Последни новини
Home / Законът / Следователите в Бургас – с нов мобилен център

Следователите в Бургас – с нов мобилен център

Defakto.bg

Обещават им и дрон за оглед на местопроизшествия при нужда

С изцяло нов мобилен център за разследване вече разполага Бургаският окръжен следствен отдел при окръжната прокуратура  в града, съобщиха оттам

Мобилният център, купен със средства на ПРБ, е един от шестте в България.

Той е оборудван с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника. Центърът е базиран на автомобил с висока проходимост („Фолксваген“, модел „Транспортер Комби“, 4х4).

Шефът на следствения отдел Теньо Гайдаров обобщил предимствата на придобивката така: „Мобилната лаборатория разполага със специализирана техника за заснемане и обособено работно място за 5 разследващи, като до момента ОСО Бургас не е разполагало с подобна мобилна високо-технологична апаратура“.

При необходимост бургаските разследващи ще могат да разчитат и на летяща платформа (дрон) за наблюдение, видео и фото заснемане при огледи на местопроизшествия. Става въпрос за производствени аварии, пътни и железопътни катастрофи, терористични актове, природни бедствия и др., при които е възпрепятствано провеждането на първоначалните действия по разследването на огледните групи, поради незагасени пожари, наводнени площи, изтичане в атмосферата на емисии от вредни газове, непрочистени от сапьори територии, опасност от вторични взривове и пр. Това се налага и когато засегнатите територии са на голяма площ и в труднодостъпни местности, при които е необходимо фото и видео заснемане, за да се изучи и фиксира обстановката на местопроизшествието, въздействието върху обкръжаващата среда и причинените щети.

Дронът е закупен от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките – София и е предоставен за ползване на Националната Следствена служба София. Всички служители от отдел „Криминалистически“ в НСлС са преминали курс на обучение и са сертифицирани от Института, за работа с платформата и заснемане с нея. Въвеждането на тези нови технологии в действията по разследването ще повишат ефективността на работата на следствените екипи и ще спомогнат пълноценно да се визуализира и анализира обстановката при огледите на местопроизшествия.

Дронът е на разположение и на бургаските разследващи, които при поискване от софийските си колеги могат да работят с него.

Един осъден за изборна търговия в региона

Пред медиите, стекли се да видят новия мобилен център, апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров е отчел и резултатите от образувани преписки и дела по изборите.

На територията на апелативен район Бургас са образувани 162 преписки и 24 досъдебни производства за извършени престъпления срещу политическите права на гражданите в периода от 01.03. до 31.03.2017г. Обвиняемите са петима, като един от тях (по досъдебно производство на РП-Айтос) вече е осъден на първа инстанция на 10 месеца условно.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.