, получи 1 г. условно, апелативният съд й добави и 1000 лв. глоба.

Има и двама бивши кметове – Петко Арнаудов на Царево и Емил Цанков на Белоградчик, и двамата оправдани дотук, решенията на ВКС се чакат. Арнаудов е подсъдим за раздаването на безценица на имоти по морето, Цанков – за престъпления по служба и безстопанственост.

Четири дела са срещу държавни служители – бивш инспектор по труда от Ямбол, данъчен от Пловдив, двама служители на агенцията „Управление на частна държавна собственост“ на МО, публичен изпълнител от Варна. Преобладават условните присъди, има и пробация, како и един оправдан. ВКС още не се е произнесъл.

Организираната престъпност пък се отчита с едно дело срещу петима, като на първа инстанция единият от тях е осъден като ръководител на групата, но на втора е станал само участник в нея. А останалите са се оказали членове на друга ОПГ. Присъдите засега са ефективни – между 6 г. и 3 г., чака се решението на ВКС.

Натрапва се сравнение – през 2016 г. в Румъния отчитат 870 влезли в сила присъди срещу хора от властта, сред които 1 министър, 2 сенатори, 8 депутати, 1 евродепутат, 9 съдии, 9 кметове.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.